przygotowania do świąt? Zaplanowaliście już jakie wypieki zagoszczą na Waszym stole? Jeśli nie to zapraszam do przejrzenia moich 20 propozycji przepisów na świąteczne ciasta. Może akurat któryś z przepisów Was zainspiruje. A może macie już wszystko ustalone, a jednak po obejrzeniu moich propozycji zmienicie zdanie i przygotujecie jednak coś innego do świątecznej kawy :) Aby wyświetlił się Wam konkretny przepis, wystarczy(...)malinami na kruchym spodzie 3. Ciasto kukułka 4. Karpatka z kremem budyniowym i nadzieniem jagodowym 5. Makowiec na kruchym cieście 6. Ciasto góra lodowa 7. Sernik z serków homogenizowanych na kruchym, kakaowym cieście 8. Ciasto Wenus 9. Sernik z rosą 10. Orzechowiec 11. Szybki, wilgotny piernik "last minute" z powidłami śliwkowymi
Zrób to smacznieSezon na rabarbar w pełni, co mnie cieszy niezmiernie, bo go uwielbiam. Zatem czas na (chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem. Dacie się skusić? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany(...)nasze budynie były słodzone) Przygotowanie: Zacznijmy od rabarbaru. Obierzcie go i pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie należy zasypać go cukrem, by puścił soki. Z podanych składników na kruche ciasto zagniatamy je. Ja używam do tego malaksera. Jest znacznie szybciej i mniej blatu i rąk do mycia. Gotowe ciasto dzielę na pół. Jedną część owijam folią spożywczą i wkładam
Karczma HonoriettyDziś coś dla fanów Maltesesów. Maltesers to nic innego jak przepyszne kulki czekoladowe, z chrupiącym wnętrzem o smaku toffe oblane mleczną czekoladą. Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki serka mascarpone 1 łyżka gorzkiego kakao opakowanie Malteserów Wykonanie: Masło(...)wystudzamy. W tym czasie schłodzoną śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z kakao i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Na wierzch wykładamy ciasteczka i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce
Podróż w kulinariaznane, jednak wytrawne są równie smaczne i nadają się na pełnowartościowy posiłek. Moja propozycja to połączenie bardzo zdrowego szpinaku, ricotty i kurczaka. Nadzienie stanowi kwintesencję dania, ale to bardzo kruche ciasto dopełnia całość i nadaje mu lekkiego smaku. Zapraszam do kuchni 2 godziny 4 tartaletki o średnicy ok. 5 cm składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g masła(...)umyć i pokroić w bardzo cienką kostkę. Podsmażyć na patelni. Dodać do szpinaku i wszystko dokładnie wymieszać. Jajka rozbić w garnuszku i dobrze roztrzepać. Dodać do masy ze szpinakiem. Kruche ciasto wyciągnąć z lodówki. Tartarelki wysmarować dobrze masłem. Ciasto rozwałkować i przekładać do foremek, ucinając końcówki. Widelcem nakłuć ciasto. (Ciasto z pewnością Wam zostanie, można je zamrozić i wykorzystać
Ania i Marcin gotująudało mi si ę zrobić zdjęcia przed atakiem małych łakomczuchów;) Nie pozostaje mi nic innego, niż zaprosić Was do wypróbowania przepisu, smacznego ;):) SKŁADNIKI Kruche ciasto 500 g m ą ki pszennej 100 g cukru 200 g masła 4 jaja szczypta soli Nadzienie 300 g ricotty 50 g kropelek czekoladowych* 50 g cukru(...)farina 3 uova 1 bacca di vaniglia un pizzico di cannella * Al posto delle gocce di cioccolato potete usare i pezzetti di cioccolato fondente. PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy jajka i szczyptę soli. Wyrobione ciasto owijamy folią
La grande e la piccola cuocaczekoladowa do granic możliwości, jedynym przełamaniem jest dodatek lekko kwaskowego dżemu z porzeczek, który spaja całość w idealną kompozycję <3 Składniki (foremka o średnicy 20-22 cm): Kruche ciasto: 100 g masła 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki szczypta soli 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki Ganasz: 250 g śmietanki(...)czekolady deserowej 70% 50 g miękkiego masła 25 ml alkoholu (np. amaretto, rum) Przygotowanie: Kruche ciasto: Ze składników szybko zagnieść ciasto (jeśli ciasto jest za suche, możemy do niego dodać 2-3 łyżki wody). Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy posmarowanej masłem. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach
Malinowo w kuchnimoja mama. Kruchy spód pokryty dużą ilością grubo-tartych soczystych jabłek, bezową pianą i chrupiącą kruszonka jest zawsze idealnym pomysłem do kawki. Tak jak już Wam kiedyś pisałam – kruche ciasto śmiało można przygotować dużo wcześniej, zamrozić, a potem wyciągać w razie potrzeby. Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów! Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie! Spróbujcie
