Pyszne mega kruche rogaliki z orzeźwiającym cytrynowym budyniem, oprószone cukrem pudrem to propozycja na słodki podwieczorek, kiedy nie opuszcza nas ochota na słodkie, maślane rozpływające się w ustach, z tego przepisu otrzymasz duży talerz słodkości. Mimo cytrynowego nadzienia posmakują również dzieciom. Takie małe a tyle radości! Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 550 20 dag masła(...)dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Zestawić z ognia, wystudzić. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce. Kruche ciasto: Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem ze skórką cytrynową, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło, całość zagnieść
Wanilia i Kardamonciasto jest na tyle uniwersalne, że z każdymi owocami smakuje świetnie, tym razem dodałam do niego śliwki, wszak sezon na nie mamy w pełni. Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka(...)najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 1/2 szklanki cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany (u mnie 18%) 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 1 kg śliwek szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza
Cynamonowe szczęścieKlasyczne kruche ciasto z dodatkiem rabarbaru oraz jabłek. Składniki (blaszka 20x36cm): Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru 2-3 jabłka Kruszonka: 100 g masła 70 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli Sposób
Kuchnia domowa Aniciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat, zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt, ciasto przekładamy do formy, całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem tak jak robi się to w przypadku ciast kruchych. Na wierzch ciasta rozkładamy równomiernie rabarbar i kruszkę, całość posypujemy kruszonką, płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut
SprawdzonaKuchnia.plSzybki placek na maślance z rabarbarem to jedno z łatwiejszych ciast jakie znam. Wystarczy tylko szybko wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyłożyć na tortownicę, poukładać dodatki - w tym przypadku rabarbar - i do piekarnika. Ciasto możemy także upiec z innymi owocami, ważne jest tylko, aby one nie były zbyt wilgotne. Można je też ewentualnie obtoczyć mąką ziemniaczaną. Kulinarne inspiracje(...)blogu znajdziecie także inne pomysły na rabarbar na słodko: Tarta z rabarbarem i budyniem Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szybki placek
Kulinarne przygody Gatityrodziców pojawiły się pierwsze łodygi rabarbaru postanowiłam wykorzystać ten kwaśny owoc do zrobienia słodkiego ciasta. Uwielbiam kompot z rabarbaru i miałam spory dylemat, ale jednak ciasto wygrało. Potrzebujemy: Kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru pudru 2 żółtka 100 g masła 82% (zimnego) 1/3 łyżeczki cukru pudru odrobina soli Mąki przesiewamy
Emskie Smakimłynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję na sypko, to znaczy że kasza brana
moj przepis naKakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Najlepsze ciasto z rabarbarem
Kulinarne przygody GatityDelikatny, kruchy spód, kremowa masa kajmakowa z dodatkiem chrupiących wafelków, czekolada i to wszystko zwieńczone warstwą zanurzonych świeżych malin w galaretce. Pychota :) Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm Kruche ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki (250 ml) 70 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 2 duże żółtka 1 łyżka wody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kajmakowo wafelkowa
Świat CiastaUwielbiam ciasta z rabarbarem. Do nadzienia dodałam jeszcze trochę malin, które miałam w zamrażarce. Połączenie bardzo udane. Polecam takie sezonowe ciasta. Składniki (23x33cm): Kruchy spód: 4 żółtka 150 g masła / margaryny 1 łyżka smalcu 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Nadzienie: kilka łodyg rabarbaru 200 g malin 2 łyżki cukru Beza: 4 białka szczypta soli 1 niepełna szklanka cukru migdały (płatki) do posypania Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażarki. 2. W międzyczasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukru i wymieszać. 3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać
Kuchnia domowa AniPleśniak od zawsze będzie kojarzył mi się z rodzinnym domem. Było to nasze ulubione ciasto z dzieciństwa. Kruche ciasto, smaczne owoce i ciepła kawa. Uwielbiam to proste ciasto! Z domu pamiętam jak mama zawsze dodawała dżem wiśniowy lub porzeczkowy. Ale jabłka też smakują wyśmienicie. Nie wiem czemu, ale to ciasto mogę robić wiele razy i nigdy mi się nie znudzi
VioletoweKucharzenieKlasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym jabłkami otulonymi chrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 500g jabłek papierówek 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 380g mąki pszennej 150g masła 80g cukru pudru 2 jajka całe Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła
Szalona Kuchnia EwelinyKakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Kakaowe ciasto z rabarbarem
Kulinarne przygody Gatity