kuchnia chińska - 766 przepisów (strona:40/52)

Tajska zupa krewetkowa 255

Być może niektórzy z Was pamiętają nasz przepis na wietnamską zupę krewetkową . Ci którzy nie pamiętają, albo po prostu go nie widzieli – stanowczo powinni do niego

Kulinarna Pokusa
Biwakowo!!! 132

Witam serdecznie! Że Miłość mojego życia dziś wyjeżdża na 2 miesiące, postanowiliśmy spędzić ostatnich kilka dni razem - więc wybraliśmy się na biwak, a dokładnie biwak z

sierotka maRysia w kuchni
WIEPRZOWE CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 147

Dziś znów postawiłam na kuchnię orientalną z tego powodu,że robi ją się bardzo szybko, i w 20min.mamy gotowy obiad.Dziś był taki dzień kiedy zależało mi na czasie bo przyjechałam zmęczona i głodna, a w garnkach pustki.I wyszło smaczne orientalne danie .Zapraszam do jego zrobienia.Sos jest aksamitny,mięso miękkie,a smaki łagodne przechodzą w w ostrzejsze,ale bez mocniejszych(...)kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo,trudno u mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kaczka po tajsku 287

sprawdzone. Dania przygotowuję kilkukrotnie, wprowadzam drobne modyfikacje, aby osiągnąć jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt końcowy i dopiero wtedy dzielę się z Wami przepisem. Czasem jednak lubię poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i zrobić coś zupelnie nowego. I zdarza się, że wychodzi coś tak pysznego, że nie bawię się już w żadne modyfikacje i ulepszenia-przepis od razu trafia na bloga(...)warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka startego

Zawsze głodna!
Supercombo – cytryna w miodzie gryczanym. Lekarstwo ze słoika. Zdrowe z natury! 218

gładka, zawija się z dwóch stron, w dwururkę, jak w strzelbie. Po tym (jeśli lasek cynamonu nie podpisano) łatwo go rozpoznać. Mieli się szybko i łatwo, jest kruchy. Cynamon chiński kasja (ech, biedni Chińczycy, znowu co chińszczyzna to złe…) ma bardzo dużą zawartość kumaryny i to nie do końca jest zdrowe. W smaku jest mniej słodki, za to odczuwalnie ostry(...)zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Cytryny należy dokładnie umyć w zimnej, następnie w ciepłej bieżącej wodzie i sparzyć wrzątkiem. IMBIR Zawsze mam kłącze świeżego imbiru w kuchni. Gdy tylko się kończy – uzupełniam zapasy. W tym roku nawet spróbowałam go wyhodować w doniczce. Ta roślina uznawana jest za jedną z najpotężniejszych przypraw świata. Nie ma w tym przesady

Karo in the Kitchen
Nepalskie pierożki gotowane na parze 200

się mówi - przy weekendzie wszystkie grzeszki są dozwolone. Podobne pierożki można spotkać w gruzińskich restauracjach, lecz pod nazwą Chinkali. Tamtejsze pierożki różnią się farszem i ciastem, natomiast w kuchni orientalnej takie pierożki pojawiają się pod innymi nazwami - różnią się jedynie farszem, ale nie ciastem. Nepalskie pierożki gotowane na parze SKŁADNIKI: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego - 5 kapust bok choy(...)czosnku - kawałek świeżego imbiru -  1 cebula - 4-5 ziaren pieprzu syczuańskiego - 1 suszona papryczka chilli - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka rybnego - 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków" NA CIASTO: - 1 szklanka mąki pszennej - pół szklanki mąki ryżowej - pół szklanki wody - szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, grzyby moczymy. Następnie podsmażamy

Zainspiruj się kuchnią
Sajgonki pieczone w piekarniku 321

Sajgonki zazwyczaj kojarzą nam się z pyszną ale bardzo ciężką tłustą potrawą. Ja natomiast postanowiłam odejść od tradycyjnego smażenia na głębokim tłuszczu i upiekłam swoje w