Ostra na SłodkoCiasto Niebo z Jabłkami i Kremem Orzechowym – Dzisiaj kolejny, pyszny przekładaniec w Małej Cukierence, wygląda wspaniale. Będzie idealny na święta. Coś dla prawdziwych łasuchów. Składa się z kruchego ciasta, masy jabłkowej i kremu orzechowego. Całość świetnie smakuje, ciasto jest wilgotne od jabłek, trochę kremowe, aromatyczne. Przepis jest prosty w przygotowaniu i uzyskamy z niego sporą blaszkę. Bardzo polecam! Proszę pamiętać
Mała Cukierenkajest również ciasto na zimno na bazie tego batonu. Ja jednak dziś postanowiłam wam zaprezentować przepis na mazurka/tartę a’la Twix. Mazurek a’la Twix jest to połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym z masą kajmakową. Całość oblana jest gorzką czekoladą. Przepis na mazurka a’la Twix okazał się niebywałym sukcesem w mojej rodzinie. Myślę
Ciasta z tradycjamiśrodku bezą Przepis z głowy ... czyli to co zostało w pamięci po obejrzeniu programu. Może są i pracochłonne ale to bardzo przyjemna i lekka praca. Przepis na kruche ciasto 14 tarteletek 200 g mąki 75 g zimnego posiekanego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka maślanki lub kwaśnej śmietany(...)jogurtu Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę (u mnie chłodziło się 2 godziny) Po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować... Robię to przez folie spożywczą na oprószonym mąką blacie. Następnie foremki wyłożyć ciastem. Po nakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń ale w niczym to nie przeszkadzało bo ciasto było naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 kostka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaObiad nie musi być nudny, łopatka wieprzowa z dużą ilością ziół, zapiekana w kruchym cieście smakuje wyśmienicie, a przepis jest na tyle prosty, że każdy początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Mięso tak przygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami(...)łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi Ciasto kruche: 3 szklanki / 35 dag mąki pszennej 2 żółtka 15 dag margaryny 2,5 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Składniki na ciasto zagniatamy
Apetyczna babeczkaPorządnie wymieszać. Następnie przełożyć nim ciasto i włożyć do lodówki, do momentu, aż masa porządnie zgęstnieje, czekałam jakieś półtorej godzinki.Potem wierzch obsypać kakaem wymieszanym z cukrem waniliowym.Dekoracja:Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam je bo zostało mi trochę w lodówce po wcześniejszych pichceniach).Kilka okrągłych cukiereczków z nadzieniem (ale nie płynnym)lukier królewski do sklejeniaCiasto kruche rozwałkować
Moje pyszne gotowanieUrody nie można im odmówić. Te mini-ciasta są śliczne, małe, pachnące, wysoko rosną i są bardzo kruche. Dzięki specjalnej metodzie schłodzenia i mieszania składników, ciasto pozostaje delikatne i nabiera płatkowej struktury, typowej dla ciasta francuskiego. To ciasto najwygodniej robi się w misie miksera planetarnego z końcówką do mieszania(...)ciasta lub w malakserze, tak jak pokazywałam TUTAJ . Jeśli nie macie ani jednego, ani drugiego, będziecie potrzebowali szklanej lub metalowej miski którą można schłodzić i specjalnego narzędzia, siekacza do ciast kruchych. Nie da się tego ciasta zrobić w dłoniach – składniki muszą być stale mocno zimne, żeby zachować płatkową strukturę ciasta. Odważamy potrzebną ilość mąki i przesiewamy ją z solą
Karo in the Kitchenjabłkowy: 1,5 - 2 kg słodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g rozpuszczonego masła Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżka esencji waniliowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru(...)przykryciem. Jabłka zmienią kolor na jasnobrązowy. Gdy znacznie zmiękną i zaczną się rozpadać zdejmujemy pokrywkę. Odparowujemy wodę. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną , mieszamy szybko i energicznie. Odstawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto: Margarynę wyjmujemy odpowiedni wcześniej z lodówki, aby była miękka. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy na zwarte, jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części. Pierwszą wylepiamy spód foremki wyłożonej papierem
VioletoweKucharzenie