jeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów (lub kupicie) to polecam jako obiad dla całej rodziny. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)natki pietruszki łyżka soku z cytryny sól, pieprz Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę/jogurt i szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto wyjąć i rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstawić na pół godziny do lodówki
Smaczny zeszytSkładniki: Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g zimnego masła 2 żółtka Budyń: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe (bez cukru) około 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml frużeliny wiśniowej (przepis znajdziesz tutaj ) garść płatków migdałowych Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noży(...)szatkujemy składniki do uzyskania bardzo drobnych kawałków. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy do tart. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń
Qchnia po prostuSkładniki na kruche ciasto mąka pszenna, 200g margaryna, 100g cukier, 110g cukier waniliowy, 1 łyżeczka jajko, 1 szt proszek do pieczenia, 1 łyżeczka sól, szczypta Składniki na masę serową ser twarogowy, 1 kg olej, 1 i 1/2 szkl mleko, 1 i 1/2 szkl cukier, 1 szkl budyń waniliowy, 2 opak jajko, 1 szt żółtka jaj, 5 szt Składniki na bezę(...)białka jaj, 5 szt cukier, 1/2 szkl Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w plastyczną masę. Wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 20 minut. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 40-50 minut. Na 5 minut przed końcem
Gotowanie moimi oczamisernik jest efektowny ale jeśli za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze będziemy piec sernik rosa może się nie zrobić. Brak rosy nie ma wpływu na smak sernika. Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej T500 100 g margaryny 110 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ale-raj szczypta(...)szkl oleju 1,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe b/c 1 szkl cukru 1 całe jajko 5 żółtek Beza 5 białek 0,5 szkl cukru Przygotowanie: Kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę, cukry, jajko i proszek do pieczenia zagnieść. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 35*27 cm. Spód podpiec w 180 stopniach
Ala piecze i gotujeinnych powodów musieli wykluczyć ze swej diety cukier,a nie chcą pozbawiać się przyjemności jedzenia słodyczy.Tak jak w serniku,który z ksylitolem smakował wyśmienicie,dziś kolej na kruche ciasto z tym najsmaczniejszym zamiennikiem cukru.Kruche ciasto upieczone z dodatkiem ksylitolu idealnie zachowuje chrupiącą strukturę i absolutnie nie zmienia jego smaku.Jedyna uwaga co do intensywności słodkiego smaku.Stosunek 1:1 ,który jest(...)pieczenia nałożenie: 90 dkg jabłek 2-3 łyżki ksylitolu 1 budyń waniliowy+3/4 szklanki wody 2 garście żurawiny garść orzechów włoskich +2 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść.2/3 uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut,resztę do zamrażarki jabłka obrać,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,natępnie pociąć w plasterki.W rondlu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodkie i smaczne. Sernik jest wilgotny i wyjątkowo smaczny. Pełen smaku i o bardzo atrakcyjnym kolorze. W brew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Bardzo go Wam polecam. Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 175 g masła 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 750 g twarogu tłustego 100 ml śmietanki 18% 150 g cukru pudru(...)cukru 1 duża pomarańcza Dodatkowo: 3 pomarańcze 1 mandarynka opcjonalnie kilka owoców miechunki cukier puder do posypania Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Zrobić kruche ciasto: Do miski przesiać mąke, dodać do niej pozostałe składniki i szybko wyrobić na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut
Pani M - kuchnia smakowitamasła 80 g cukru trzcinowego łyżka śmietany jajko Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Galaretka malinowa(...)Galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia, a następnie wymieszaj je z malinami. Galaretkę odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretek. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj krem: Krem: 500 ml schłodzonej śmietany 36% 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru + gorzka czekolada
365 dni dookoła kuchnifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 70g migdałów, drobno zmielonych na mączkę 300g mąki pszennej 90g cukru pudru 200g miękkiego masła 2 żółtka szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Nie zagniatać(...)zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodać jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać. Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z kruchego ciasta, wyciskać szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C około 15 minut i piec na złoty kolor. Masa kajmakowa Masę kajmakową
W garach u GosiKruche tartinki z grzybami Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad! Składniki Ciasto: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 jajko 1 płaska łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka(...)dusić około 10 minut,mieszając. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut. Podawać na ciepło
Wanilia i Kardamonjestem fanką mazurków, które możemy dostać w naszych sklepach i cukierniach, ale wersja z kruchego ciasta, wypełnionego czekoladą i kajmakiem smacznie do mnie przemawia. Dzieląc ciasto na małe części uzyskamy zgrabne pisaneczki, którymi możemy ozdobić koszyczek wielkanocny, lub obdarować naszych bliskich. Spróbujcie też babeczek do koszyczka Babeczki mega czekoladowe SKŁADNIKI NA SPÓD: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)jajka 5 łyżek zmielonych migdałów WYKONANIE: masło miksuję z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa dodaję stopniowo jajka cały czas miksując dodaję mąkę i migdały Na podpieczone blaty z kruchego ciasta, za pomocą szprycy, wyciskam dekoracyjne rozetki. Piekę ok. 15 minut w 180 stopniach do złotego koloru. SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 2 tabliczki czekolady deserowej pół szklanki zmielonych orzechów ziemnych
