jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka z morelą 2 białka 60g cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez
Gotowanie i blogowanieprzerabiam go w domu na różne sposoby. Zdecydowanie najbardziej lubię go w ciastach lub lodach. Dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto rabarbarowe z bezą w roli głównej. Kruchy spód z nutką kokosa, kwaskowy rabarbar i słodka puszysta beza - obok tego ciacha nie można przejść obojętnie ! Zapraszam. Na blogu znajdziecie(...)rabarbarem w roli głównej: Ciasto kokosowe z rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto rabarbarowe z bezą
Kulinarne przygody Gatitypotrwać dość długo) lub w misce wyrobić malakserem gładką masę. Uformować kulę i w folii włożyć do zamrażarki na pół godziny. Po wyjęciu z zamrażalnika rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę (34x23cm) z papierem do pieczenia i nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 18 minut. W międzyczasie oczyścić rabarbar i truskawki. Pokroić rabarbar na paseczki(...)płynnym masłem, aż powstaną grudki kruszonki. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy pagórki zrobią się "miękkie" dodajemy powoli cukier. Kiedy jajka będą błyszczące i gęste dodajemy mąkę. Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę z owoców i delikatnie wykładamy białkową pianę, posypując ja kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut. Studzimy. Smacznego
ChilliJemypopołudniowej kawy z pewnością umili wspólny czas. Ciasto dodatkowo można posypać wiórkami z tartej, gorzkiej czekolady, otartej skórki z cytryny/limonki lub posypać cukrem pudrem (przed samym podaniem). Tarta z kremem i owocami to pomysł na deser, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Sprawdzony przepis na ciasto kruche, z którego możesz przygotować świątecznego mazurka (na niedużą blaszkę(...)wykorzystałam formę do tarty o średnicy 23 cm. W nieco większej tarta będzie niższa. Do składników na krem z mascarpone możesz dodać łyżeczkę startej skórki z cytryny lub limonki. Ciasto możesz udekorować dowolnymi owocami, także listkami świeżej mięty. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam łyżką wszystkie suche składniki na ciasto. Dodaję posiekane zimne masło (prosto z lodówki). Ciasto siekam nożem, następnie szybko
Zasmakuj Kuchnikremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Czekoladki marcepanowe (Palline al marzapane e cioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta(...)pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona
La grande e la piccola cuocaTarta skrywa cztery sery, aromat czosnku niedźwiedziego i słodycz dwóch rodzajów pomidorów - pyszna, lekka, w sam raz na zakończenia lata. Składniki na 4 os Czas przygotowania: 90 min Kruche ciasto szklanka mąki pszennej szczypta soli 70 g zimnego masła 1 łyżka smalcu (opcjonalnie) 1 łyżka zimnej wody Farsz 150 g koziego twarożku 100 g startego sera gouda
Słodki Kompromiswarzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani mleka 2 czubate łyżki śmietany 18% 70 g startego
Kulinarne przygody GatityDelikatny, puszysty, nie za słodki, a wiórki kokosowe nadają mu uroku. Cała rodzina była nim zachwycona więc i ja także. Mam nadzieję, że Wam również zasmakuje :-) Składniki na ciasto kruche : -400g mąki orkiszowej (lub pszennej) -3 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50g wiórków kokosowych -60g ksylitolu -2 żółtka -250g zimnego masła Składniki(...)wiórków kokosowych -1 szklanka ksylitolu (lub cukru) -2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru -450g śmietany kremówki -1/3 szklanki likieru Amaretto Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę. Podpiec spód w 180 stopniach C przez około
Smaczne ZdroweProsty makowiec z kruchą kratką Są ciasta(...)których po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Taki właśni jest prosty makowiec z kruchą kratką. Klasyka uwielbiana przez domowników i gości. Pyszny, prosty do przygotowania. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i przygotować domową masę makową. Kilka kroków i można się cieszyć domowym wypiekiem, który w smaku przypomina słodkości babci. Ach… moja babcia umiała robić tak pyszne ciasta
Słodkie okruszkiDziś mam dla Was kolejne, fantastyczne ciasteczka! Niezwykle łatwe , szybkie , no i smaczne. Są świetnym pomysłem np. na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Kruche ciasto z dodatkiem kaszy manny połączone z kawałkami jabłek , kokosem i prażonym słonecznikiem z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po kolejne! Ps. ciasteczka troszkę przypominają ciastka owsiane lub pieguski(...)minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy po kawałku, formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy 15 minut / 180C. Smacznego! A jeśli lubicie kruche ciasteczka zobaczcie też
Ostra na Słodkobobu i kurek. Całość obsypana słoną fetą, kolejnym zaskakującym i zniewalającym dodatkiem, który razem z porzeczkami wynosi smak mini quiche'y w letnie przestworza! Na spodzie chrupiąca skorupka z kruchego ciasta, a między elementami farszu delikatna masa jajeczna z ogromem pietruszki. Kilka małych, idealnych na przystawkę, obiad, kolację lub do zabrania na piknik. Możecie także zrobić jeden duży quiche
Kuchnia w Słońcu Skąpanabanana i kilka malin. Słodycz sosu śmietanowo – waniliowego łamie idealnie cierpkość jabłek, czy malin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca! Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm): Kruche ciasto: - 125 g przesianej mąki - 70g masła - 70 g cukru pudru - 1 jajko Mąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą
dom-agi.plcórcia mojego brata - Zuzanka ;-) Która nie mogła się doczekać już publikacji tych zdjęć (a fotografie robiłam w niedzielne popołudnie). Zuzanko pozdrawiam Cię cieplutko ;-)))) cmooook ;* PRZEPIS NA KRUCHE BABECZKI: CIASTO: - 200g bardzo zimnego masła prosto z lodówki - 200g mąki krupczatki - 200g mąki pszennej babuni - 4 żółtka - 1 lub 2 łyżki śmietany (ewentualnie zimnego mleka) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)się "zagotowała" - około 1,5 do 2,5 minut. Gorącą masą nadziewamy babeczki. Ja babeczki wypełniam po brzegi, bo lubię kiedy masy w babeczce jest dużo. Możecie na kruche ciasto położyć owoce i na to masę budyniową. Lub na masę budyniową owoce - w tym przypadku owoce kładziemy od razu, póki masa jest gorąca bo tylko wtedy się "przykleją", jak masa
SMYKWKUCHNIgramów mąki krupczatki - 200 gramów masła (+ do wysmarowania foremek) - 100 gramów cukru pudru - 1 żółtko - 1-2 łyżki zimnej wody - bułka tarta (do wysypania foremek) Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Wyklejamy foremki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni(...)kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności i przedłużenia świeżości owoców. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakugrubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić(...)można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. Smacznego! *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Źródło: przepis na rurki – Moje wypieki , przepis na krem autorski .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis na