Składniki: 1 kg udek lub podudzi kilka gałązek rozmarynu 2/3 łyżeczki soli 1 łyżka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki
Moja Galeria SmakuPomidorowe, mięciutkie i pachnące bigosem skrzydełka. Świetny pomysł z kapustą. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięsa Biały pieprz Sól 1/2 główki białej kapusty Ostra czerwona papryka
VioletoweKucharzenieczyli Gai Pad med Mamuang :) Dzisiaj kurczak po Tajsku, znajdziesz go w menu każdej Tajskiej restauracji, spróbuj zrobić je dziś sam w domu a na pewno poczujesz ogromną satysfakcję i zaoszczędzi nie małą kwotę bo jak wiadomo restauracje Tajskie w naszym kraju nie należą do najtańszych, za porcję gai Pad med Mamuang zapłacimy średnio(...)bój się to nie będzie trudne i skomplikowane danie. A zapewne zachwycisz nim swoich najbliższych! Gai Pad med Mamuang to przede wszystkim smak połączenie słodkiego...ostrego... kwaśnego, chrupkiego miękkiego mmhm spróbuj a nie będziesz żałować. Nie przestrasz się listą składników pamiętaj WARTO! Będziesz potrzebować cebula - 2 średniej wielkości czosnek - 3 duże ząbki marchewka - 2 szt papryka - możesz dać
Wylizany RondelDziś proponuję kolejny przepis na kieszonki z kurczaka. Tym razem przedstawiam Wam wersję niezwykle aromatyczną, w której dominuje trawa żubrowa i czarnuszka. To zapachy, które od pamiętnego wyjazdu na Podlasie i od jednego z programów Karola Okrasy będą kojarzyć mi się właśnie z tym regionem. Składniki (na 4-8 porcji): kulka mozzarelli (100 g) liście szpinaku 8-12 kawałków suszonych(...)mnie odmiany czarnej) łyżeczka czarnuszki kilka (6-7) ździebeł trawy żubrowej olej sól pieprz Mozzarellę pokroić na plastry, a potem na słupki. Ułożyć pierś ładniejszą stroną do góry i ostrym nożem zrobić wgłębienie wzdłuż piersi. Trzonkiem noża obiadowego powiększyć "kieszonkę". Do środka włożyć 2-3 słupki mozzarelli, liście szpinaku i po 2-3 kawałki suszonych pomidorów. Można pomóc sobie, wpychając
Weekendy w domu i ogrodziepiersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki(...)sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku) 1 łyżka keczupu 2 łyżeczki cukru szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Już od dawna nosiłam się z zamiarem wykonania tego dania. I akurat dobrze się złożyło, ponieważ dostałam do wypróbowania olej sezamowy tłoczony na zimno firmy OlVita . Olej ten powstaje
Świat Domowej Kuchnisałatkę na obiad (1 porcja): mięso z indyka lub kurczaka około 100 - 150 g 4 - 5 pomidorków koktajlowych dowolny mix sałat ser feta około 40 g kromka ciemnego chleba 1/2 małego jogurtu ząbek lub dwa czosnku koperek śwież lub suszony (większa ilość) sól pieprz papryka słodka papryka ostra zioła prowansalskie oliwa z oliwek Przygotować mięso: umyć, oczyścić i zamarynować
Karola gotujegenialne . Polecam Składniki : 2 duże piersi – filety z kurczaka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki wina Mirin 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku kawałek startego korzenia imbiru ( taki 1,5 cm ) sól do smaku 1 płaska łyżeczka chilli ( tu ostrożnie , jeśli nie lubicie ostro , dajcie mniej ) prażony sezam do posypania patyczki do szaszłyków Mięso kroimy wzdłuż
Ogrodnik w podróżybejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Okazuje się, że rzodkiewki poddane obróbce cieplnej tylko zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób przyrządzania rzodkiewek! My przed pieczeniem podsmażyliśmy
Niedzielny kucharztreściwa. Polecam na rozgrzanie doskonała :) Składniki - 6 skrzydełek z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 200 gram czerwonej soczewicy ( u mnie od Skworcu ) - 3 średnie ziemniaki - mała papryczka chili - cebula - 1-2 ząbki czosnku - liść laurowy - 2 kulki ziele angielskie - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej - sól - pieprz ( opcjonalnie do smaku ) - 2.5 litra wody Wykonanie Oczyszczone
Kuchnia z widokiem na ogródroztopić , dodać cebulę pokrojona w kostkę i 1/2 kg piersi z kurczaka-pokrojoną w duża kostkę. 2. Dodać paprykę konserwową-pokrojoną w grube paski, następnie 3. dodać 1 puszkę kukurydzy -dusić wszystko dodając przyprawy: czerwoną vegetę, sól , pieprz, cukier i dużo soku z cytryny( tak, żeby wyrażnie było ostre!) 4. .Po uduszeniu dolać ok. 2.5 szklanki wody, na końcu dolać
Pysznosci Babci Basitestowania mnóstwo wspaniałych przypraw: przyprawa z curry do kurczaka przyprawa do kawy i herbaty przyprawa do pieczenia chleba przyprawa do dziczyzny cebula prażona przyprawa do żurku TANDOORI MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca żółta czubryca biała marynata staropolska przyprawa arabska papryka ostra wędzona AMERICAN CHICKEN CHILLI GRYS przyprawa do śledzi po królewsku
Słodkie okruszkicudownym cytrusowym aromacie to idealna mieszanka smaku słodkiego, kwaśnego i ostrego . Do owoców morza podchodzę z dużą rezerwą,a tak naprawdę ich nie jadam. Krewetki są wyjątkiem od tej reguły. To jedyne owocami morza, które lubię. Jeśli ktoś jednak nie lubi nawet krewetek, do zupy tej można użyć kurczaka. TAJSKA ZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI TOM KHA GAI Składniki
Bon appetit mon amietestowania mnóstwo wspaniałych przypraw: przyprawa z curry do kurczaka przyprawa do kawy i herbaty przyprawa do pieczenia chleba przyprawa do dziczyzny cebula prażona przyprawa do żurku TANDOORI MASALA PRZYPRAWA HARISA KURKUMA sól ziołowa przyprawa do ryb cytrynowa czubryca żółta czubryca biała marynata staropolska przyprawa arabska papryka ostra wędzona AMERICAN CHICKEN CHILLI GRYS przyprawa do śledzi po królewsku
Słodkie okruszkioliwki -mozzarella/ser sałatkowy -pokrojony w kosteczkę i usmażony filet z kurczaka Sos sałatkowy (do obu wersji): (ilość na powyższą porcję, lepiej zawsze dolać go mniej do sałatki i później ewentualnie jeszcze dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano
Kto ugości moich gości?która często gości na moim stole, ale przygotowuję go z kurczaka. W ostatnim czasie miałam okazję jeść go z polędwiczki i był pyszny. SKŁADNIKI: polędwiczka około 0,5 kg. 3 ogórki kiszone 1 średnia cebula 0,5 kg. pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, sos sojowy, kieliszek koniaku lub whisky masło klarowane WYKONANIE: polędwiczki
Kuchnia Beatysiebie sezon grillowy. Zaczęłam go od tradycyjnego kurczaka(4 duże udka), boczku(plastry 300g) i karkówki(bez kości, plastry 400g) :) Przygotowanie marynaty i składniki: Oliwa z oliwek imbir - utarty na najmniejszych oczkach (kawałek imbiru o długości 4 cm na to całe mięso) pieprz odrobina soli ostra papryka mielona curry 8 ząbków czosnku (wyciśniętych przez praskę) oregano
ClauditteMissCooking