przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:251/1100)

Kruche z pianką budyniową 109

Kruche ciasto z pianką budyniową w towarzystwie truskawek , to prawdziwy przysmak. Gwarantuję Wam, że to będzie miłość od pierwszego kęsa ciasta, będziecie do niego wracać nie jeden raz:) Bardzo kruchy spód, wierzch pianki- bezy, też chrupiący całość dopełniają świeże truskawki, ułożone na cieście. Wspaniale wygląda i jest przepyszne. Truskawek mamy coraz więcej więc zachęcam, można poszaleć:)) Składniki Ciasto(...)minut. do lekkiego zrumienienia. Wyjąć, na lekko przestygnięte ciasto ułożyć połówki truskawek. Robiłam też inną metodą . Układałam truskawki na gorącym cieście i zapiekałam około 5 minut. Obie wersje są ok:) Świeże truskawki są bardziej apetyczne. Smacznego:) Artykuł Kruche z pianką budyniową pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 128

Efekt przeszedł moje oczekiwania - ciasteczka wyszły kruche i pierniczkowe :D Przechowywane w puszcze, nie tracą świeżości i do tej pory są chrupiące. Ciasto nie należy do łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego(...)siemię lniane i zmielony wcześniej na mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodajemy do rondelka z masłem i miodem, mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej masy. Masa jest błyszcząca i dość krucha. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy (ja na początku rozpłaszczam je ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto jest

FitKot
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami 153

kremem, zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek  Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła  2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki(...)lodówki. Roztapiamy trochę masła i za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie foremki. Wysmarowane foremki wylepiamy dokładnie ciastem. Warstwa ciasta w foremkach powinna być dość gruba, ponieważ po upieczeniu ciasto jest bardzo kruche i babeczki mogłyby się pokruszyć. Foremki z ciastem wkładamy na 10 minut do zamrażalki, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 15-18 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Top 20 przepisów na wielkanocne słodkości 115

cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku. 2. Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno. 3. Mazurek z rozpuszczonymi krówkami - kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. 4. Pani Walewska jest łatwa do przygotowania i słodko-kwaśna w smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie smakuje połączony ze słodką bezą i kremem(...)Kolorowe jajeczka to deser na zimno, który zasmakuje każdemu. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste, jednak bardzo czasochłonne. 12. Mazurek z masą orzechową i upieczonym koglem . Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. 13. Czekoladowe, lekko słodkie jajeczka z masą twarogową

Ugotować
Bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone 165

Rewelacyjna bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone. Kruche i delikatne ciasto oraz pyszne kremowe nadzienie... Ciasto na tarte smakuje jak najlepsze, tradycyjne , wytrawne kruche ciasto, a łosoś wspaniale się komponuje z zielonymi szparagami...Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ciasto:   180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g  masła  1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz

Kuchnia bezglutenowa
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 127

tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!! Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową: KRUCHE CIASTO: 75 g zimnego masła 75 g cukru pudru 30 g zmielonych migdałów (lub orzechów) 150 g mąki pszennej 1 żółtko      Pokrojone w kostkę masło, cukier puder

Rozpustne gotowanie
Kruche rogaliki z marmoladą 150

Zrobiłam te rogaliki dla swoich maluchów, właściwie z przymusu, ponieważ byłam zmuszona rozmrażać lodówkę a w zamrażalce miałam ciasto kruche :). Wychodzi tego ciasta dość dużo i dlatego też zawsze połowę zamrażam. Polecam bo są mega kruche i smaczne. Składniki: 3 szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru(...)zetrzeć na tarce) Przygotowanie: Mąkę z masłem wyrobić. Ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków, ponieważ dłońmi zbyt szybko ogrzejemy margarynę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy dłońmi. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Pozostałe 3 wkładamy do lodówki owinięte w folię. Jedną część wałkujemy na około 3-5mm w kształcie koła. Dzielimy na trójkątny, na szerszą część trójkąta

