kurczak na ostro - 4112 przepisów (strona:197/275)

Shoarma wieprzowa 194

bliskowschodniej kuchni i się zakochałam. Cały sekret tej potrawy kryje się w dobrze doprawionym mięsie. Ja osobiście najbardziej lubię shoarmę wieprzową z polędwicy, ale możecie przygotować ją również z kurczaka, czy indyka. Obowiązkowym dodatkiem jest sypki ryż, chlebki pita i dipy, np. czosnkowy lub jogurtowy. Idealnym dopełnieniem będzie także lekka surówka. Shoarma wieprzowa Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 1/2 łyżeczki(...)goździki (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju sól Przyprawy w nasionach, czyli koper włoski, kolendra i goździki, ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Wrzucamy

PatiGotuje
BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z KASZĄ KUSKUS I WARZYWAMI – kuchnia libańska 162

Dziś zabieram Was w kierunku Libanu. Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki

Ostra na Słodko
Gołąbki light 157

zwłaszcza dla osób które stosują dietę białkowa polecam zastąpić ryż całym opakowaniem sera Emilka, robiłam już tak kiedyś i wyszły równie dobre ;) Składniki: 500-550g mięso mielone z indyka/ kurczaka 4 łyżki sera chudego białego Emilka 150g ryżu brązowego 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu) 1 słoik koncentratu(...)ugotowany ryż mieszamy z mięsem i serem, przyprawiamy do smaku (jeśli ktoś próbuje surowego mięsa, ja  nigdy  więc sypię sól i pieprz na oko) z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut, aż zrobi się lekko  miękka  tak, że liście podczas zginania się nie złamią ostrożnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Śmietankowo – ziołowy kurczak 171

height: 1em;" /> No i dobrze że apetyt dopisuje , aczkolwiek nie do wszystkiego, więc znowu trzeba coś wymyślić ,żeby trafić w gusta ogółu i zaoszczędzić sobie roboty w kuchni . Kurczak zawsze jest ok , jaki by nie był . Ta pozycja jest bardzo delikatna w smaku więc dzieciaki nie grymaszą ( no młodszy ściąga zioła , bo zielone " class="wp-smiley" style="height(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , śmietankowa z dodatkiem świeżego tymianku , majeranku i odrobiny czosnku ..przyjemnie maślana ..nic ostrego czy nachalnego . Doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na bulionie drobiowym z dodatkiem zielonego groszku . Zdecydowanie wiosenno letnie świeże danie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Kotlety z selera z żółtym serem 275

która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny.   Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety to jego kwintesencja. Seler jest zapakowany(...)jest najcięższe w przygotowaniu tych kotletów – seler jest twardy, turla się, nie współpracuje… Jeśli potrzebujecie kogoś do pomocy – nie wahajcie się zawołać go do kuchni. Seler najlepiej kroić ostrym, lekko ząbkowanym nożem (jak nóż do pomidorów). Najlepiej, jeśli wychodzi parzysta liczba plasterków – na każdy kotlet potrzebujemy dwóch. Plasterki łączymy w pary według kolejności krojenia. Odkładamy na deskę. W sporym

Karo in the Kitchen
Sałatka z kurczakiem, jarmużem i winogronami w chrupiącej posypce z nasion chia i orzeszków piniowych 226

pół winogrona, kurczaka, pokrojony w kostkę ser. Posyp nasionami chia i orzeszkami piniowymi. Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu. Składniki 200 g jarmużu 100 g szpinaku typu baby 150 g kurczaka 30 g parmezanu 1 łyżka ziaren chia 30 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego 100 g sera camembert light lub fety 150 g ciemnych winogron Wykonanie Cukier(...)topienia – nie mieszaj Po kilku minutach cukier zacznie się topić, teraz możesz delikatnie wymieszać, by rozpuściły się wszystkie grudki. Stopniowo wlewaj ocet – uważaj na reakcję – chwilowy ostry zapach i awanturę na patelni – wszystko to powinno się wydarzyć ;p Podgrzewaj na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu – około 7 minut. Jeśli cukier Ci się poskleja, pozwól

Eat me! Fit me!
Pieczony kalafior w pomidorowym curry 402

kalafior 2 łyżki oleju 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ ostrej papryki w proszku (możecie pominąć lub dać więcej, zależy jak ostro lubicie) Ok. 200ml passaty pomidorowej Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy.  W tak przygotowanej marynacie wymieszać(...)różyczki kalafiora. Piec do miękkości ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Tak przygotowany kalafior świetny będzie do pieczonej rybki lub mięsa. Ja jednocześnie w worku upiekłam kurczaka i miałam w ciągu 30 minut gotowy cały obiad. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Sos słodko - ostry do słoików 243

całej tablicy Mendelejewa. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych (czyli poniekąd mnie :)). Można go łączyć z dowolnymi dodatkami - makaronem, kaszą czy ryżem a także wzbogacić go o dodatek mięsa, np. kurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam(...)wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l Składniki: 3 kg pomidorów 1 czerwona papryka 80 dag cebuli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów 2 łyżki soli 1/2 ostrej papryczki 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka vegety 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej

