upiekłam po raz pierwszy bo zdaje się, że przepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki(...)tylko zyska na smaku....Zastanawiam się skąd nazwa”królewski”? Nie mam pojęcia.... chyba dlatego, że oblednie smakuje, prawdziwie po królewsku... Sernik królewski Składniki na blaszkę 23x33 cm:Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej200 g mąki krupczatki180 g masła160 g cukru pudru2 żółtka4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%ok3 łyżki kakao( choć zależy od tego jak jest ciemne
Mia Cucina SofietaPani Walewska to ciasto zdecydowanie dla miłośników bardzo słodkich, kremowych ciast. Kruche ciasto, słodka beza, krem budyniowy i kwaśne powidła dla przełamania słodyczy … tzw. Bomba Kaloryczna J No ale raz na jakiś czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast(...)małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu na krem szybko traci świeżość. Polecam przede wszystkim na specjalne okazje. PANI WALEWSKA Składniki: Kruche ciasto: · 2 szklanki mąki pszennej · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mania GotowaniaPyszny sernik z brzoskwiniami akurat na letnie wieczory. Idealnie smakuje również jako dodatek do porannej kawy, czy jako drugie śniadanie:) Kruche ciasto: - 3 szkl.mąki orkiszowej( lub pszennej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu( lub cukru) - 5 żółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem(...)mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego
Smaczne Zdrowerodzinka nie widzi różnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Składniki na blachę 28 na 24 cm: Ciasto kruche: 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny(...)mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś
moj przepis naróżnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na blachę 28 na 24 cm: Ciasto kruche: 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny(...)mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś
moj przepis naróżnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na blachę 28 na 24 cm: Ciasto kruche: 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny(...)mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś
moj przepis naróżnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na blachę 28 na 24 cm: Ciasto kruche: 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny(...)mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś
moj przepis naoknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć!Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI: * mąka pszenna
Ostra na Słodkodań w słoikach na ciepło. Ten jubileusz trzeba uczcić pyszną warzywną tartą, którą wymyśliłam na poczekaniu, więc nie ma jakiejś szczególnej historii, zrobiłam ją od serca na kruchym słonym cieście które uwielbiam, z dodatkiem włoskiego sera ricotta i botwinki z przydomowego ekologicznego ogródka i oczywiście z ulubionych puszek, nie wiem czy wiecie, że Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć(...)możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Najlepsza słona tarta jaką udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Szczerze ? grzechu warta! Składniki : na okrągłą formę 28 cm: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% Duża szczypta soli Nadzienie: 25 dag sera ricotta 20 dag jogurtu greckiego 20 dag świeżego bobu
Wanilia i Kardamonjako dodatkowe danie do czerwonego barszczu. Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając o tym, że podstawą jest kruche wytrawne ciasto i masa jajeczno - śmietanowa. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Na zimno jeszcze(...)lepsze, bo dobrze się kroi i można przygotować na dzień przed wigilią. Można przygotować w większej foremce przeznaczonej do tarty, wówczas nie musimy zbyt drobno kroić grzybów. Wigilijny Quiche Kruche ciasto 200g mąki orkiszowej jasnej, 50g mąki semolina, 150g masła, jajko, 4-5 łyżek zimnego mleka, sól do smaku. Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Wykładamy ciastem 5 foremek
Leśny Zakątekskomplikowanych. Z sezonową botwinką, która smakowałam tutaj wspaniale. Polecam na kolację, bo na obiad może być za mało :D haha :D Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 pęczek botwinki 1 filet z kurczaka 1 ząbek(...)czosnku 2 jajka 100 ml śmietany kremówki 70 g sera lazur sól, pieprz świeży tymianek Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść kruche i zwarte ciasto. Następnie wyłożyć nim formę do tarty, którą umieścić w lodówce na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie: Botwinkę (u mnie 3 małe buraczki i liście wraz z łodygą z jednego buraczka) pokroić w słupki (liście i nać
My simple kitchenkapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można upiec dzień przed Wigilią, a w dniu
Moja DelicjaSkładniki (blacha 22x33cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego sera 5 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy w proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki(...)maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, budyń i olej dodajemy do sera i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Białka (te które zostały z kruchego ciasta również) ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką, tak by piana nie opadła. Masę serową wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch. Pieczemy
Czerwona PorzeczkaMacie czereśnie? Jest już dość późno, więc jeżeli nie macie dostępu do świeżych czereśni, do tego wypieku możecie wykorzystać już zawekowane. Ciacha robi się szybko, wiele nie potrzeba. Kruche ciasto z prawdziwego masła, słodkie czereśnie i cukier z prawdziwą wanilią, to to, co sprawi, że smak tych ciasteczek zapamiętacie na długo. Przekonałam Was? Mam nadzieję :) "Składniki:150 g masła4 szklanki
Słodkie Przyjemnościzaczynamy klasyką w odmienionym wydaniu. Zapraszam na mini szarlotki – pachnący, soczyście owocowy, rozpieszczający aromatem deser w bezcukrowej wersji. Połączenie rozpływającego się w ustach, maślanego, kruchego ciasta, chrupiącej, orzechowej kruszonki i dużych kawałków … The post Mini szarlotki z orzechową kruszonką appeared first on FitSweet
Fitsweet.me