kuchnia chińska - 766 przepisów (strona:38/52)

Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami) 203

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny.  Składają się z farszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się też(...)ciepło bądź na zimno, a smaży się je na głębokim oleju i podaje z odpowiednim sosem. (12 sztuk)   1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie

Di gotuje
Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowym i chińskim winem ryżowym 125

Rzadko kiedy gotuję coś z rejonów azjatyckich ze względu na wysokie ceny potrzebnych produktów albo ich niedostępność. Czasami jednak, dla odmiany, porwę się na takie szaleństwo

Życie zamknięte w smaku
Bazowy sos stir fry 156

Przerwa na lunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie

Karo in the Kitchen
Nudle po azjatycku 130

Składniki na 3-4 osoby: 200 g nudli (makaron chiński taki, który gotuje się poniżej 10 minut, ja użyłam 3 minutowego) 2 marchewki 8 pieczarek papryczka chili do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli olej do smażenia 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebule(...)rybny. Smażyć przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucić chili i nudle i zalać wodą tak, aby przykrywała makaron. Gotować, aż makaron będzie miękki. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2013

Moja Galeria Smaku
Kurczak feng shui z bambusem 258

 Pyszny obiad w 30 min? Chcesz zrobić na rodzinie wrażenie?a może chcesz odkryć nowy smak? Jeżeli choć na jedno pytanie odpowiedź brzmi "tak" :) to

Smaki Edyty
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 214

zagłębiam się w kuchnie Dalekiego Wschodu, tym więcej chce mi się gotować i  ulepszać przepisy. A to się wykorzysta ten nowo nabyty składnik, a to ten. I tak koło się zamyka, końca nie widać w gotowaniu, aż człowiek się zapętla i od samego wejścia do domu czuć tylko "chińczyka". Czuje się czasem jak w chińskiej restauracji :) Nie nudząc

Zainspiruj się kuchnią
Łączenie ogórka z pomidorem – czy to zły pomysł? 223

infekcjach układu moczowego, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Ogórki zawierają kukurbitacyny – substancje odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa – które mają właściwości przeciwnowotworowe. Zespół amerykańskich i chińskich naukowców w 2014 roku przekonywał, że jeden ze związków z grupy kukurbitacyn – k ukurbitacyn B (CuB) – hamuje wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty . Z kolei inni naukowcy(...)zapobiegają miażdżycy i zawałom; mają działanie antynowotworowe; działają moczopędnie; poprawiają odporność; poprawiają pracę układu nerwowego. Artykuł Łączenie ogórka z pomidorem – czy to zły pomysł? pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Schab pieczony w mleku 134

wymaga czasu na pełną akceptację... Mam jednak nadzieję, że nie będzie to trwało w nieskończoność ;-)  Było nie było, korzystając z chwil drzemki najmłodszego członka rodziny wymykam się do kuchni i coś tam robić muszę. Jednocześnie to idealny moment, by porwać tam ze sobą mojego starszaka i razem coś porobić :-) Przede porozmawiać... jak to mówi moje dziecko "jak za dawnych(...)wyszła taka wersja jaką Wam dziś przedstawiam. Zalety tego schabu? Soczysty, kruchy, smaczny, robiący się właściwie sam ;-) nic dodać, nic ująć... Pamiętajcie tylko, by czosnek był polski, nie chiński, bo tego w pieczeni zupełnie nie czuć... SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu  4 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżki soli 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz

Czary - gary w kuchni
Czerwone curry z kurczakiem i kalafiorem 287

Lubicie orientalną kuchnię? :) Ja bardzo!   Na dworze robi się coraz zimniej i zimniej, więc po powrocie do domu chętnie przyrządzam coś rozgrzewającego i pożywnego. Jednym z takich dań jest właśnie curry - szybkie, proste w wykonaniu, a na dodatek można wykombinować mnóstwo, mnóstwo wariancji smakowych. W lodówce miałam akurat kurczaka i marchewki, a w szafce sos sojowy i czerwoną(...)zamarynować dzień wcześniej, ale 1 godzina przed smażeniem również wystarczy. :) Jako dodatek użyłam kaszy jaglanej (bo ona nawet z curry smakuje świetnie!), ale doskonale będzie pasować także ryż czy chiński makaron.  Składniki (na 2-3 porcje) :  pierś z kurczaka 1/2 kalafiora 2 marchewki cebula ząbek czosnku olej (niewielka ilość) 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej

Kuchnia Ellie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 130

K urczak w słodko-kwaśnym sosie to jedno z moich ulubionych dań. Coś w tym połączeniu niesamowicie mnie kręci i to chyba jedna z tych potraw

