nimi zrobić. Dostaliśmy w międzyczasie duży słoik musu jabłkowego. Połowę zużyliśmy do naleśników, a resztę postanowiłam dodać do ciasta, żeby się nie zepsuło. Wykorzystałam swój przepis na ciasto kruche, które zrobiłam do jabłecznika , nieco je modyfikując. Przede wszystkim zamiast 3 żółtek dałam 1 jajko (rozmiar L), bo nie chciało mi się bawić potem z białkami. I wyszło super. Trochę spód(...)jabłkowego (tym razem miałam gotowy, ale najlepszy jest z własnoręcznie uprażonych słodkich jabłek, zblendowanych na gładko) ok 500 g kwaśnych mandarynek 1 duże jabłko ok 1 łyżki cukru Ciasto kruche 100 g mąki pszennej tortowej (ok 10 łyżek) 100 g płatków owsianych (ok 15 łyżek) 6 łyżek cukru 100 g masła lub margaryny 80% lub pół na pół
Anioszek w kuchnisłodki dodatek do kawy. W okresie wielkanocnym tarta z orzechami karmelizowanymi i migdałami sprawdzi się jako słodki poczęstunek obok tradycyjnego mazurka. Składniki na tartę z orzechami włoskimii migdałami Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Karmel orzechowy: 70 g orzechów laskowych(...)orzechów włoskich 70 g orzechów nerkowca 70 g migdałów 150 g masła 100 g cukru 2 łyżki miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej pokrojone na kawałki zimne masło, sól i cukier. Masło posiekać nożem na małe kawałki lub rozgnieść między palcami, dodać żółtko oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię
niecodziennikparyblogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego. Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy
bistro mamamąki pszennej 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ciemne: 2 1/4 szkl. (300 g )mąki pszennej 3/4 margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy(...)założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na małe kawałki i wraz z żółtkami dodać do mąki
maniapieczeniaSzybkie i tanie ciasto z wykorzystaniem jabłek z kompotu. Przepis na dużą blaszkę. Składniki: Ciasto kruche: 125 g margaryny 300 g mąki szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Oraz: 5-6 jabłek z kompotu 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 litr mleka szklanka migdałów w płatkach Składniki na ciasto kruche zagniatamy i rozkładamy równo na blaszce.Podpiekamy
Przepisy mojej mamyzachwycił moją Mamę – bo to właśnie dla niej przygotowałam to ciasto! Robi się błyskawicznie i tak samo szybko znika z talerzy! Jest świetnym pomysłem nie tylko na co dzień, ale i na wyjątkowe okazje – swoim smakiem i wyglądem zachwyci każdego łasucha! Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: KRUCHY SPÓD ( bezglutenowy ): * mąka z ciecierzycy – 90 g * mąka owsiana(...)olej kokosowy roztopiony – 60 g * masło orzechowe niesolone – 1 łyżka POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada gorzka – 80 g * mleko roślinne – 70 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do misy robota, szybko miksujemy, aż składniki się połączą, zagniatamy ciasto. Wylepiamy formę ( najlepsza z wyjmowanym dnem ), nakłuwamy, pieczemy ok. 13-15 minut w 180C. KREM DAKTYLOWY
Ostra na SłodkoBardzo szybkie i smaczne rurki z kruchego ciasta z nadzieniem karmelowym i z czekoladowym. Łatwe do zrobienia,ciasto nie sprawia problemu ,polecam. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą
Ladylaura.mąki pszennej 3 łyżki czarnego kakao ⅓ szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 7 jajek + białko pozostałe z ciasta kruchego 1½kg sera białego trzykrotnie mielonego 1½ szklanki cukru kryształu 1½ szklanki mleka w proszku 1½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 2 budynie waniliowe 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka wanilii(...)zmielony ser, wanilię, mleko w proszku, słodką śmietankę, proszki budyniowe oraz mąkę ziemniaczaną. Nie miksujemy zbyt długo, by nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Białka, pamiętając o tym, które pozostało z ciasta kruchego ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przekładamy do masy serowej i mieszamy tylko do połączenia. Wylewamy na podpieczony kruchy spód. W trakcie przygotowania masy serowej na spód zimnego
Kuchnia w czekoladzienadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką to ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół , ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia . Składniki ( okrągła blaszka o średnicy 26 cm): ciasto kruche 25 dag mąki 12 dag masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka skórka starta z 1 cytryny smażone skórki 1 pomarańcza 1 1/2 cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki(...)cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do serowej masy. Dokładamy rodzynki, skórki, ziarenka wyjęte z laski wanilii i przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Wykładamy na kruche ciasto. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, układamy je w kratkę. Sernik pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę. źródło: "Moje gotowanie Ilość porcji: ok. 10-12 porcji Czas
Pobite gary Barbarydrobnego cukru 2 duże jajka 60 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g mleczka kokosowego tylko gęsta część lub śmietanka koksowa Składniki na kruche ciasto 130 g mąki pszennej 55 g masła zimnego pokrojonego w kosteczkę 20 g smalcu 40 g cukru pudru 10 g gorzkiego kakao 2 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli(...)Dodatkowo 1/2 szklanki płatków kokosowych lub wiórki kokosowe cukier puder do dekoracji Instructions Przygotowanie kruchego ciasta Wszystkie składniki umieścić w misce malaksera, zagnieść ciasto, uformować z ciasta wałek podzielić go na dwie części, każda zawinąć w folię spożywczą. Ciasto odłożyć do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny, aby porządnie stwardniało. Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze
SprawdzonaKuchnia.plQuiche to danie kuchni francuskiej. Robiony jest z kruchego ciasta, które jest jego podstawą oraz nadzienia złożonego głównie z jajek, mleka lub śmietany, sera, mięsa, warzyw lub ryb. Quiche serowy z młodymi szparagami zielonymi Ja quiche robię często. Jest szybki i można do niego włożyć naprawdę wszystko. W okresie letnim mamy mnóstwo warzyw, które możemy użyć. Niekonieczne jest dodawanie(...)zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia strony na Facebooku: MeCooks Smacznego Składniki na quiche z młodymi szparagami. Ciasto kruche: 1 łyżeczka kminku w ziarnach 25 dkg mąki pszennej 10 dkg margaryny 3/4 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy, papier do pieczenia
mecookszasięgu ręki, a ponieważ w tym roku tak się złożyło, że mam go w zasięgu dopiero teraz – to nie mogło być inaczej niż zwykle:). Rabarbarka to po prostu kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. RABARBARKA Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki
Pieguskowa Kuchnia