kuchnia chińska - 766 przepisów (strona:28/52)

Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 242

To druga zupa tajska, za którą przepadam :)  Przepis na prośbę pewnej Kasi, czytelniczki mojego bloga ;)  Dzięki wielkie za mobilizację :) To druga zupa tajska, za

Jemy Pijemy
Miruna w sosie słodko-kwaśnym 230

drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować w kuchni to biorę się za pichcenie w ,, chińskim" stylu w domu ( oczywiście na skróty). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wieprzowina po chińsku 171

danie nazwać stir fry, jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem zostaje po prostu - wieprzowina po chińsku. Super aromatyczne danie, tak jak za kuchnią orientalną wcześniej nie przepadałam, to teraz zaczynam się powoli w niej zakochiwać :-) Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie, bo później szybko zniknęło, włącznie

Pora coś zjeść
Pożywny koktajl. 148

Kiwi-owoc , który przywędrował do nas z Chin. Zwany jest również chińskim agrestem. Owoc ten to bomba witaminowa. Wzmacnia nasz układ odpornościowy. Zawiera dużą dawkę witaminy

O kuchni z uczuciem
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 203

mąkę pszenną i sól. Sos sojowy to podstawowy składnik większości potraw kuchni orientalnej, dlatego nie powinno go zabraknąć także w Państwa kuchni.  Sos sojowy TaoTao to produkt oryginalny, pochodzący z prowincji Kanton. Powstaje na podstawie tradycyjnej chińskiej receptury sprzed tysiąca lat. Sięgając po nasz sos sojowy, macie Państwo pewność, że jest to pełnowartościowy produkt pozbawiony chemicznych ulepszaczy i konserwantów

ClauditteMissCooking
Sałatka z zupki chińskiej 417

Sałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser

Kuchnia Pełna Pasji
Makaron smażony z jajkiem po chińsku 822

Dziś kolejna propozycja kuchni azjatyckiej, niezwykle popularne w azjatyckich „Fast Foodach” w USA Egg Fried Noodles czyli makaron smażony z jajkiem. Pyszny zarówno z dodatkiem mięsa, jak i w wersji warzywnej. Szybkie, proste i smaczne danie, idealne kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Makaron smażony z jajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka

Mania Gotowania
Pekinka do obiadu 161

Surówka z kapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych. Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi. Nashi to chińska gruszka. W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające

Ewa w kuchni
"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 191

książkach znajdziemy własne przepisy pani Beaty na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam Wam wszystkie książki, a jutro zapraszam na szybki konkurs w którym to będzie można je wygrać :)) 1. Ciastka

kruche babeczki
Zupa z kurczakiem i batatami 149

zupy. Zupa z kurczakiem to nie pierwsza taka zupa na blogu. Gotuję często warzywną z kurczakiem . Chętnie sięgam po przepis na chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem . Zupa z pulpetami z kurczaka to już klasyka w mojej kuchni. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do smaku również zupa z kurczakiem i batatami. Zupa z kurczakiem Składniki: 4 porcje ½ kurczaka 1 czarna

codojedzenia
Kurczak Generała Tso 704

Jest to jedno z najbardziej   popularnych dań serwowanych w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych.   Kurczaka Generała Tso spróbowałam właśnie podczas pobytu w USA i

Mania Gotowania
Krewetki z sobą i pak choi 198

Kolejne szybkie, proste i smakowite danie. Czas goni ostatnio nawet w kuchni więc takie proste dania to skarb. Użyłam tu makaronu soba czyli makaronu z mąki gryczanej oraz chińskiej kapusty pak choi. Zapraszam gorąco i polecam wypróbować. Krewetki z sobą i pak choi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cytrusowa lemoniada herbaciana 166

bazy użyłam mieszanki herbacianej firmy SKWORCU o szumnej nazwie Anielskie Łąki . Zainteresował mnie jej ciekawy, apetyczny skład: chińska zielona herbata Sencha herbata biała Snow Buds płatki róży liście Ginko płatki prawoślazu lekarskiego papaja, ananas, truskawka, malina Jak tylko otworzyłam paczuszkę, w kuchni zapachniało obłędnie! Jestem zdania, że obok smaku, kolejnym istotnym zmysłem na który dobra herbata ma wpływać jest węch(...)znakomicie - nie mogłam się oprzeć i po kilku minutach już ostrożnie siorpałam przesmaczny, gorący napój :)  Fusów w żadnym wypadku nie wyrzuciłam - zgroza! - zostały do kolejnego zaparzenia, zgodnie z chińskim przysłowiem ludowym: Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów... Dodam jeszcze na marginesie, że bardzo spodobało mi się ascetyczne podejście SKWORCU do kwestii opakowania. Przezroczysta

Grunt to przepis!
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 194

Już kilka tysięcy lat temu chińscy uczeni odkryli jak ważną rolę dla naszego zdrowia i równowagi psychicznej ma odpowiednia dieta, tworząc teorię żywieniową, znaną jako kuchnia pięciu przemian lub pięciu elementów. Jak się okazuje, jej podstawowe zasady są ponadczasowe i wykorzystywane przez dietetyków i szefów kuchni na całym Świecie.  Jednym z jej podstawowych założeń jest przygotowywanie potraw z produktów(...)podnoszących temperaturę ciała. Jak dodamy do tego trochę korzennych przypraw i pikantnych dodatków możemy ciepło myśleć o nadchodzących chłodach. „J edzenie jest lekarstwem, a lek pożywieniem” głosi stare chińskie przysłowie i zwraca uwagę na to, że prawidłowa dieta pozwoli nam zachować lub odzyskać zdrowi. Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego

SzczyptaSmaQ
Sajgonki z mięsem i warzywami 299

mięsem i warzywami - całość była pyszna. Myślę, że już wkrótce idealne sajgonki nie będą w mojej kuchni wielką sztuką... Sajgonki z mięsem i warzywami SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g mieszanki warzyw chińskich 1 łyżka sosu sojowego ciemnego olej sól i pieprz do smaku 100 g kapusty pekińskiej 8 szt papieru ryżowego do sajgonek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 175

Dziś trochę eksperymentów kuchennych...chińszczyzna....kocham ją  jeść ale nie wiele wiem o tej kuchni...niestety ;( Miałam za zadanie zrobić kurczaka w panierce bo takie

NaKońcuJęzyka
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6884

Jako fanka dobrej kuchni azjatyckiej, ubolewam, że w Polsce brakuje restauracji podających dania tej kuchni na wyższym poziomie. Niestety jedzenie we wszystkich  pseudo „chińskich” knajpach typu  „…-LONG”  nie ma nic wspólnego z azjatyckim smakiem i aromatem. Sama nie jestem ekspertem, ale muszę przyznać, że dania, które udaje mi się stworzyć własnymi rękami, są o niebo lepsze. Dziś

Mania Gotowania