jesteśmy głodni dłuugo! Mój wywar na zupę koperkową z kiełbasą: 2 ćwiartki z kurczaka, można dodać dla wzbogacenia smaku skrzydełka, pałki włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty, cebula z łupinką, kawałek pora oraz selera 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe sól, pieprz, papryka ostra i słodka, lubczyk niecałe pęto dobrej jakościowo kiełbasy 2 mniejsze pęczki świeżego koperku
Zasmakuj KuchniMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 małe piersi kurczaka, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz świeżo mielony, łyżka oleju, duża papryka czerwona, średnia marchewka, puszka ananasów, około 2 cm. imbiru, ząbek czosnku, 3 łyżki pikantnego ketchupu (u mnie Dawton piekielnie ostry). sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki wody. Przygotowanie
JejKuchniaplastry bakłażana i cukinię z wody. Przelać zimną wodą. Przygotowanie mięsa – piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką i ostrą w proszku, chilli w proszku, oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powinno być
Kuchnia PokoleńCurry możemy przygotować z różnymi dodatkami. Możemy użyć kurczaka, warzyw, jagnięciny, krewetek lub ryby. Cały sekret polega na odpowiednim doprawieniu i dość długim gotowaniu. Curry ma różne stopnie ostrości i to zależy od nas jak bardzo chcemy je mieć ostre. Ja zazwyczaj wybieram to najostrzejsze:-) Warto mieć jednak pod ręką szklankę mleka do popicia. Ilość składników na mulligatanni curry jest
wysmienityspożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente, odcedzamy
e-PrzepisyKulinarnespożycie mięsa, dlatego zapiekanka jest wegetariańska, ale oczywiście można do niej dodać pierś z kurczaka lub wędlinę. Składniki: 30o g makaronu penne 400 g brukselki (dałam mrożoną) mała cukinia mały por cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego 4 łyżki śmietanki 18% pieprz, sól, papryka ostra lub słodka pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente, odcedzamy
e-PrzepisyKulinarnerozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Polędwiczka
Moja smaczna kuchnianaszym menu :) Gorąco polecam! Składniki: 3 torebki kaszy bulgur (300g) 500g gotowanego mięsa z kurczaka lub indyka (u mnie mieszane z rosołu) 1/2 dużego słoiczka suszonych pomidorów puszka pomidorów krojonych (400g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki olej sól pieprz 1 jajko Kaszę ugotować al dente. Mięso obrać od kości
kuchnia doskiprzyprawami, wykopałam z niej co mi tam było potrzebne i wymyśliłam sobie takie danie :-) Ostre! I to jak czort ;-) Ale jabłko i mleko kokosowe świetnie tę ostrość równoważą, a jeśli dodatkowo gotowe danie wzbogacicie jogurtem naturalnym, to smak będzie idealny... SKŁADNIKI 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 duża marchewka 1 jabłko 0,5 szklanki mleka kokosowego
Czary - gary w kuchnisosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego w kawałku lub w plasterkach 1 cebula 6-7 średnich pieczarek kilka łodyżek grubszego szczypiorku lub mała cebula dymka ze szczypiorkiem kilka łyżeczek ostrej musztardy (np. sarepska) 100 ml ciepłej wody lub rosołu 5 łyżek śmietany 18% przyprawy
Anioszek w kuchniTaki filet z powodzeniem możemy podać na eleganckim przyjęciu. Składniki: 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek 50 g serka topionego (najlepiej kremowy maasdamer) 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 1 duża kulka mozarelli kilka kolorowych pomidorków koktailowych (lub zwykły pomidor) sól pieprz słodka i ostra papryka 3 łyżki oleju Mięso pokroić na płaty, posolić, posypać pieprzem i papryką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaroli przekąski lub jako dodatek na obiad np. do kurczaka :) Składniki: 0,5 selera (można więcej ;) mi jeden starczył na dwa razy) 2-3- łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy jakie kto lubi (ja dałam 1 łyżeczkę słodkiej papryki, niecałe pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli i pieprzu) Sposób przygotowania: Seler obieramy, myjemy i kroimy w BARDZO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjest dobrym dodatkiem do... wszystkiego! A z wszystkiego najlepiej pasuje do kurczaka, pod każdą postacią. Nie może go zabraknąć w sezonie grillowym :) A największą jego zaletą (zaraz po smaku) jest szybkość przygotowania. Składniki: kubek jogurtu greckiego łyżeczka majonezu płaska łyżeczka curry szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Wszystkie składniki dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut. Gotowe
