Powoli rozpoczynamy sezon rabarbarowy. Rabarbar to roślina mająca wiele cennych właściwości leczniczych. Ja najczęściej wykorzystuje go do przygotowania ciast lub kompotu. Tym razem wykorzystałam rabarbar do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Ciasto wyszło przepyszne. Jest warte polecania. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg mąki, 1 jajko, 2 żółtka, 250g margaryny, ½ szklanki cukru, 2,5 łyżki śmietany 18%, 30g drożdży, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepyszny sernik na kruchym cieście. Delikatny, pyszny, wilgotny, polecam wypróbować. Ja serniki uwielbiam i piekę ich całe mnóstwo, zapraszam zobaczcie jakie, jest ich ponad setka, coś znajdziecie dla siebie - Serniki . Teraz kupujemy ser i do pieczenia zapraszam. Sernik z czekoladą i żurawiną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazem tarta z jabłkami, sezon na nie w pełni więc pora coś z nich zrobić :) Kruche ciasto idealnie pasuje do karmelizowanych jabłek a miękka beza uzupełnia ich smak. Tarta jest szybka i bardzo prosta, dość słodka ale można ograniczyć ilość miodu w jabłkach. Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki
Wypieki Renekońcu się za nie zabrać Zaczeliśmy od szarlotki z połówkami jabłek, wydawała się najciekawsza. I jak się potem okazało to była najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam – idealne, kruche ciasto, pyszne jabłka, czego chcieć więcej? Jednak żeby osiągnąć ten efekt, potrzebujemy odpowiedniej odmiany jabłek. Ja ze swojej strony polecam tutaj Szarą renetę, chyba najlepiej sprawdza się do tego typu wypieków
365 dni dookoła kuchnizdobi październik czyli tarta z rydzami. W moich lasach nie ma rydzów i zbierać ich nie mogę, natomiast na straganach jest ich pełno więc zakupiłam i zrobiłam tartę. Pyszne kruche ciasto i całe kapelusze rydzów, do tego sery i obiad na stole ale po kolei. Tarta z rydzami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFrancuska tarta z żółtą cukinią w plasterkach. Durbuy- najmniejsze miasteczko w Belgii Przepis na francuską tartę z żółtą cukinią w plasterkach z pewnością się Wam spodoba. Kruche ciasto pachnące masełkiem, chrupiące plasterki cukini, a wszystko zalane sosem śmietanowo-jajecznym i pięknie zapieczone w piekarniku. Przepis pochodzi z kuchni francuskiej, więc dodatkowo zapraszam
dolcevitainmykitchenZaczęła się jesień więc pora na tarty, dziś ze śliwkami bo właśnie na nie mamy sezon. Delikatne kruche ciasto i kwaskowate śliwki zapieczone w słodkim, waniliowym budyniu... Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 100g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki śmietanki 12% lub 18% (u mnie
Wypieki Renesię za progiem norki. A na końcu takiego żywopłotu (a więc w połowie drogi do domu) dopadał człowieka głód! Ukochane pieczarki zamknięte w poręcznej formie pajów - słonych ciastek z kruchego ciasta - były wtedy jak znalazł! Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka skrobi 2 żółtka duża szczypta soli Nadzienie: 600 g dużych pieczarek
zadanie-gotowanieUwielbiam kruche ciasto, tak samo mocno jak jagody. Dziś zapraszam Was na połączenie obu tych smaków. Jagodowa tarta z budyniem , to pyszny prosty wypiek idealny na weekend lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Konfitura z jagód jest wspaniałym letnim akcentem. Aż chce się jeść i jeść Polecam Wam taką jagodową tartę z budyniem. Spróbujcie. Składniki: (na formę na tartę
Słodkie okruszkischłodzenie ciasta, ich przygotowanie jest błyskawiczne. Ciasto półkruche, z którego zostały przygotowane ciastka, nadaje się również na babeczki, mazurki, spody do tart, jabłeczników, serników, makowców… i nie tylko. Ciasto jest bardzo kruche dzięki użytej mące krupczatce. Goraco polecam – do kawy, herbaty czy kubka mleka. Smacznego. Przepis na ciastka maślane z cukrem dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek
mojewypiekiinietylkokruszonka: 25 g zmielonych migdałów 25 g mąki 25 g masła 25 g cukru Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st (piekłam z termoobiegiem). Ze składników na ciasto zagniećcie kruche ciasto (mąka, masło, żółtka, cukier, śmietana). Wylepcie nim okrągłą (lub kwadratową) formę razem z brzegami. Nakłujcie spód i wstawcie do nagrzanego piekarnika na kwadrans. W międzyczasie przygotujcie pianę z białek
OliveandThymePleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche ciasto, powidła śliwkowe i słodką bezę. Piekłam go pod wieloma postaciami, z owocami, rabarbarem, makiem, różnymi dżemami, ale w tej tradycyjnej, niemalże rustykalnej formie, smakuje zawsze znakomicie. Bardzo polecam! Składniki na pleśniaka: forma o wymiarach
Rozpustne gotowaniewytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻 Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście. Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Danie idealne na wszelkie te bardziej i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną kolację z ukochanym
Kuchnia EllieDziś znów przepis na klasyka. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kremówkę uwielbiam i nie mogę się jej oprzeć. Delikatne, kruche, ciasto i budyniowy krem - prosto i elegancko. Ciasto: 3 szkl. mąki 1 szkl. kwaśnej śmietany szczypta soli kostka margaryny Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i sól, zagniatamy. Schładzamy co najmniej godzinę
Cynamonowe szczęścieMacie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku
Radość kipiąca uśmiechem.