Food Square
prawdziwe złoto wśród przypraw 186

  Złote mleko-Kurkuma , Złote korzyści  Znana już wśród starożytnych Hindusów, ostra, barwiąca na żółto, pozyskiwana z rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma robi obecnie zawrotną

w mojej kuchni
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 158

Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane

SMYKWKUCHNI
Pieczony czosnek 192

Czosnek. Samo zdrowie! Troszeczkę zapomniany w polskiej kuchni ze względu na charakterystyczny zapach, którego ciężko się pozbyć... Ale pozwólmy mu wrócić, bowiem przyniesie ze sobą wiele dobrego. Czosnek jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, zawiera antyoksydanty, działa także przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Co ciekawe wpływa także pozytywnie na libido ;) Najzdrowszy jest w wersji surowej, długotrwała obróbka termiczna pozbawia go niestety niektórych(...)rozsmarowywania na tostach lub jako dodatek do masła. Warto przygotować go w większej ilości lub przy okazji pieczenia mięsa w piekarniku. Składniki: kilka główek czosnku (koniecznie polski, a nie chiński!) oliwa z oliwek folia aluminiowa Przygotowanie: Z każdej główki odciąć końcówkę tak aby odsłonić ząbki czosnku. Skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową.  Piec w 180°C przez

Piąty grzech główny
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 237

owoc tego, co w głowach się zrodziło. Szpinak zagrał pierwsze skrzypce i otoczył się godnymi siebie wspaniałościami. Długo proces ten nie trwał, nie szarpnął po kieszeni, nie nabałaganił w kuchni zbytnio, a smakował tak rewelacyjnie, że właśnie robimy "powtórkę z rozrywki". Znów więc będzie smacznie, zdrowo i niedrogo. Znów będzie szybko i bez sterty garów.  SKŁADNIKI: - szpinak świeży(...)pół - papryka czerwona, pół. - pieprz czarny, do smaku - domowa przyprawa typu Vegeta, do smaku - łyżka, dwie oliwy z oliwek - majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie. - czosnek, 2 główki (byle nie chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy, osuszamy. Kapustę szatkujemy dość drobno, rwiemy liście szpinaku, kroimy paprykę, ananasa, ser - w kosteczkę, cebulę w pióra. oliwki

Wypisz Wymaluj
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 122

nazwą "spring rolls". Skupmy się jednak na naszym daniu i kraju, z którego pochodzi. Wietnam jest dobrze znany ze swojej niechlubnej przeszłości, my jednak skupimy się na tradycyjnej kuchni. Jak w każdym kraju Azji wschodniej jedzenie uliczne jest niezwykle popularne. Możemy kupić tam niemal wszystko :) No to popatrzcie : Wietnam to kraj motorowerów, niezwykłej trakcji elektrycznej i cudownego wybrzeża(...)jednak będzie, jak sami zrobicie je w swoich domach. Sajgonki z ryżem i sałatką : (4 osoby) Sajgonki składniki : 2 opakowania papieru ryżowego 1 woreczek ryżu parboiled 1/2 opakowania mieszanki chińskiej sos sojowy pieprz, tymianek, imbir przyprawa 5 smaków olej ryżowy Farsz do sajgonek przygotowujemy z ugotowanego ryżu i duszonych warzyw z mieszanki chińskiej. Doprawiamy sosem sojowym, imbirem, tymiankiem i pieprzem

vegetanie
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 148

TUTAJ ( kliknij ) - w sklepie SKWORCU. Makaron ryżowy z oliwą i czosnkiem: To jest dopiero smak idealny! Zawsze kiedy dodajemy do tych białych niteczek, sporo naszego ukochanego czosnku (ale nie chińskiego - żeby nie było. To nasz własny, osobisty) powtarzamy jak mantrę jedno - "nic mu więcej nie trzeba, można jeść tylko to". I rzeczywiście. Smak jest naprawdę nieziemski. Niby to takie proste(...)zbyt dużo czasu, ani uwagi, więc zastanawiałyśmy się czy wyjeżdżać do Was z taką prostotą, ale... nasze wątpliwości zostały rozwiane na drugi dzień, kiedy to młody kierując się do kuchni krzyczał "jest jeszcze ten sosik i makaron?". Mina jego, po przyjęciu smutnej wiadomości o brakach na patelni, była tak wymowna, że postanowiłyśmy recepturę podać dalej. Tak więc smacznego drodzy Państwo

Wypisz Wymaluj