kombinacji. Przyznam, że całkiem smaczny Sałatka z kurczakiem curry ok 15 minut dla 3 osób Składniki mała główka sałaty lodowej 1 duży pomidor pół ogórka pół piersi kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier, curry Do dzieła!!! Sałatę rwiemy na mniejsze części. Pomidora i ogórka dowolnie(...)według uznania jednak trzeba uważać aby nie przesadzić) i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Studzimy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Polewamy sosem i odstawiamy na 5 minut. Następnie zjadamy ze smakiem Smacznego
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 2 wędzone udka pół kapusty pekińskiej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół czerwonej papryki pół zielonej papryki pół żółtej papryki 3 łyżki majonezu 3
Pobite gary BarbaryCiepła kolacja, czy imprezowa przekąska - w obu przypadkach szaszłyki drobiowe sprawdza się doskonale. A żeby nie było nudno...szaszłyki proponuje podać z sosem z sera gorgonzola. Szaszłyki: filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do grilla 4 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego Sos gorgonzola: 200 g sera gorgonzola 50 g śmietanki 30% pieprz mielony gruboziarnisty Wykonanie: Mięso(...)około 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Ser gorgonzola pokruszyć. W rondelku zagotować śmietankę. Dodać ser i rozpuszczać na wolnym ogniu, aż sos stanie się gładki. Doprawić do smaku pieprzem. Sos podawać do szaszłyków, na ciepło lub jako zimna przekąska. Smacznego
kolorowotorcikowozupy i odkładamy. Resztę zupy miksujemy blenderem lub przecieramy przez gęste sito. Wsypujemy do zupy posiekany koperek, wlewamy sok z cytryny. Dodajemy warzywa które nie zostały zmiksowane. Doprawiamy do smaku musztardą i chrzanem. Spróbujcie, czy zupa jest dla Was odpowiednio słona – jeśli nie, dosólcie. Zupy niczym nie zabielamy. Przy tych proporcjach jest już odpowiednio gęsta i zawiesista. Do podania pasuje(...)typu B lub C 250g pora – tylko biała i jasnozielona część 50g masła, 82% tłuszczu 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 kostki bulionowe (warzywna i z kurczaka) + 1,5l wody (lub taka sama ilość domowego rosołu) garść usiekanego drobno koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki tartego chrzanu kilka płatów wędzonego
Karo in the Kitchenjest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji(...)gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko.Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się
Poezja smakumój wybór padł na tę, właśnie, sałatkę pochodzącą z książki 123 sałatki i surówki. Zrobiłam ją do obiadu , który składał się z pieczonego kurczaka i ziemniaków z wody. Lecz również można podać jako samodzielną przekąskę, a także półmisek wędlin będzie do niej w sam raz. Pychota, polecam(...)różyczki, marchew obieram i każde z nich gotuję. Jajka gotuję na twardo. Po wystygnięciu marchew, cebulę i jajka kroję w średnią kostkę i dodaję do wystudzonych kwiatów. Dodaję do smaku sól i pieprz. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam razem i dodaję do sałatki, mieszam by sos pokrył wszystkie składniki i nakładam na talerz. W wersji light sałatkę proponuję polać jogurtem
Bea(u)ty kitchenkuchennymi, a jednak już kiedyś podczas kombinowania składników do kolejnej sałatki, takie właśnie naszły mnie myśli. Przecież przygotowując po raz pierwszy nową potrawę, nie możemy być stuprocentowo pewni finalnego smaku. Może przypadkowe połączenie będzie niezapomniane i trwałe? A może powinno się pamiętać, że ten smakowy miks istniał potencjalnie od zawsze i tylko staliśmy się jego odkrywcą? Kuchnia jest taka ekscytująca(...)białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy do gyrosa - 3-4 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler naciowy jest naszym tegorocznym odkryciem. Najczęściej jemy go po prostu posiekanego, posolonego lekko i wymieszanego
