przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:231/1100)

Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 130

różnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na blachę 28 na 24 cm: Ciasto kruche: 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny(...)mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś

moj przepis na
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 160

różnicy w smaku, tj. taka na „zdrowszej” mące smakuje im równie dobrze, jak ta na białej mące. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na blachę 28 na 24 cm: Ciasto kruche: 300 gr mąki (u mnie mieszana po 100 gr żytniej razowej i ziemniaczanej, 30 gr jaglanej, 70 gr gryczanej) 2 łyżki śmietany 140 gr masła zimnego lub margaryny(...)mnie 3 łyżki miodu) 1 jajko (jak robicie z mąki pszennej można dodać tylko samo żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, wyrobić ciasto, tak aby uformowało się w kulę. Można też wyrobić ręcznie, wówczas należy mąkę, proszek i cukier posiekać nożem z masłem, coś

moj przepis na
ŚNIEGOWE KULE 364

oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć!Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem krucheCiasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!    SKŁADNIKI: * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Urodzinowa tarta Bonduelle 250

dań w słoikach na ciepło. Ten jubileusz trzeba uczcić pyszną warzywną tartą, którą wymyśliłam na poczekaniu, więc nie ma jakiejś szczególnej historii, zrobiłam ją od serca na kruchym słonym cieście które uwielbiam, z dodatkiem włoskiego sera ricotta i botwinki z przydomowego ekologicznego ogródka  i oczywiście z ulubionych puszek, nie wiem czy wiecie, że Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć(...)możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.   Najlepsza słona tarta jaką udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Szczerze ? grzechu warta! Składniki : na okrągłą formę 28 cm: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% Duża szczypta soli Nadzienie: 25 dag sera ricotta 20 dag jogurtu greckiego 20 dag świeżego bobu

Wanilia i Kardamon
Wigilijny Quiche 283

jako dodatkowe danie do czerwonego barszczu. Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik  lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając o tym, że podstawą jest kruche wytrawne ciasto i masa jajeczno - śmietanowa. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Na zimno jeszcze(...)lepsze, bo dobrze się kroi i można przygotować na dzień przed wigilią. Można przygotować w większej foremce przeznaczonej do tarty, wówczas nie musimy zbyt drobno kroić grzybów. Wigilijny Quiche Kruche ciasto 200g mąki orkiszowej jasnej, 50g mąki semolina, 150g masła, jajko, 4-5 łyżek zimnego mleka, sól do smaku. Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Wykładamy ciastem 5 foremek

Leśny Zakątek
Tarta z botwinką, kurczakiem i serem lazur 231

skomplikowanych. Z sezonową botwinką, która smakowałam tutaj wspaniale. Polecam na kolację, bo na obiad może być za mało :D haha :D Forma do tarty o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 pęczek botwinki 1 filet z kurczaka 1 ząbek(...)czosnku 2 jajka 100 ml śmietany kremówki 70 g sera lazur sól, pieprz świeży tymianek Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść kruche i zwarte ciasto. Następnie wyłożyć nim formę do tarty, którą umieścić w lodówce na czas przygotowania nadzienia. Nadzienie: Botwinkę (u mnie 3 małe buraczki i liście wraz z łodygą z jednego buraczka) pokroić w słupki (liście i nać

My simple kitchen
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 179

kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można upiec dzień przed Wigilią, a w dniu

Moja Delicja
Seromakowiec 471

Składniki (blacha 22x33cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 4 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg półtłustego sera 5 jajek szklanka cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy w proszku (40 g) 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: masa makowa w puszce Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki(...)maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, budyń i olej dodajemy  do sera i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Białka (te które zostały z kruchego ciasta również) ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką, tak by piana nie opadła. Masę serową wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Półksiężyce z czereśniami 189

Macie czereśnie? Jest już dość późno, więc jeżeli nie macie dostępu do świeżych czereśni, do tego wypieku możecie wykorzystać już zawekowane. Ciacha robi się szybko, wiele nie potrzeba. Kruche ciasto z prawdziwego masła, słodkie czereśnie i cukier z prawdziwą wanilią, to to, co sprawi, że smak tych ciasteczek zapamiętacie na długo. Przekonałam Was? Mam nadzieję :) "Składniki:150 g masła4 szklanki

Słodkie Przyjemności
Mini szarlotki z orzechową kruszonką 126

zaczynamy klasyką w odmienionym wydaniu. Zapraszam na mini szarlotki – pachnący, soczyście owocowy, rozpieszczający aromatem deser w bezcukrowej wersji. Połączenie rozpływającego się w ustach, maślanego, kruchego ciasta, chrupiącej, orzechowej kruszonki i dużych kawałków … The post Mini szarlotki z orzechową kruszonką appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Wytrawna wegańska tarta kawowo-czekoladowa 185

jutro. Kawę kocham pod wszelką postacią, i od dłuższego czasu chodziło za mną coś kawowego. Padło na tartę, bo nie ma lepszego połączenia jak idealnie kruche czekoladowe ciasto(...)wypełnione kremem kawowym do tego szklanka mleka migdałowego i jest super, nawet deszcz i mgła nie są w stanie zepsuć mi dnia. Składniki na formę o średnicy 28 cm: ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g rafinowanego masła kokosowego 60 g cukru pudru 1 mały banan 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wszystkie składniki przełóż na deskę

greenscarf
Mini tarty kokosowe z owocami 316

kruchego ciasta na mini tarty dodałam wiórki kokosowe,  wyszło pysznie. Ja kokos wprost uwielbiam a w połączeniu z delikatnym kremowym kremem i mnóstwem owoców komponowało się idealnie.Ostatnio zasmakowałam w połączeniu bitej śmietany z serkiem homogenizowanym, krem jest delikatny i puszysty. Składniki: Kruche ciasto 25 dkg mąki pszennej 5 dkg kokosu Kresto 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko(...)serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie:   Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka

Ala piecze i gotuje
Tarta z Mascarpone i Figami na Żytnim Spodzie 201

pierwszym kęsie pomyślałam, hmm dziwne takie. Mocno czuć żytni smak, totalnie niesłodki spód, krem słodki i figi.... Po drugim, dobre....... Nawet nie wiedziałam kiedy a siedziałam i odłamywałam kawałki ciasta, nabierając nim krem i kawałek figi lub jeżynę, potem to już całkiem odleciałam, bo i palce oblizywałam i w ogóle jak prosiak :) I tak sobie siedzę jedną ręką piszę(...)oblizuję z kremu, bo ta ręka non stop ucieka mi w stronę talerzyka :) Aaaa, jeśli nie jesteś gotowa na "nowe", a lubisz klasyczne smaki , tartę zrób na słodkim klasycznym kruchym cieście. Choć taka odmiana jak ta, jest całkiem sympatyczna i ja nie zamienię spodu na innym, bo wtedy według mnie tarta zrobiłaby się mega słodka i lekko mdła? Spód

Blondynka Gotuje
Kruche paszteciki z rybą 184

przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne  pierogi z rybą   Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins Cook Time 20 mins czas odpoczywania ciasta 40 mins Total Time 50 mins Servings(...)ugnieść i przykryć drugim płatem ciasta. Dobrze docisnąć boki, i nożem wykroić kształt ryby. Mi z podanych składników wyszło 8 rybek ( czyli trzeba zrobić 16 prostokątów) Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować za pomocą pędzelka każdą rybę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut. Artykuł Kruche paszteciki z rybą pochodzi

Cooking for Emily
Sernik "Kopiko" 282

śmietankowy 1 łyżka mąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło

Wanilia i Kardamon