kurczak 5 smaków - 500 przepisów (strona:22/34)

Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem 170

stopniach. Odstaw. Na patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra. W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i obsmaż pokrojona w piórka cebulę, do niej dodaj pierś z kurczaka. Pokrój ja na kawałeczki jakie lubisz. Wsyp mieszankę przypraw. Obsmażaj. Dodaj imbir,czosnek, przemieszaj i dodaj po chwili pomidory z puszki, daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około(...)minut. Następnie dołóż cieciorkę i skórkę z cytryny. Jeśli uważasz że wszystko jest za gęste dolej filtrowanej wody. Wsyp komosę ryżową i gotuj pod przykryciem, posól do smaku. Na samym końcu dodaj cukinię. Wymieszaj. Podawaj z szafranem- opcjonalnie. Dane świetnie rozgrzewa. Jeśli nie jadacie mięsa- możecie śmiało z niego zrezygnować. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Co zjesc w pracy? 7200

kostke kurczaka wedzonego lub wedzony ser zolty.Ja tym razem uzylam wedzonej mocarelli, ktora sprawdza sie idealnie, ale mozna uzyc innego sera wedzonego.Calosc doprawiamy sola, pieprzem i curry. Skladniki laczymy za pomoca majonezu.Ilosci wedlug upodoban wlasnych lub od ilosci skladnikow. Ryzu i dodatkow mozna dac wiecej gdy sie chce zrobic salatke dla gosci.Salatke najlepiej odstawic na godzinke by smaki sie "przegryzly

Przysmaki Karolki
,,Mini kebaby’’ 478

wypróbujcie! Składniki: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie placków tortilla, 4 sztuki Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej 1 ogórek Parę liści sałaty kręcona Przyprawa gyros Sól, pieprz Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory, paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni(...)wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku

Podróż w kulinaria
Salsa z mango i chili 208

Inspiracja: przepis z przyprawy Chili Kamis :) 1 dojrzałe mango 1/2 małej papryczki chili ( bez pestek ) 1/2 czerwonej cebuli Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki soku z cytryny

Atlas Smaków
ZUPA KALAFIOROWA Z POMIDORAMI I KURCZAKIEM 180

umiarkowanym ogniu, często mieszając, przez około 5 minut, aż zmięknie i zrobi się szklista.  Nie rumienimy. Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy  starty czosnek, posiekaną pierś kurczaka i przyprawy.  Dokładnie obsmażamy, często mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień(...)gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu

cool and minty
Co na grilla 223

chęcią przyrządzamy. Pyszny grill nie może się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół i wyszukanych marynat. Namawiam gorąco do marynowania w szczególności mięsa i drobiu. Polecam pyszną marynatę do kurczaka , a do wieprzowiny BBQ sos , którym marynuję mięso jak i smaruję podczas grillowania. Tradycyjne dania z grilla jak również te bardziej wyszukane są jak najbardziej wskazane. Wybierając dania na grilla(...)Lubię oryginalne dania, do których niewątpliwie należą burgery z grillowanego łososia, ananasa i awokado . Jest to jedno z grillowych dań, które często przyrządzam. Grill z mięsa króluje. Zapach i smak grillowanego mięsa jest niesamowity, choćby grillowane polędwiczki. Co jeszcze można wrzucić na ruszt? Warzywa, owoce i grzyby. Najlepiej lączyć dania klasyczne z nowościami, mieszać warzywa z mięsem czy rybami. Proponuję

codojedzenia
Skrzydełka mega chrupiące z przepisu Tomka Jakubiaka 1450

Kolejny przepis z warsztatów piwnych z Tomkiem Jakubiakiem. Mam nadzieję że uda mi się w końcu wrzucić pełną relację:)  Skrzydełka tak mi tam zasmakowały że postanowiłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak w sosie winno serowym z warzywami 476

oleju i podsmażamy piersi pokrojone w kostkę. Jak już kurczak z różowego stanie się biały to dodajemy wszystkie przyprawy i zioła i dokładnie całość mieszamy żeby przyprawy równo pokryły kurczaka i całość przerzucamy do garnka. Na patelnię wlewamy 1/2 szklanki wina lub 1/2 szklanki wody i dorzucamy serki topione. Pomagając sobie trzepaczką roztapiamy je. Możemy patelnie zdjąć z ognia(...)mieszamy i przelewamy do rondelka, rondelek wstawiamy na gaz i wszystko jeszcze raz mieszamy i chwilę podgotowujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Po wyłożeniu na talerz możemy zetrzeć jeszcze na wierzch sera cheddar lub innego żółtego sera i całość posypać pietruszką lub szczypiorkiem. Podajemy z makaronem, kopytkami lub ziemniakami

