Co na grilla 251Pewnie w nie jednym ogrodzie unosi się teraz zapach grillowanych potraw, kuszący podniebienie. Czekamy na lato i wieczory przy grillu przez cały rok. Spotkania z rodziną czy ze znajomymi to prawie zawsze grillowe party. Kiełbaska z grilla, szaszłyki z karkówki i szaszłyki z kurczaka czy tuszka z pstrąga to niektóre grillowe dania, które z chęcią przyrządzamy. Pyszny grill nie może(...)się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół i wyszukanych marynat. Namawiam gorąco do marynowania w szczególności mięsa i drobiu. Polecam pyszną marynatę do kurczaka , a do wieprzowiny BBQ sos , którym marynuję mięso jak i smaruję podczas grillowania. Tradycyjne dania z grilla jak również te bardziej wyszukane są jak najbardziej wskazane. Wybierając dania na grilla kierujemy się latwością i prostotą. Lubię
codojedzenia
Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw 478rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża) 1 podwójny filet z kurczaka 2 łyżki oliwy przyprawa do gyrosa sól do smaku 100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw 1 cebula 5 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark 2 łyżki
Wanilia i Kardamon
Obiad wyśmienity w 20 minut 421sól różowa himalajska glassa sojowa Ponti od INDEX FOOD ocet balsamiczny z Modeny Ponti od INDEX FOOD Najpierw umyj filet z kurczaka osusz i pokrój w plastry. Posól i wrzuć na patelnię do grillowania. Następnie przygotuj frytki. Wsyp je do miski, posól, posyp przyprawą do pizzy. Następnie polej olejem rzepakowym, wymieszaj dokładnie i szybko włóż do piekarnika
Z Kuchni Do Kuchni
Pierś kurczaka faszerowana rukolą 369rukolą gotowana na parze, to pyszny i bardzo sycący obiad, przy tym mało kaloryczny. Dla tych co na diecie jest idealny. Do doprawienia kurczaka wykorzystałam 1 arkusz papirusu Winiary z czosnkiem i ziołami. Często tak grilluję mięso lub owoce , gdyż papirus doskonale się w tym sprawdza. Ale jak ktoś ortodoksyjnie dba o swoje zdrowie, twierdząc, że wszystkie „gotowce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Skrzydełko czy nóżka czyli kurczak na butelce piwa i BBQ 361Kurczak że palce lizać. Bardzo często robię kurczaka na butelce piwa, jak dla mnie jest idealnym wyjściem na kurczaka jak z grilla, gdy za oknem nie ma pogody na prawdziwe grillowanie, a poza tym jest lekki bo nie smaży się na tłuszczu, a wręcz wytapia się z niego cale tłuste zło. Tym razem do jego innego smaku wykorzystałam przepis MarthySteward
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z grillowaną cukinią, kurczakiem i pomidorkami 262poniedziałkowe przedpołudnie zapraszam Was na lekką sałatkę z grillowaną cukinią. Do przygotowania sosu użyłam Wielkopolskiego Oleju Lnianego , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . SKŁADNIKI: 5 liście sałaty kruchej, 10 liści sałaty dębowej, 1/2 cukinii, 1 filet z piersi kurczaka, 10 pomidorków cherry, 1 ogórek, 1 łyżka oleju, sól, pierz, Sos: 1,5 łyżki Wielkopolskiego Oleju Lnianego(...)SEMCO, 3 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję w kostkę. Cukinię kroję w plastry. Oprószam solą oraz pieprzem. Cukinie skrapiam olejem i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję po około 4 minuty z każdej strony. 2. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Ogórka obieram
Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak satay 213Kurczak satay to danie, które wywodzi się z Indonezji a dokładnie z wyspy Jawa. Kurczak satay Tradycyjny satay to mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe czy mięso ryb pokrojone na mniejsze kawałki a następnie grillowane w formie saszłyka. Podawane z sosem albo sojowym albo na bazie masła orzechowego. Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam
mecooks
Tortilla z kurczakiem i kiełkami 166kiełki bambusa. Zawijamy tortillę - najpierw zwijamy ją do środka, a następnie "zamykamy ją" zaginając boki. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i grillujemy. 4 Podajemy przekrojoną na pół. Możecie podać ją z ulubionym sosem lub ketchupem. Artykuł Tortilla z kurczakiem i kiełkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazylii
Sałatka z grillowanym kurczakiem, winogronem i pomarańczą 189oliwek sok z połowy cytryny sok z połowy pomarańczy PRZYGOTOWANIE: Składniki sosu mieszamy, możemy doprawić solą i pieprzem (niekoniecznie). Filet z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy i układamy na rozgrzanej patelni grillowej polewając sosem. Grillujemy z każdej strony co jakiś czas polewając. Ugrillowane odkładamy do ostygnięcia. Resztę sosu pozostawiamy do polania sałatki. Rukolę i roszponkę opłukujemy, rwiemy
Gotowanie jest łatwe
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 203czasie grillowania, żeberka podlewamy pozostałą marynatą 2-3 razy. W ciągu ostatnich 5-10 minut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt) marynata: 1 szklanka octu z jabłek 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu(...)ruszt, zmniejszyć temperaturę do minimum. Grillować około 20 minut na małym ogniu aż będą gotowe. W połowie czasu grillowania natrzeć/polać pozostałą marynatą. Podawać z sosem serowym. Wyjątkowe podudzia z sosem Jack Daniels składniki: 5-6 kg podudzi z kurczaka (około 36 sztuk) 1 szklanka mąki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu sos: 1 ½ szklanki ketchupu (dobrej jakość
naRuszcie
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 169sezonu grillowego czyli szaszłyki. A co na nich będzie to już kwestia gustu. Ja proponuję połączyć delikatne mięso z piersi kurczaka, boczek i warzywa. Kurczaka marynujemy wcześniej w jogurcie aby był soczysty i kruchy. Grillujemy na klasycznym grillu lub patelni grillowej. Czas przygotowania nie uwzględnia marynowania
Milion Smaków
Grillowany filet z indyka pod pieczarkową kołderką 221Dietetycy twierdzą, że mięso indyka jest zdrowsze niż mięso kurczaka. Wierząc im, zaczęłam częściej po nie sięgać. Bardzo lubię grillowane ze względu na smak i szybkość przygotowania. By nie było nudno dodałam pieczarki. 500g fileta z indyka 500g pieczarek 100 ml śmietany 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Pieczarki
Szefowa kuchni
Dip azjatycki 167zupy tajskiej ale nie tylko. Znakomicie się nadaje do zanurzania w nim surowych warzyw, również można polać gotowane warzywa. Może służyć do marynowania mięsa kurczaka, wołowiny ,wieprzowiny. Mięso marynować w sosie przed pieczeniem lub grillowaniem od 30 minut -2 h. Składniki 70 ml sosu sojowego bezglutenowego 30 ml przegotowanej chłodnej wody … Czytaj dalej Dip azjatycki
gotuj ze mną
Pierś z kurczaka marynowana i pieczona w musztardzie francuskiej 275Ostatnio na naszym stole pojawiają się lekkie i proste obiady. A co w tym najfajniejszego? Nie dość, że ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i wymaga małych
W kuchni Katie
Salsa z mango i chili 234obrać, pokroic w drobną kostkę i wszystko wymieszać. Dodać sok z cytryny, imbir, cukier puder i natke pietruszki. Podawać jako dodatek do smażonych piersi kurczaka w panierce z bułki tartej wymieszanej z sezamem lub grillowanych mięs, ryb i owoców morza
Atlas Smaków