kuchnia chińska - 766 przepisów (strona:43/52)

Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne 201

zrobię faworki chowam je najwyżej lub najgłębiej jak tylko się da…   Faworki to kruche ciasto. Wszystkie składniki powinny być zimne i wyjęte prosto z lodówki. Jeśli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, możecie schłodzić też mąkę. 450g mąki przesiewamy na stolnicę żeby mocno ją napowietrzyć. Siekamy ją razem z zimnym masłem, jak na kruche ciasto. Z mąki i siekanego(...)tłuszczu – próbujemy na jednym małym faworku czy frytura już jest na pewno ok. Faworek powinien się dość szybko napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki wkładamy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły

Karo in the Kitchen
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 172

jest dla nas za krótka, nie będziemy tracić czasu na podróż samolotem, więc... zostajemy w domu i uchylamy szafkę z naszą orientalną bronią. Chwila, moment i w kuchni (ba, w całym domu), czuć powiew orientu. Zwykle towarzyszą temu uciążliwe pytania "no kiedy będzie?" albo "gotowe?", ewentualnie "jemy?" z taką częstotliwością, że gdyby nie uspokajający aromat z garnków, to szczękościsk miałybyśmy(...)się nie przypalało. Bo spalić chińszczyznę to grzech ciężki. Domownicy nie znaliby takich uczuć jak wybaczenie. Serio, serio.  Oto właśnie, do rąk waszych przekazujemy bilet do świata orientu. Chińskie smaki możecie poznawać we własnym domu i nie musicie męczyć się z pałeczkami. Chiny nie widzą, widelcem można jeść.  Powiemy Wam, że w tą podróż udajemy się

Wypisz Wymaluj
Shots from USA: DC & NYC 161

całe dnie spędzam na mieście, a jak wracam wieczorem to już nie mam siły ani ochoty gotować. Dlatego też odżywiam się głównie w lokalach. Przyznam, że fajnie jest smakować kuchni amerykańskiej i nie tylko, ale co za dużo to niezdrowo, już mam dość tego jedzenia i tęsknie za typowym polskim obiadem :) To teraz trochę o moim zwiedzaniu. Przepisu(...)przeznaczonego na rekreację. Jest jedna rzecz, która mnie zaskoczyła. Spacerując po jednej z najzamożniejszych dzielnic Nowego Jorku - Upper East Side, trafiłam na jarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam

Zgrabne Gotowanie
Tarta francuska po chińsku z kurczakiem i sposób na miłość 350

warzyw chińskich (400g) 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki imbiru Sos chow mein (blue dragon) – saszetka 120g 10 dag sera żółtego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej Kamis Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sos sojowy i imbir. Wymieszać. Marynować ok. 20 minut w lodówce. Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju, w trakcie dodać mrożone warzywa(...)puszczą wodę doprawić przyprawą do kuchni chińskiej. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać sos, dusić chwilę, aby było ciepłe. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdy bok zwinąć do środka ok. 0,5cm (tak, aby powstała nam ramka). Na to wyłożyć chińskie nadzienie. Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania