kurczak 5 smaków - 500 przepisów (strona:9/34)

Kurczak pieczony z ziemniakami i marchewką 5849

Dzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z warzywami. Tym razem kurczaka upiekłam z ziemniakami i marchewką. Takie dania wyglądają bardzo apetycznie i co najważniejsze, smakują bardzo dobrze. Drób jest miękki i soczysty. Warzywa natomiast nabierają tego szczególnego smaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :) Składniki

Smak mojego domu
Kurczak kukurydziany cytrusowo-tymiankowy, nogi kurczaka 154

wytworzonym podczas pieczenia. Upieczone nogi kurczaka przełożyć na talerzu i trzymać w cieple. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito, tłuszcz zlać. Zagotować, doprawić do smaku miodem (ja użyłam miód tymiankowy, ale może być lipowy). Do kurczaka polecam Giro Blanc Qba z winnicy Kühling-Gillot. Wytrawny kupaż Rieslinga, Scheurebe i Rivanera. W nosie zdecydowanie cytrusowe z wiodącą nutą żółtego grejpfruta

królestwo garów
Proste pieczone udko z kurczaka 178

kiedy najprostsze dania są najlepsze i najsmaczniejsze. To prawda, że jeśli mamy składniki wysokiej jakości to nie potrzebujemy ich wiele, by uzyskać danie o wyjątkowym smaku i aromacie. Wystarczy dobre udko z kurczaka zagrodowego i minimym przypraw, by zrobić prostą pieczeń, która jest naprawdę świetna

Milion Smaków
SZYBKA ZAPIEKANKA Z KASZĄ JAGLANĄ 147

opakowaniu. Udka obieramy z kości i skóry, dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, groszek oraz fasolę osączamy z zalewy. Kaszę mieszamy z przyprawą curry, polewamy oliwą, dodajemy kurczaka i warzywa, mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Na wierzchu układamy kawałki fety. Całość przekładamy do foremek do zapiekania wysmarowanych wcześniej oliwą, zapiekamy ok. 10 min. Podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym

słodki bratek
Kapusta pachnąca goździkiem i kardamonem. 121

trochę-nie jestem aż tak odważna w swojej kuchni, ale lubię eksperymentować. Kapusta jest dość słodka, następnym razem dam tylko 1 łyżkę miodu, ale ogólny smak bardzo wyrazisty, myślę że do aromatycznego  kurczaka super. SKŁADNIKI: 250 g. białej kapusty 250 g. kiszonej kapusty 1 ząbek czosnku 4 ziarna kardamonu 8 goździków 2 łyżki miodu 1 cebula cytryna sól

Kuchnia Beaty
Sałatka z makaronem 366

Korniszony pokroić w kosteczkę.Paprykę pokroić w kostkę  ( jeśli nie lubicie nie musicie jej dodawać).Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.Piersi z kurczaka umyć , pokroić w kostkę , przyprawić do smaku pieprzem , vegetą i usmażyć na oliwie.Kukurydzę odsączyć z wody na sitku.Wszystkie składniki ze sobą połączyć i przyprawić do smaku , dodać majonez ( ja na tą porcję

Sama słodycz i szczypta chili
Walentynkowa zupa pomidorowa 112

robiony na własnym rosole. Odkąd zaczęłam codziennie gotować, przestałam korzystać z przypraw typu : kucharek, vegeta, kostki rosołowe... i muszę przyznać, że moje potrawy mają naprawdę smak... i nie potrzeba im " ulepszaczy " :) Umyte nóżki kurczaka gotujemy w wodzie ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa włoszczyzny, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Oczyszczamy z piany wodę rosołu, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne

MarciochaKucharzy
Puree pietruszkowo-bananowe 197

Może się wydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe  porcje. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Curry z kurczakiem i pędami bambusa 224

podstawie tej książki potrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu. Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " 400 g piersi kurczaka 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki) 2 czerwone papryczki pocięte po skosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tortilla z kurczakiem w towarzystwie owoców 215

piersi z kurczaka1 mango1 duże awokado200 g jogurtu naturalnego sól prowansalska lub ziołowa Kamis1-2 łyżki soku z cytrynyolej do smażeniaJogurt doprawić do smaku solą i wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić. Pierś kurczaka pokroić w paski i oprószyć solą, usmażyć na patelni (można też upiec w piekarniku). Awokado i mango obrać, pokroić w paski. Tortille podgrzać w piekarniku

Monia miesza i gotuje
Roladka z piersi z cukinią i mielonym 254

dużo nie ma. I jeszcze jedno- wrzucając do sosu pokrojoną cukinię mamy z głowy robienie surówki ( jarzynki). Czas:1 godzina Składniki: 1 pierś z kurczaka ( pojedyncza ) 10 dag mielonego drobiowego 1 mała cukinia sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami(...)gorczycy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 szklanki wody Pierś z kurczaka rozklepać ( przez folię spożywczą ) na cienki płat. Ja wcześniej przecinam pierś po grubości i rozkładam ( taki motylek) . Posolić i popieprzyć. Mielone wymieszać z łyżką oleju , łyżeczką maggi, musztardą , solą i pieprzem. Wyłożyć na pierś. Obrać cienką i małą cukinię. Kawałek  pasujący długością -położyć na mięsie. Zwinąć

Buniabaje w kuchni
Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem 156

takiej zalewy (macerowanie). Pierś z kurczaka macerowana w aromatycznym mleku z groszkiem i parmezanem Aby mięso przeszło skomponowaną przez nas wariacją smaków wystarczy już kilka godzin trzymania mięsa w lodówce (w ten sposób można przechowywać kurczaka śmiało i tydzień). Ponadto mięso pod wpływem działania mleka staje się o wiele bardziej kruche po usmażeniu/upieczeniu. Mięso, mające pokojową temperaturę, wrzuciłem

Right Behind The Kitchen
Pierś z kurczaka z brokułem i nutką cytryny 219

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). (3 porcje) 300g piersi z kurczaka 200g brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki (użyłam 12%) 3/4 łyżki sosu rybnego (*) 1/4-1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej (świeżej) pieprz cytrynowy sól olej (użyłam czosnkowego) Dodatkowo: makaron (około 150g; wg gustu) Umytą i osuszoną pierś pokroić w kostkę. Posmarować sosem rybnym, oprószyć(...)wodzie ugotować makaron. Mięso z brokułem zalać śmietanką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posypać skórką cytrynową i wymieszać. Dusić do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i na niego nałożyć pierś z brokułem.) (*) Sos rybny ma właściwości zmiękczające i stosowany z umiarem wcale nie jest wyczuwalny

Di gotuje
Pałki z grilla w marynacie ziołowo - czosnkowej 183

Lubicie grillować? Jeśli tak, to mam dla Was kolejną propozycję. P ałki z grilla w marynacie ziołowo - czosnkowej. Drób sprawdza się na grillu idealnie. Jest soczysty

Smak mojego domu
Zapiekanka z ryżem i piersią z kurczaka 180

Dziś zapraszam na bardzo proste i szybkie danie z piekarnika. Nie wymaga dużo pracy, a jest bardzo smaczne. Przepis znalazłam na  tu . Polecam. Składniki: 70

Ewusiowe Smaki