czasu. Quiche z grzybami jest pyszny. Jest sycący, smaczny i zdrowy, gdyż przygotowany na pełnoziarnistym spodzie. Idealnie jesienna propozycja! Składniki (na tartę o średnicy 26 cm): Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 125 gram masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko Nadzienie: 1 kg grzybów, najlepiej czarne łebki 300 gram piersi kurczaka(...)masło do smażenia grzybów 4 jaja 1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz 100 ml śmietany 30% sól, pieprz i majeranek ząbek czosnku Z podanych składników na ciasto kruche zagniatam jednolitą masę. Ciastem wylepiam formę oraz brzegi i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Następnie podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Mango Papajarodzina, dlatego na blogu jest ich chyba najwięcej. Do tej pory numerem 1 był sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, ale jakiś czas temu sernik królewski zdecydowanie go pokonał. Ciasto kruche z dodatkiem kakao w połączeniu z białym serem smakuje po królewsku. Do sera, jeśli ktoś lubi, można dodać również rodzynki. Pewnie się powtórzę, ale smaczny sernik wychodzi tylko(...)osuszyć ręcznikiem papierowym i wymieszać z mąką, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej. Jeśli nie lubimy rodzynek, można ich nie dodawać. Masę serową wyłożyć na ciasto. Zobacz również: sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie
Kuchcik gotujekokosową chmurką Świąteczne Pierniki Miękkie Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Kakaowy jabłecznik z budyniem Szarlotka Ciasto z makiem na maślance Sałatka jarzynowa
W Moim Magicznym Domuwiem jak wy, ale ja wyraźnie czuję jesień. A jak jesień, to pojawiają się u nas bardziej konkretne potrawy. Tym razem zapraszam na tartę na kruchym spodzie z kurkami. Żeby nie było nudno, to dorzuciłam pomidorki a całość zwieńczona jest mozzarellą. Tarta z kurkami świetnie sprawdzi się zarówno na obiad czy kolację, jako samodzielne danie, czy też w wersji(...)mąż lubi brać tartę do pracy, odgrzewać ją i nęcić zapachem nosy współpracowników. A ta, w wersji z grzybami pachnie doskonale Jeśli nie macie czasu lub ochoty, na robienie ciasta kruchego, możecie użyć gotowego ciasta francuskiego. Zamiast kurek, sprawdzą się każde grzyby, łącznie z naszymi pieczarkami. Tak w ogóle, to planowałam tartę ze szpinakiem i byłam pewna, że posiadam zamrożony
Mieszam w GarnkuPierwsza w tym roku szarlotka! Pachnąca cynamonem i szarą renetą, bez mleka, białka jajek, specjalnie dla naszego alergika. Kruche ciasto z dodatkiem odrobiny smalcu jest jeszcze bardziej kruche. a Zamiast margaryny bezmlecznej można użyć prawdziwego masła, ciasto jest bardziej pachnące. Polecamy! 15 dużych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag. cukru 5 żółtek 10 dag. smalcu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, na pewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie(...)mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy na 30 min. do lodówki. Ciastem wykładamy spód i boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty
Różne smaki w kuchniwiadomo, świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć właśnie od jabłkowego nadzienia; nadzienie z powodzeniem można również przygotować wieczór wcześniej ( ja tak zrobiłam ). Z przepisu wychodzi spora blacha jabłecznika, który nie wiadomo kiedy znika... ;). Przepis pochodzi ze strony Idealne ciasta . Składniki na ciasto krucho-drożdżowe: Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 4 łyżki(...)momentu, aż jabłka zmiękną i odparują. Nie należy całkowicie rozgotować jabłek ( pamiętajmy, że nadzienie jabłkowe będzie jeszcze pieczone w piekarniku ). Gotową masę jabłkową wystudzić ( może pozostać lekko ciepła ). Ciasto krucho-drożdżowe: Rozczyn: W miseczce umieścić pokruszone drożdże, dodać cukier i rozetrzeć, aż drożdże staną się płynne. Dodać śmietanę ( moja śmietana była w temperaturze pokojowej, ale w oryginalnym przepisie autorka pisze
Opowieści z piekarnikaszybko wyrabiamy ciasto, wykładamy na małą blaszkę (29x23cm). Schładzamy w lodówce na czas robienia bezy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na kruche, schłodzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy, na wierzch bezę. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 30 minut
Gotowanie moimi oczamiPrzepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast - sernika czy tarty (np. takiej jak ta). To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków.Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany3
Ciastkozercykawałkami jabłek w polewie śmietanowej. Jest delikatnie waniliowe i cytrynowe. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i znika błyskawicznie. Wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają, a spód jest bardzo kruchy i smaczny. W przygotowaniu ciasto jest proste i uważam, że szybkie (tylko trzeba poczekać, aż ciasto się schłodzi). Wspaniałe jesienne ciasto, polecam… (przepis ciut zmodyfikowany z książki „100 najsłynniejszych wypieków świata”). Polecam
Mała CukierenkaCiasto kruche na blaty,ciasteczka,babeczki itp. Składniki : 0,5 kg mąki pszennej 25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy ) 13 dkg cukru 2 żóltka 1 dkg amoniaku 25 ml letniego mleka cukier waniliowy otarta skórka z cytryny odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru ) Sposób wykonania : Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek,dodać do niego pozostałe składniki i wszystko(...)wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty,ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche
Przepisy i porady kulinarnedodany smalec, a prawdziwe masło podkręca dodatkowo smak ciasta. No i te uprażone jabłka ... 😍 w środku! Nie będę się więcej rozpisywać ... Musicie koniecznie ją upiec 😋 Składniki na kruche ciasto : (na blachę 31 x 40 cm) 3 szklanki mąki krupczatki 100 g masła 82% tłuszczu 100 g smalcu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru
Walijskie PichcenieSzarpaniec z truskawkami Och, to jedno z moich najulubieńszych ciast! Znane jest ono pod różnymi nazwami np Kruszon, Pleśniak, Skubaniec. Kruche, dwukolorowe ciasto z owocami i puszystą bezową pianką. Z dzieciństwa pamiętam, że zazwyczaj było pieczone z agrestem, ale z innymi owocami (najlepiej lekko kwaśnymi) też jest przepyszne. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250g masła
Blog z Apetytemkrucho drożdżowych pasztecikach zostało mi trochę zarobionego ciasta. Jak pisałam, resztka ciasta została wykorzystana „na słodko”. Zrobiłam ciastka krucho drożdżowe z marmoladą. Na paszteciki przygotowałam ciasto z 1kg mąki, poniżej przepis zmniejszony o połowę. Składniki : - 1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 17,5g drożdży instant (lub 35g świeżych) - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia - 200g(...)rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Ciastka krucho drożdżowe z marmoladą to propozycja nie tylko na wykorzystanie pozostałości ciasta po pasztecikach. Ciastka są pyszne, więc warto je zrobić nie czekając „na okazję”. Okazją niech będzie trwający karnawał. Z tego samego ciasta można zrobić
mojewypiekiinietylko