My simple kitchen
Pyszna surówka z pekińskiej kapusty 176

Przygotowuję ją w większych ilościach, bo zawsze znika bardzo szybko. Czasem lubię ją jeść od tak bez niczego. Wczoraj podałam ją do placków ziemniaczanych z sosem z piersi z kurczaka. Całość smakowała wspaniale Surówka z pekińskiej kapusty jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem (zwłaszcza jak przygotowujecie ją w większych ilościach) jest siekanie i tarcie składników. Osobiście bardzo tego(...)dziecinnie łatwe. Robot pozwala na przygotowanie każdej sałatki dosłownie w kilka chwil i to bez zbędnego wysiłku. Wystarczy założyć odpowiednią tarczę do plastrów lub wiórków. Tarcze są niezwykle ostre, wykonane są z profesjonalnej stali Sabatier® Radzą sobie świetnie z każdym warzywem i owocem. Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 młode marchewki około 3 cm pora (jasna część) 1 słodkie, soczyste

Słodkie okruszki
Pasztet bez pieczenia (z jabłkiem) 167

oczyścić. Udka umyć, osuszyć i przekroić na 2-3 części. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać wątróbkę i udka z kurczaka. Całość posypać solą oraz pieprzem i przesmażyć z obu stron. Na sam koniec wlać wodę wraz z dodatkiem domowej wegety. Dusić tak długo, aż większość wywaru wyparuje. Ostudzić. W międzyczasie jabłko(...)patelni wlać odrobinę wody i dodać pokrojone jabłko. Smażyć, aż lekko zmięknie. Wątróbkę, udka, cebulę i miękkie masło zmiksować za pomocą blendera. Masę posmakować i doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sam koniec dodać podduszone kawałki jabłka. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do dwóch miseczek/kokilek i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).  Smażenie cebuli

Ugotować
49 przepisów z cukinią 260

jeść na surowo! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii  Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią(...)cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią i brokułami Makaron

Moja smaczna kuchnia
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 174

grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki na 3 – 4 porcje: 1 l chudego rosołu z kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka 6 – 8 liści kapusty pekińskiej około 15 suszonych grzybków mun sos sojowy tamari do smaku kilka kropel octu ryżowego(...)laska cynamonu, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 gwiazdka anyżu, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka plasterków świeżego imbiru, 2 plasterki świeżej kurkumy (opcjonalnie), 2 duże ząbki czosnku, kawałek ostrej papryczki według uznania cebulka dymka ze szczypiorkiem (lub zwykły szczypiorek) do podania Grzybki mun przełożyć do miski, zalać dużą ilością gorącej wody i odstawić do namoczenia na 20 minut. Do garnka

Even Better Food
Sałatka z kurczakiem i chrupiącym bekonem 165

Super na imprezowy wieczór, na lunch do pracy. Takie sałatki zawsze znajdą zaineresowanie wśród gości. Piersi kurze pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm. Wrzucić

Kuchnia Pokoleń
Tom Yum Kung 139

ZDROWIA”. Warsztaty prowadzili eksperci sztuki kulinarnej z Tajlandii, którzy w Polsce gościli przez dwa dni. Podczas spotkania zdradzili nam sekrety przygotowania tajskich dań, między innymi Tom Yum Kung – ostro kwaśnej zupy z krewetkami. Trawę cytrynową lekko zgnieść i pociąć na około 5 cm kawałki. Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, podzielić na ćwiartki. Zagotować bulion, wrzucić trawę cytrynową, rozerwane(...)dodać grzyby i sól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong Thong – siekany kurczak ze słodką kukurydzą, w chrupkiej złotej miseczce z ciasta. Na zakończenie spotkania, poznaliśmy podstawy carvingu, czyli rzeźbienia w owocach. Stworzyliśmy wspaniałe kwiaty ;) *krewetki surowe - szare, nie gotowane – różowe, **bulion

królestwo garów
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 181

tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka. Porcja dla 4 osób: Makaron: 36 dużych muszli makaronowych Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie(...)duża cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych (lub w całości-musimy je wtedy lekko rozgnieść) 4-5 łyżek octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra w proszku garść listków bazylii sól, pieprz, cukier do smaku Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, papryczkę w plasterki i smażymy wszystko na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Uważamy, aby czosnek

Zawsze głodna!