Są takie przepisy, które powstają przez przypadek i okazują się hitem. Tak było w tym przypadku. Rzadko powtarzam swoje dania, ale to na tyle skradło moje
Fabryka pomysłówZwykle ich przełyki są zbyt wydelikacone do naszego systemu. No i pech chciał, że i czosnku w tym roku mieliśmy mało (A uznajemy tylko swój, wara od nas czosnku chiński). Dbając więc o zasoby spiżarni zabezpieczyłyśmy się w czosnek niedźwiedzi. Matko. Jaki on jest genialny. Jak on pachnie!!! Kupicie go tu: KLIK . Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałyśmy czy wrzucać(...)sałatka to same zdrowe, nieprzetworzone produktu. Z drugiej strony jest tak prosta i szybka, że aż banalna! Jednak, jak zobaczyłyśmy dno miseczki i kolejkę do kuchni, która twierdziła, że idzie po sałatkę stwierdziłyśmy, że warto podzielić się czymś dobry, tanim, zdrowym i szybkim. Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz WymalujDzisiejszy dzień zapowiadał się niewinnie, w planie miałam tylko pójść na pocztę wysłać list, ale w drodze powrotnej wstąpiłam do mojego ulubionego
Zainspiruj się kuchnią100 g ryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki
Świat Domowej KuchniJeśli tak jak ja, zawsze macie na kuchennej półce sos słodko-pikantny (nie ważne – chiński, tajski, czy inny – wszystkie bardzo lubię), przepis na chutney z mango jest dla Was! Tego rodzaju sosy zwykle kupuję gotowe i używam ich bardzo często, głównie do zielonych sałat lub do mięsa. Tym razem sos przygotowałam sama i jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki(...)chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon. Przepis pochodzi z książki Shehzad Husain „Kuchnia indyjska”. Składniki na około 500 ml: 2 średnie mango (łącznie około 500g) 1 łyżka soli 300 ml wody 200 g cukru 225 ml octu 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego
Trzeci talerzChoi, Toy Choi i inne to odmiany kapusty właściwej wciąż dla mnie niezbyt dobrze znane, choć uprawiam je od kilku lat. Co roku eksperymentuję z nimi w warzywniku i kuchni. W tym roku eksperymenty ruszyły na większą skalę, bo nie wysiałam polskich odmian kapust ze względu na plagę ślimaków, które pojawiły się już w marcu. Uznałam, że uprawa kapust(...)kapustę kiszoną i wczesną wiosną jeden-dwa razy bigos ze słodkiej kapusty. I to wszystko. Postanowiłam zatem spożytkować miejsce, na którym ewentualnie rosłaby kapusta, na inne warzywa. Uprawa kapust chińskich jest o tyle wygodna, że można je wysiać w pierwszej połowie sierpnia na przykład na grządkach po cebulach, a we wrześniu zbiera się plony. Można z nich przyrządzić przeróżne dania
Weekendy w domu i ogrodziezdrowe Smakoterapia Sztuka rękodzieła ze szczyptą filozofii W kuchni można mi wszystko Wszystkie Smaki Świata Z miłości do jedzenia Nie ma sensu chyba dodawać, że tych blogów mogłabym wymieniać wiele:) Teraz druga część, czyli 7 faktów (niektóre są opiniami, gwoli ścisłości) o mnie: Jestem zodiakalnym Koziorożcem, numerologiczną Ósemką, chińskim Szczurem, enneagramowym Obserwatorem, a wiekowo przynależę do grupy 50+:) Dzień
Zdrowa Kuchnia SowyJedna z ponad 10.000 odmian ziemniaków ( bank genetyczny ziemniaka znajduje się w Peru). W zasadzie smakuje tak samo jak zwykły ziemniak tyle że ma intensywnie fioletowy
Buniabaje w kuchniKocham kuchnię azjatycką i dobrze o tym wiecie. Dzisiaj polecam ekspresowe :) danie. Maksymalnie potrzebujemy 15 min by obiad był gotowy. Teraz w czasie przedświątecznych przygotowań , taki obiad to zbawienie, nie mówię już o walorach smakowych. Jest przepyszny! Mogłabym go jeść w nieskończoność. Polecam i zapraszam po przepis : Składniki: 500 gr mięsa wołowego mielonego 2 łyżki oleju sezamowego 3 ząbki(...)czosnku 1 łyżka startego imbiru pół główki kapusty pekińskiej pół pęczka szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pasty curry natka pietruszki 200 gr chińskich noodli Wykonanie: Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min. Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy
Smaki EdytyOstatnio powróciłam do picia herbat. Tym razem za sprawą TeaVivre mogłam poznać kolejne odmiany pochodzące prosto z Chin. Każda wyjątkowa i niepowtarzalna. Bi Luo Chun Green
Kuchnia co dniaOryginalnego tofu z soi nie lubię i nie trawię (dosłownie) a w mojej kuchni i spiżarni nie ma niczego, co ma jakąkolwiek zawartość tego najczęściej genetycznie modyfikowanego składnika. Ale – nie dosyć że tofu to produkt wszechstronny, to można zrobić je nie tylko z sojowego mleka i koagulantów, jak robią je Chińczycy. W Birmie tofu robi się z mączki z ciecierzycy(...)Birma, położona w Azji Środkowo-Wschodniej łączy w sobie smaki sąsiednich krajów – Bangladeszu, Tajwanu, Laosu, Chin i Indii. To tofu – ‘ To hpu’ – jedzone jest każdego dnia, i tak jak Chińskie – w wielu postaciach – krakersów, chrupek, głęboko smażonych kostek, na surowo, na gorąco w sałatkach i zupach. SPOSÓB I W duży garnek wlewamy 2 litry wody i wsypujemy odważoną mąkę – całość
Karo in the KitchenNa warsztat bierzemy tofu przez jednych uwielbiane, przez innych nienawidzone, tak na prawdę jest produktem bardzo plastycznym, bo dobrze komponuje się niemal z każdym daniem dzięki
Taste Of My Daywątpliwości. W domku, pokoju, przyczepie campingowej Idealnie byłoby, gdybyś miał/-a możliwość samodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy(...)blogu zupy Marwita, moim zdaniem są idealne na wyjazdy. Nie trzeba ich nawet podgrzewać, można pić prosto z kubeczka (link) . Nie muszę chyba pisać, że nie warto kupować zupek chińskich i tych w proszku :) Owoce - koniecznie zaopatrz się w banany, mandarynki i jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko
Powiedz dietom niemiasto przepiękne, a ten kto kocha góry mógłby godzinami w bezruchu wpatrywać się w postać śpiącego rycerza itd. I chodzi o to aby ta miłość przetrwała pewną tandetę i chińską bylejakość, która zalewa głównie Krupówki. Oscypki akceptuję na tej ulicy, jak najbardziej, ale jaki związek ma to coś, co gra, wydaje dziwne odgłosy, przypomina jakąś kolorową zabawkę mejd in czajna(...)jedzeniu, nienagannej obsłudze w lokalach, którzy walczą o dudki i samych klientów nierzadko. Restauracje nawiązujące przede wszystkim do tego, z czego górale są dumni, do tradycyjnych polskich dań kuchni podhalańskiej. Taki sens można odnaleźć między innymi w Restauracji Obrochtówka . Mimo iż to była krótka wizyta, to jak najbardziej udana. Wizyta, którą zaliczam do tych, po których wychodząc mówię
Right Behind The KitchenZamiast makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów
IMPRESJA SMAKU