Piąty grzech głównysosu dodac lyzke wiorkow kokosowych,lyzke curry i lyzke musu jablkowego.Rozrzedzic slodka smietanka.Pasuje do kurczaka,ryb i ryzusos musztardowy-do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkachsos mornay-do sosu beszamelowego dodac czubata lyzke tartego,ostrego sera.Znakomity do zapiekanek i warzyw z wodyzrodlo:Kuchnia polska-rodzaje sosow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więcej po to, by przez najbliższe 2-3 dni cieszyć się jej coraz głębszym smakiem. Zupa z dodatkiem śmietanki, która dodaje - oprócz marchewki - dodatkowej słodyczy zupie. Przełamuję ją ostrą papryczką. Do tego kontrast smakowy świeżego koperku, dzięki czemu powstaje zupa w sam raz dla mnie:) Nasiona chia - ostatnio bardzo popularne, na pewno o nich słyszeliście. To kupiłam(...)podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka 500 g pieczarek 2 -3 łyżki nasion chia 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 obrana cebula kawałek pora 2 liście laurowe, szczypta mielonego ziela angielskiego do smaku: sól, pieprz, śmietanka 18% - około 1/3 lub połowa szklanki, lubczyk, majeranek, mielona słodka i ostra papryka (ostra może być
Zasmakuj KuchniKurczak Kung Pao to bardzo popularna na całym świecie potrawa kuchni syczuańskiej. Zanim przygotowałam ją po raz pierwszy przejrzałam wiele przepisów w Internecie w nadziei że uda mi się natrafić na oryginalną recepturę. Okazało się jednak, że każdy kucharz ma swoją własną wersję tej potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy(...)ostre J Osobą, które nie preferują pikantnych smaków nie polecam potrawy lub radzę znacznie zmniejszyć ilość papryczki. W oryginalne danie powinno być jednak bardzo pikantne, dlatego zminimalizowanie ostrości na pewno zmieni nieco smak. Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków. Kung Po Chicken Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 piersi kurczaka
Mania Gotowaniapaczuszek z tureckimi przyprawami. Dostałam i jestem wdzięczna. Nawet bardzo! I o ile nazwy czasami pokrywają się z tymi polskimi... to smak jest o niebo lepszy. Chilli jest naprawdę ostre, grubo zmielone i intensywne. Dodając oregano, mam wrażenie, że zamiast suszonych ziół użyłam tych świeżych. A curry ma tyle smaków, że aż trudno mi je opisać. Liczę na Waszą wyobraźnię(...)moje słowa. Myślę, że zaczynacie rozumieć trochę moją radość i moją sałatkę... Składniki: 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 ogórek 1 połówka piersi z kurczaka ser feta chilli oregano curry sól pieprz oliwa z oliwek sos: 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek curry świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: Warzywa dokładnie myjemy
Kuchnia Pani Wiosnypikli – słodko-ostra, wyraźna i octowa – smak nie do pomylenia z niczym innym. To ona wszystko łączy i nadaje odpowiednią konsystencję. A konsystencja dobrego sosu do burgerów jest naprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów(...)Giewontu, bardziej w stronę bieszczadzkiej Tarnicy. Do majonezu – 2 pełne łyżeczki ketchupu. Ja zawsze wybieram wersję pikantną. Następna w kolejności – musztarda – 2 pełne łyżeczki musztardy dijon (albo dowolnej średnio ostrej żółtej – każda inna, jeśli tylko bez mocnych dodatków smakowych i gładka, też będzie ok). Na koniec suche przyprawy – mielona cebula, mielony czosnek i papryka. Świeże w wypadku tego sosu
Karo in the Kitchenostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako dodatek do porannych śniadań czy też zup- rokietta siewna fajnie komponuje się z jajecznicą, na kanapkę z serem białym a parę listów dodanych do zupy nadają jej wyrafinowanego smaku i aromatu. Przepis na bardzo prostą sałatkę z wędzonym kurczakiem
upichconaDziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z
Ostra na SłodkoDziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z
Ostra na Słodko