Piekielna Kuchnia Pati
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 294

być esencjonalny. Gdy będzie gotowy przecedzamy go na durszlaku. By zminimalizować ilość tłuszczu można odstawić wywar do lodówki na 2 godziny, po czym przelać przez papierowy ręcznik. Ugotowaną pierś kurczaka kroimy w cieniutkie paski. Szalotkę kroimy w dość grube półksiężyce. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w nim, aż napęcznieją, po czym przecedzamy. Kapustę pekińską płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie(...)mieszamy. Całość przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości kapusty pekińskiej na niewielkim ogniu. Na koniec 2 jajka roztrzepujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Blyskawiczna czerwien 264

smazenia wykonanie:Czerwona papryke i cebule kroimy w kostke. Siekamy czosnek.Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostke sredniej wielkosci. Lekko solimy i podsmazamy na rozgrzanym oleju.Dorzucamy do kurczaka posiekana papryke, cebule, czosnek i oregano. Podsmazamy przez okolo 5 minut. Nastepnie przyprawiamy papryka w proszku i pieprzem cayenne.Dokladamy ryz, sos pomidorowy i 1 szklanke cieplego bulionu. Zmniejszamy ogien i dusimy(...)czasie ryz powinien zrobic sie miekki. Calosc mieszamy co jakis czas i uzupelniamy odparowane plyny reszta bulionu.Na koniec dorzucamy zielony groszek i dusimy wszystko jeszcze 5 minut.Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego

Przysmaki Karolki
Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym 187

indyka, ale danie to można zrobić również z piersią z kurczaka lub schabem. Porcja na 2 osoby.   SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy do sosu(...)garnuszka wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Mieszając zagotować i na wolnym ogniu pozostawić, mieszając przez jakiś czas, żeby sos dobrze przeszedł pieczarkami. Żeby smak sosu był wyrazisty nie należy żałować mu majeranku. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszać, żeby nie zostały grudki. Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią

Passions hobbies life
MIELONKA CZOSNKOWA Z SZYNKOWARA 163

Ostatnio w ramach współpracy z firmą  http://www.tradismak.pl/ otrzymałam zestaw do produkcji domowej wędliny.Ogromnie mnie to ucieszyło,gdyż uwielbiam takie swojskie smaki,kupne wędliny Nam nie smakują i praktycznie kupujemy je bardzo sporadycznie.   W ramach testowania otrzymałam zestaw http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Singiel/373 to zestaw dla jednej osoby,ale dla Nas jest idealny.Wolimy częściej robić wędlinę i mieć(...)wyszła bardzo smaczna....no,ale cóż się dziwić.W końcu mamy prawie samo mięsko,tym razem użyłam drobiowego. Składniki:   0.60 dag udźca z indyka 0.30 dag piersi z kurczaka  2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna  firmy Tradismak pół główki czosnku trochę soli,biały pieprz 2 łyżeczki żelatyny  Umyte,osuszone mięsko zmielić w maszynce,dodać sól,pieprz,przyprawę Rozkoszna

Niespełnione zdolności kulinarne
Mirabelki eksperymentalnie 142

cytrynowej soli morskiej. Nazywana jest fiore di sale (mąka solna) ponieważ jest bardzo drobna. Można nią posypywać nawet zimne potrawy, a ona się rozpuszcza. Jeśli mięso posolimy przed pieczeniem, kurczak stwardnieje. Oto rzeczona sól, Sałatę myjemy i liście rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojone liście buraka i kwiaty begonii. Są one kwaskowym akcentem i wyglądają bardzo dekoracyjnie. Pamiętajcie jednak(...)czym była wcześniej pryskana. Najlepiej potrzymać ją w domu ok. 2 tygodnie podlewając własną wodą i nie dodając żadnej chemii. Sałatę z dodatkami skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy do smaku. I co ja myślę o takim obiedzie? Myślę, że mirabelki są kwaśne. Dla hard corów jak konQbek to będzie jak znalazł, dla mnie jednak śliwki były zbyt kwaśne. Myślę

les mirabelles
Krupnik na skrzydełkach 182

przeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa i liść laurowy. Warzywa ugotowane(...)pozostawiłem do ostygnięcia. Do wywaru wrzuciłem opłukaną kaszę i gotowałem , aż stała się miękka. Wtedy dodałem pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Zupa z białych szparagów 132

Białe szparagi często traktowane są po macoszemu. Zupełnie bez powodu. Ich goryczkowaty smak nie musi być w potrawie wyczuwalny. 1 pęczek białych szparagów 500 ml wody 1 łyżka oleju kokosowego 1 pomarańcza – sok Wodę gotujemy z olejem. Szparagi obieramy i łamiemy na mniejsze kawałki – główki odkładamy na później. Szparagi gotujemy we wrzątku, a gdy będą już miękkie przy(...)pomocy blendera miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy główki i gotujemy w zupie aż trochę zmiękną. Dodajemy sok z pomarańczy. Zupę można podać jako przystawkę, z dodatkiem kurczaka lub szynki parmeńskiej

Kucharzyca