I tu będę miała takie terukola z gruszką, serem z niebieską pleśnią, orzechami i miodowym dressingiem, ale na tym nie koniec. Rukola świetnie smakuje jako składnik kanapek tych na ciepło i na zimno. Ożywi smak mozzarelli, a z makaronem spaghetti tworzy pyszny duet. Jakie, inne polaczenia z rukolą są smaczne? Specjalnie dla Was przygotowałam 18 najlepszych przepisów z rukolą! Smacznego! Chrupiąca sałatka z rukoli(...)rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniapyszne marynowane skrzydełka, które z powodzeniem możecie zaserwować na każdej imprezie. Mięso jest zamarynowane w słodko- kwaśniej zalewie pomidorowej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. SKŁADNIKI: 10 skrzydełek z kurczaka, 2 jajka, 2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, Zalewa: 3 szklanki wody, 2 cebule pokrojone na piórka, 1/2 szklanki keczupu pikantnego, 6 łyżek octu, 3 łyżki oleju, 2 liście(...)minut gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. 3. W dużym słoiku układam skrzydełka. Zalewam zalewą (mięso musi być zanurzone). Słoik zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce na noc, aby smaki się "przegryzły
Tradycyjna kuchnia Kasikurczakiem:) Nietypowe, ale gwarantuję, że bardzo smaczne połączenie owoców, warzyw i mięsa w jednym daniu:) Smacznie, lekko, zdrowo - w sam raz na lato! Składniki:1 filet z piersi kurczaka, 300g świeżych truskawek, 250ml jogurtu naturalnego, ogórek, mieszanka sałat (u mnie miks z domowego ogródka - w sumie jedna główka), pęczek szczypiorku, pęczek koperku, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżka oleju,łyżka(...)umyć i wraz ze skórką pokroić w cienkie plastry. Wszystko połączyć, dodać mięso. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z sokiem z cytryny, pieprzem młotkowanym, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą. Sosem polać sałatkę
Z miłości do słodkościapetycznie wyglądało. Co prawda, zamawiałam dla każdego po jednej porcji, ale wszystkiego nie zdołaliśmy zjeść. Zostało "na potem" i naprawdę można było się najeść. Porcje - solidne. Penne z kurczakiem było smaczne, choć pizza choco do mnie nie przemówiła. Chyba za długo siedziała w piecu... Drugie zamówienie złożyłam w Kajar . Tu zamówienie również zostało zrealizowane w podanym czasie. Co prawda(...)męża, a u mnie były ziemniaczki mamy. Zestaw surówek miał być wspólny, ale dostał go mój mąż. Czekała nas zabawa z przekładaniem jedzenia. Porcje - akurat i czuć, że świeże. Smak? Ryba nam smakowała, ale mąż mięsem się nie zachwycił - co kto lubi.. Trzecie zamówienie złożyłam w Sushi Bar & Chinese Food . Tu zamówienie dotarło szybciej niż określono
Di gotujeWśród sosów owocowych zajmuje u mnie miejsce w czołówce, po malinowym i truskawkowym. Ze względu na swój „urok” uznałam, ze zasługuje na osobny wpis. Morele zachwycają swoim smakiem i barwą, oprócz tego posiadają bardzo wiele walorów zdrowotnych . Możemy je wykorzystać do ciast, deserów, knedli… i nie tylko. Sos morelowy będzie świetnym uzupełnieniem do… – może zajmijmy się najpierw jednak sosem(...)kostki lub 1,5 łyżeczki galaretki w proszku. Zdejmujemy z kuchni, mieszamy do rozpuszczenia. Sos morelowy podajemy do dań słodkich, deserów, ale także możemy podać do mięs – drobiu (kurczak, indyk, kaczka), schabu… i nie tylko. Bardzo aromatyczny o intensywnym kolorze, pięknie się skomponuje z każdą potrawą. A do czego ja go podałam? O tym, następnym razem. Smacznego. :) Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoTen przepis kroił się w mojej głowie już od dawana, odkąd w jednej z włoskich restauracji miałam okazje zobaczyć makaron, który wyglądał jak płaty lazanii, ale
Bernika - moj kulinarny pamietniktaki obiad sobie wymodziłam. Na dwa dni, czyli znów oszczędnie Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1/2 opakowania roszponki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) ok. 500 g polędwiczek z piersi kurczaka 100 g sera pleśniowego typu blue kilka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Polędwiczki pokroić na mniejsze(...)sałatki. Sałatki nie mieszać. Sos z kiwi 5 owoców kiwi 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 duża łyżka naturalnego miodu pieprz cytrynowy lub pomarańczowy do smaku Wybrać miąższ z owocu kiwi. Dodać wszystkie składniki (oprócz pieprzu) i zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, dodać pieprz, delikatnie wymieszać. Sosem polewać nałożoną na talerz sałatkę. Idealnie się komponuje
gutfutZiemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam.
Moniki Smakołyki