Mania Gotowania
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 175

gatunków drzew zwanych cynamonowcami, ale do celów przyprawowych nadają się dwie: najcenniejszy cynamonowiec cejloński o jasnobrązowej, gładkiej korze zwijającej się w cienkie rurki zwane laskami i najbardziej popularny cynamonowiec chiński tzw. kasja , którego kora jest gruba i szorstka. Korę zbiera się w czasie pory deszczowej. Najcenniejsza bo najbardziej aromatyczna jest ta pozyskiwana z najstarszej części drzewa, czyli pnia do wysokości(...)stuleci znane są właściwości wzmacniające i odkażające cynamonu, a ostatnie badania dowodzą, iż zapobiega też chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel

Wiem co jem
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 135

kurczak był bardziej tradycyjny w smaku. Jedynym minusem był zbyt dosolony sos szpinakowy. Natomiast ryż zasługuje na pochwałę, gdyż był przyrządzony perfekcyjnie. Na deser zamówiłyśmy lody domowe: specjalność szefa kuchni oraz lody z sorbetem z mango. Lody były wyśmienite, zdecydowanie domowej roboty i zajadałyśmy je ze smakiem. Jedynym mankamentem drugiego deseru był niezbyt atrakcyjny wygląd oraz zbyt duża ilość sorbetu(...)krótki czas oczekiwania na potrawy. Pomiędzy daniem głównym, a deser poprosiłyśmy nawet o  odczekanie chwili. + menu utrzymane w stylu indyjskim ( bo czyż nie dziwna jest restauracja np. chińska ze schabowym w menu?) + ciekawy i sympatyczny wygląd lokalu + możliwość zabrania jedzenia na wynos Jeśli ktoś miałby chęć wybrać się do restauracji Shivaz i zasmakować w świecie orientu polecamy skorzystać

Kolizje Smaków
Skrzydełka kurczaka po chińsku 678

Składniki (dla 4 osób): 12 skrzydełek 2 łyżki wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki

Tajskie smaki
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 145

włoskiej kuchni, które przybliża techniki, produkty i przepisy kulinarne ze wszystkich regionów Włoch. „Il cucchiaio d’argento” –„ Srebrna łyżeczka”. Bestseller. Moim zdaniem pozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej kupowanych(...)Allegro – można tam znaleźć maszynki do krojenia i wałkowania makaronu już za 60-75zł. Zabawka dla dziecka – tak, ale nie do kontaktu z żywnością. Wałki w tanich chińskich maszynkach są najczęściej niklowane – po pierwsze ich nie domyjecie, po drugie – za każdym wałkowaniem będziecie mieli ciasto z posmakiem metalu i z rdzą. Nie ma też mowy

Karo in the Kitchen
miód z mniszka lekarskiego i imbiru --- miele con tarassaco e zenzero 198

     Składniki: - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego - 2-3 całe cytryny - 1 kg cukru - 1 l wody 4-5 plastrów około 1 cm imbiru

w mojej kuchni
Wieprzowina z warzywami- pork with vegetables 167

Zdrowy szybki obiad? :) tak dzisiaj zapraszam Was do kuchni tajskiej na wieprzowinę z warzywami . A do tego - obiad jest  ekspresowy . Zapraszam Składniki: 4 kotlety wieprzowe ( schabowe ) 1 cebula czerwona 1 brokuł 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyzki sosu sojowego 1 op małej kukurydzy - baby corn 2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego(...)Smażymy na dużym ogniu 3-4 min. Kroimy paprykę w paski , szykujemy brokuły, kukurydzę. Wrzucamy na wok, dodajemy sos sojowy. Trzymamy na ogniu 3 min. Gotowe :)  Gotujemy noodle- chiński makaron jajeczny. I obiad gotowy. Życzę smacznego :) ps. Gorące podziękowanie za pomoc przy obiedzie - Ani I mojej córce Patrycji. Buziaki dziewczyny

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania