przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:224/1100)

Ciasto jabłkowo-budyniowe 160

włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę i 10 minut. Upieczone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem. Ciasto jabłkowo-budyniowe Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kruche ciasto z jabłkami i budyniem. Ciasto jabłkowo-budyniowe Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 27 na 36 centymetrów. Najlepiej sięgnąć po miękkie i lekko kwaskowe jabłka. Jeśli wybierzecie jabłka

mecooks
Miodownik kajmakowy z jabłkami 348

jeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Serniki gotowane , Tarty i kruche ciasta , Wielkanoc Tagged: budyń , galaretka , jabłka , kajmak , orzechy włoskie , twaróg

https:KKuchniaMniam
Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i owocową bezą 139

smaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto.  Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g  masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki

Na słodko lub wytrawnie
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem 155

dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować i pociąć radełkiem, jak to ja zrobiłam lub potrzeć na grubych oczkach tarki, rozdrobnić palcami, czy powykrawać foremkami do ciasteczek różne kształty. Kruche ciasto z jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C . Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem, co najlepiej zrobić przed samym podaniem, gdyż wtedy mamy gwarancję, że cukier

Smakowy Raj
Kruche ciasto z truskawkami i waniliową pianką 1020

pożegnanie postanowiłam zrobić ciasto , które było hitem internetu w ubiegłym roku  , pojawiało się kolejno na większości blogów kulinarnych . I faktycznie jest pyszne  , warte zachodu :) Oczywiście ciasto kruche zrobiłam z własnego przepisu . Wyszło kruche nie tylko z nazwy . Przyjemnie kontrastowało chrupkością z delikatną puszystą budyniową pianką. Do ciasta dodałam (z powodu braku śmietany w lodówce  ) gęsty jogurt naturalny

Malinowa Kawiarenka
Tymianek i figi. Tarta 123

papier. Piec w 200 st. 6-8 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Ostudzić. Kremówkę przelać do rondelka, dodać tymianek i zagotować. Zdjąć z palnika, przykryć i odstawić na 30-60 minut. Odcedzić, schłodzić w lodówce przez noc. Kremówk ubić z mascarpone i miodem na sztywny krem. Kruchy spód posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć krem. Schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z gruszką i szpinakiem 179

Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale naprawdę warto, wierzcie mi :)  Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli(...)blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około

Kolizje Smaków
Czekoladowy styropian 746

królują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie i wydajcie opinię co sądzicie o tym cieście? Ja z czystym sumieniem mogę to ciasto polecić. Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Galette(...)serem i truskawkami Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny konfitura czereśniowa Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki, dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z bezową pianką i malinami 260

Uwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale. Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift(...)Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Makowiec na krucho-drożdżowym cieście 76

pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy. Ciasto: Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera (drożdże rozkruszamy, nie trzeba robić wcześniej rozczynu) i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto można również zagnieść na stolnicy. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części. Blachę o wymiarach 25 X 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość blaszki i wkładamy na spód(...)wykładamy resztę masy i przykrywamy ją ostatnim rozwałkowanym plackiem. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C (funkcja pieczenia góra-dół) i pieczemy około godziny. Upieczone ciasto polewamy lukrem. Lukier: Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok. Artykuł Makowiec na krucho-drożdżowym cieście pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Pleśniak ze śliwkami 120

Pleśniak ze śliwkami to kruche ciasto z bezą i śliwkami, delikatne w swoim smaku. Przyrządza się je bardzo prosto, to ciasto nie wymaga cukierniczych zdolności.Takie ciasto można upiec prawie z każdymi owocami.Kasza manna w takim cieście wchłania sok z owoców a ciasto pozostaje pięknie wypieczone i nie nasączone sokami. Składniki:* 3 szklanki mąki* 1 kostka [...] Artykuł Pleśniak ze śliwkami

Pieprzyć z Fantazją
Skubaniec 165

Skubaniec Popularne kruche ciasto z bezą i dżemem (albo owocami) zwane Skubańcem, Pleśniakiem lub Kruszańcem. Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, które pamiętam z dzieciństwa. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki 5 żółtek 200g cukru 250g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Beza: 5 białek 1 szklanka cukru

Blog z Apetytem
Seromakowiec 156

Czy seromakowiec to ciasto które pieczecie tylko na Boże Narodzenie? U nas niekoniecznie, seromakowiec piekę także na Wielkanoc. To jest takie połączenie dwóch ulubionych ciast w

Moje Małe Czarowanie
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 666

Korzystam z sezonu truskawkowego 🙂 Proste połączenie – kruche ciasto, budyń i truskawki. Całość posypana cukrem pudrem. Naprawdę godne polecenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajka

Bullio
Mazurek wielkanocny z masą kajmakową kakaową 201

Swięta wielkanocne coraz bliżej pora zaplanować ciasta jakie pojawią się na świątecznym stole? U nas pojawi się mazurek z masą kajmakową kakaową. Ciasto kruche wyszło rewelacyjne pyszne w smaku, dodatkowych walorów smakowych dodała masa kajmakowa kakaowa. Mazurek wielkanocny składniki

Kulinarne pyszności Molki
Rurki z kremem 157

Deser, który można przygotować na wiele sposobów – z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego, waflowego. Nadzieniem może być bita śmietana, krem budyniowy, karpatkowy… i nie tylko. Samo przygotowanie rurek raczej nie przysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek

mojewypiekiinietylko
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 75

się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego(...)grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 71

się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego(...)grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny zachodzić

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 83

musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam(...)nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Smacznego

moj przepis na
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 153

musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam(...)nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Smacznego

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania