kruche kwiatki… ach… czasem aż żal jeść Ale ja wychodzę z założenia, że przede wszystkim liczy się smak. I dziś właśnie przychodzę do was z pyszną i naprawdę prostą w przygotowaniu tartą z budyniem i jabłkami. Idealna propozycja na jesienne dni. U nas takie tarty znikają bardzo szybko Przepis jest naprawdę prosty. Podstawą jest dobrze schłodzone ciasto (minimum(...)wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (musi się dobrze schłodzić). Formę na tartę smarujemy delikatnie masłem (można dodatkowo oprószyć kaszą manną, ale nie jest to konieczne). Schłodzone kruche ciasto wałkujemy na macie i wykładamy nim formę. Nakłuwamy spód widelcem. Nadmiar ciasta zagniatamy i odkładamy do lodówki (będzie potrzebne do zrobienia kratki i ozdób). Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkikruchy mazurek z chałwą i solonym kajmakiem - niebo w gębie. Uciechom podniebienia wciąż nie ma końca i już wiem, że na przyszłe święta też przygotuję to ciasto. Potrzebne nam: *ciasto kruche: - 440 g zimnego masła - 600 g mąki krupczatki - 240 g mąki ziemniaczanej - szklanka cukru - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 2 szczypty soli - 2 jajka - 2-3 łyżki śmietany 18% * masa
W poszukiwaniu inspiracjiSłodycz masy kremowej i kwaśny smak wiśni równoważą się i wyszło prostu pysznie. Polecam każdemu, kto chce, kto ma ochotę na taki pyszny deser (Foremka 25x36 cm) Składniki na ciasto kruche: 180 g mąki pszennej (krupczatka typ 500) 5 jajek (zimne) do ciasta tylko żółtka 40 g cukru 120 g masła (zimne) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kuchnia u KrysiSzarlotka z orzechami włoskimi to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Kruche, maślane ciasto, a w środku warstwa orzechów oraz duszonych jabłek z dodatkiem rumu i rodzynek. Mięciutkie, pachnące, bardzo dobre. W oryginalnym przepisie ciasto nazywa się ,, Orzechowo- jabłeczny tort z przepisu babci“ . W moim wykonaniu wyszło bardziej ciasto niż tort, dlatego
dolcevitainmykitchenczas na przygotowanie tych drugich, a ciastka, można przygotować nawet na ostatnią chwilę Przepis na ciasto, to moja sprawdzona receptura, dzięki której, ciasteczka zawsze się udają. Kolor i zapach natomiast, zawdzięczają kompozycji korzennych przypraw. Wszystko to sprawia, że ciasteczka są niezwykle apetyczne, kruche i rozpływające się w ustach To co? Zapraszam do wspólnego pieczenia Świąteczne ciasteczka korzenne – przepis krok(...)Następnie, ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Kruche ciasto nie lubi zbyt długiego zagniatania, dlatego robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. 3. Kiedy ciasto będzie gotowe, formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, na około 30 minut. 4. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 5. Ciasto na ciasteczka korzenne wyciągamy z lodówki i wałkujemy
Okiem Blondynki by McBlondiPrzygotowałam ją głównie z płatków owsianych, z niewielkim dodatkiem mąki krupczatki. Ciasto nie zawiera jajek, za to oprócz masła, znajdziecie w nim jogurt naturalny. Kruszonka jest niezwykle krucha i chrupiąca, więc ciasto nie należy do kategorii tych, które można jeść, trzymając w dłoni. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Krajanka owsiana z truskawkami Składniki: 350g płatków owsianych
Smakołyki BerenikiBardzo prosty a zarazem smaczny sernik czekoladowy na korzennym, kruchym spodzie. Słodki, znika w oka mgnieniu. Składniki (na formę 25 cm x 25 cm): Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko 100 gram masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych 3 łyżki cukru pudru szczypta(...)rozpuszczam czekoladę. Studzę. Twaróg, jajka i rozpuszczoną czekoladę miksuję na gładką masę. Dodaję budyń, mąkę, cukier, kakao i całość ponownie miksuję. Formę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam spód ciastem kruchym. Wlewam masę serową i piekę sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po tym czasie studzę ciasto. Masło, śmietanę i czekoladę podgrzewam do połączenia wszystkich składników
Mango Papajaskładniki na ciasto krucho drożdżowe: 200 g mąki 20 g drożdży 50 g masła 1 jajko 1-2 łyżki ciepłej wody 1 szczypta soli wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, sól, jajko oraz masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, jeżeli ciasto jest za suche dodajemy wodę. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaMój tort wygląda identycznie (no prawie) jak ten z lady chłodniczej słynnej firmy Conditorei Coppenrath & Wiese. Dwa blaty ciasta czekoladowego, zamiast tradycyjnych trzech, ułożonego na cieniutkiej warstwie super kruchego ciasta. Piękny, elegancki w sam raz na ... Rocznicę Ślubu:) Polecam! Składniki na kruchy spód: 150 g mąki 75 g masła 1-2 łyżki cukru pudru lub ksyliotol maleńka szczypta soli(...)listki żelatyny Dodatkowo: kandyzowane wiśnie - 16 sztuk wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brzoskwinie, nektarynki i morele. Dziś właśnie z tymi owocami przygotowałam dla Was ciacho! Kruchy, delikatny spód połączony z kremową śmietankową masą budyniową i soczystymi brzoskwiniami i morelami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Spróbujcie i Wy! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (24×28 ) KRUCHE CIASTO: * masło – 250 g * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 3 szkl(...)kruchy spód. CAŁOŚĆ: Na masie budyniowej układamy okrojone owoce, ścieramy zmrożoną resztę ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w 160C ( góra-dół ). Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego! A jeśli szukacie innych ciast z brzoskwiniami, morelami i nektarynkami, to koniecznie zajrzyjcie na bloga! The post KRUCHE Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na SłodkoCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Danii w absolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu, w jaki formuje się kruche ciasto z marcepanową kuleczką w środku. Druga praktykantka, troszkę tylko młodsza ode mnie, niedawno dostąpiła zaszczytu robienia ich po raz pierwszy. Moim zdaniem nie jest to specjalnie skomplikowane zajęcie(...)mnie jak na lekarstwo, mam dla Was znów szybciutki i prosty przepis. Na ciasteczka, a jak! Robi się je bardzo łatwo i szybko; mimo, że to kruche ciastka, nie trzeba ciasta chłodzić. Nawet wałkowanie można pominąć, jeśli ktoś potrafi ugnieść placuszek mniej więcej tej samej grubości. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej są niesamowicie kruche; mają też charakterystyczną, lekko ziarnistą strukturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarty są fajne bo można dodać składniki, które lubimy aby stworzyć coś wyjątkowego. Przygotowanie ciasta do tarty jest wbrew pozorom łatwe więc poradzi sobie każdy nim. Ciasto do tarty jest kruche z nutą przyprawy do sałatki greckiej. Mój farsz to pomidorki koktajlowe ułożone z całości z dodatkiem cukinii oraz ostrzejszej czerwonej cebuli. Odrobina fety nadaje tarcie słonego posmaku(...)ciasta użyłam posiekanego szczypiorku a do farszu Vegeta Natur do sałatki greckiej . Mieszanka powstała z naturalnych składników. Idealnie wpasowała się w to danie nadając jej śródziemnomorskiego charakteru. Składniki: CIASTO KRUCHE 250 g mąki 1 łyżeczka posikanego koperku 1 jajko 120g masła 2 łyżki wody szczypta soli FARSZ: 2 małe cukinie 200 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżeczki
Kuchnia w oparachtylko się pojawił od razu masa nowych pomysłów i przepisów które trzeba zrealizować, zobaczymy jak z czasem na to… Na dobry początek proponuję pyszne ciastka, z prostego ciasta kruchego, z nutką masła i śmietany, a w środku słodki, skarmelizowany rabarbar z nutą imbiru – mały dodatek tego cytrusowego kłącza czyni cuda – bomba smaków w ustach. Składniki(...)rozwałkowujemy na płasko, składamy na 3, rozwałkowujemy. Proponuje powtórzyć składanie i rozwałkowywanie około 3-4 razy, ciasto podczas pieczenia będzie potem fajnie się rozwarstwiać i będzie bardziej kruche. Na koniec okręcamy kawałek ciasta folią spożywczą i wkładamy do lodówki do chwili użycia. Przygotowujemy rabarbar – łodygi myjemy, odcinamy końce i kroimy w centymetrowe kawałki. Kawałek imbiru obieramy, najlepiej łyżeczką
Smaczna Stronapasuje zaczęłam od jaj. A że uwielbiam ciasta to ciężko było mi zrezygnować z deserów. Wpadłam, więc na pomysł, aby zrobić szarlotkę na kruchym spodzie bez dodatku jaj. Aby ciasto nie było zbyt blade zabarwiłam je kurkumą(...)której kolor zastąpił żółtka jaj. Myślałam, że taki eksperyment nie zda egzaminu, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne. I jak tylko się skończyło od razu upiekłam kolejną. Składniki na kruche ciasto: 70g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 15g cukru pudru, 45g miękkiego masła, 10 łyżek wody, Szczypta soli. Ponadto: 1½ kg jabłek, 1/2 szklanki cukru. Mąkę i kurkumę należy
Słodki Zakątek