Amatorka kuchenna
Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi 137

tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi   Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata(...)amerykańskich  brązowy cukier cynamon Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości

Kulinarne przygody Gatity
Kostka czekoladowa – kruche owsiane ciasto z cytrusowym kremem 154

dodajemy do masła i płatków, ucieramy razem. Mnie wygodnie i szybko udało się to zrobić w robocie planetarnym, ale spokojnie można i ręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – jak kruche ciasto. Podzielcie je na 2 części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dłonią. Cytrynę i pomarańczę myjemy w letniej bieżącej wodzie. Następnie sparzcie owoce wrzątkiem(...)Całość zmiksujcie aż zrobi się bardzo jasna i widocznie zgęstnieje – około 5-7 minut. I już – krem gotowy! Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie ją dociśnijcie. Ciasto pieczemy w już nagrzanym piekarniku, na środkowej półce przez 30 minut. Wyjmujemy je z piekarnika i dajemy ostygnąć przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie kroimy je bardzo

Karo in the Kitchen
Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami 163

Wczoraj powstały spody do tarletek, a dzisiaj napełniłam je budyniem czekoladowym, borówkami i żółtymi malinami. Dzięki temu, że ciasto jest tak kruche, mogłam wczorajszym wieczorkiem niepostrzeżenie zjeść te pokruszone (Niby!) ciasteczka ;) Przecież nic nie może się zmarnować;) W wolnej chwili zróbcie sobie takie tarletki i napełnijcie je czym tylko chcecie ;) Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami Składniki: Ciasto: 200g mąki(...)dekoracji dowolne owoce ;) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;)  Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.  Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić

Lawendowe Niebo
Kruche ciasto ze śliwkami 220

Kruche zawsze najlepsze! Świetnie pasuje do sezonowych owoców :) Miękkie, aromatyczne i cudownie pachnące ciasto ze śliwkami - to coś czego nie może zabraknąć do kawy. Przepis prosty, zawsze się udaje :) Zapraszam! Kruche ze śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego około 20-25 sztuk śliwek kilka łyżek cukru

Tagebuch po polsku
Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką 105

tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi   Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata(...)Dodatkowo: 350 g borówek amerykańskich Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka Pani Ogonowskiej 117

ubijamy na sztywno białka i dodajemy do nich cukier puder . Na podpieczone ciasto nakładamy mus jabłkowy , na niego warstwę ubitych białek . Schłodzone w lodówce ciasto kruszymy i posypujemy na warstwę ubitych białek . Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach (grzałka górna i dolna). Wyrośnięte ciasto pozostawiamy w piekarniku na pół godziny bez otwierania go, a następnie odstawiamy(...)innym musem lub mieszanką owoców takich jak jabłko, gruszka, pigwa. Szarlotka pochodzenie przepisu Ciasto to nazwę swą zawdzięcza królowej Charlottcie, a autorem ciasta był  Marie-Antoine Carême – francuski szef kuchni i cukiernik [1] . W wersji podstawowej szarlotka to ciasto półkruche lub kruche z dodatkiem owoców, najczęściej jabłek . Chociaż oryginalna szarlotka pochodzi z XIX wieku, to obecnie powstało

WegePrzepis
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 172

solidną obróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało najpyszniejsze, najbardziej kruche ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Zaskakujące. Dodatek tych smakowitych(...)owoców, lekkość ciasta... Popadłam w błogostan. KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. /autorski;/ na ok. 10 babeczek ciasto: jajko kostka margaryny 3,5 szklanki mąki szklanka cukru 300g rabarbaru 250g truskawek (u mnie mrożone) ok. 3/4 szklanki cukru Mąkę wymieszałam z cukrem, dodałam pokruszone zimne masło. Posiekałam składniki  ze sobą, roztarłam masło z mąką tak, aby struktura przypominała grudkowaty piasek

W kuchni Karmel-itki