Upiecz sobie babeczkęsię znudzi jej smak. Jest przepyszna! Krem trochę zmieniłam przez te wszystkie lata i podam tak, jak go robię obecnie. Tarta truskawkowa z creme patissiere forma ø 25 cm Kruche ciasto 30 dkg mąki 20 dkg zimnego masła pokrojonego w kostkę 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Krem 4 żółtka 15 dkg cukru 240 ml śmietany(...)śmietanę cały czas mieszając żółtka z żelatyną. Gdy żelatyna dokładnie połączy się z resztą składników, odstawić krem do ostudzenia mieszając co jakiś czas. Gdy zacznie tężeć, wlać na spód kruchego ciasta i ułożyć połówki truskawek. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia
Posadzone i zjedzoneefekt jest świetny, a moja tarta podbiła serca i domowników i sąsiadów. Danie jest tanie, z łatwo dostępnych składników, wegetariańskie i na prawdę pyszne. Składniki na 4 porcje : Kruche ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g masła duża szczypta soli łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki zimnej wody Farsz: 1 cienka cukinia zielona 1 cienka cukinia żółta 4 niezbyt duże czerwone cebule(...)spore jajka 100 ml jogurtu (ja użyłam mleka owsianego, bo nie miałam akurat jogurtu) szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Z mąki, masła, wody, tymianku i soli zarobić szybko kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą tartę (u mnie o średnicy 28cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiec przez 15 minut. W międzyczasie pokroić warzywa
Dietologrozpływa się w ustach. Sama masa serowa nie jest zbyt słodka ale słodyczy dodaje słodka polewa. Jeśli chcecie z niej zrezygnować polecam zrobić lukier lub dodać więcej cukru. Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej typ 650 100 g masła zimnego 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera(...)prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy b/c na 0,5l mleka 100 ml kremówki 30% Polewa: 100 ml kremówki 30% 100 g masła 80 g cukru kokosowego płatki migdałów Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i końcówką do ciast ucieranych miksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Ala piecze i gotujeProsty przepis na pyszne i nieskomplikowane ciasto. Kruchy, maślany spód kakaowy wypełniony gęstym ganachem z gorzkiej czekolady i dużą ilością świeżych owoców. Dodałam ciemne bezpestkowe winogrona, ale z powodzeniem zastąpicie je borówkami, jeżynami lub innymi owocami. Klasycznie i dekadencko. Można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem. SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 220 g mąki (1 i 1/2 szklanki(...)szklanki kakao 1/4 szklanki cukru 200 ml śmietany 30% 100 g masła 200 g gorzkiej czekolady DODATKOWO: bezpestkowe ciemne winogrona (pokrojone na połówki) lub borówki, jeżyny, maliny WYKONANIE KRUCHY SPÓD: Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Miksujemy lub rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy lub ręką łączymy
cool and mintyPleśniak to w naszym domu bardzo popularne ciasto. Kruche z powidłami, bezą i kruszonką. Nadaje się na każdą okazję - znakomite na imprezę i rodzinne spotkanie, doskonale sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty. Szybkie i proste do przygotowania, a do tego naprawdę pyszne. Zazwyczaj piekę je na dużej blaszce (24x32) dlatego jest niskie ale taki właśnie był i jest(...)pleśniak w moim domu :-) składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru do ciasta cukier waniliowy 250 g masła 5 żółtek 5 białek 1 szklanka cukru do bezy 400 g powideł cukier puder do posypania wykonanie: Na stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam
babka w formiedomu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią(...)przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 100 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynków żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania
Motylkowa Kuchniapostanowiliśmy że i my ją zrobimy. Polecamy każdemu łasuchowi Co prawda nasza jest w opcji ze śliwkami a nie z figami ale pewnie smakuje tak samo dobrze :) Składniki na kruche ciasto: - 120 g masła - 30 g cukru pudru - szczypta soli - 240 g mąki pszennej - 1 jajko Składniki na pistacjową kruszonkę: - 17 g obranych pistacji - 20 g cukru - 20 g mąki(...)mąki pszennej - 2 łyżeczki likieru amaretto - 120 g mielonych migdałów - starta skórka z 1 cytryny Składniki dodatkowe: - 10 śliwek - 1 łyżka miodu Najpierw zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Miksujemy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli do momentu aż masło zrobi się kremowe i białe. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy pół minuty i na koniec dorzucamy jajko i miksujemy
Kuchenne Wariacjesię tamże na dwie szarlotki. Mistrzostwo w przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz. A oto mój specjał: Składniki: ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła 2 żółtka(...)cukru Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do miski, dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Dodajemy żółtka roztrzepane w szklance ze śmietaną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Szybko zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na pół godziny. Masę kajmakową mieszamy z orzechami i szczyptą soli. Pocięte jabłka posypujemy cynamonem. Jeśli nie są wystarczająco słodkie, mieszamy je również z łyżką cukru
Kronika Piekarnika