przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:181/1100)

64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie 168

Kruche ciasto 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić(...)jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać. 3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach. 4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mączką

Jadło i czytadło
97. Szarlotka pod cytrynowymi bezikami 176

Kruche ciasto 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 kisiel cytrynowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki(...)ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać. 3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach. 4. Białka ubić na sztywno

Jadło i czytadło
Tarta z czereśniami 152

ciasta z czereśniami. A że ja czereśni mam w tym roku pod dostatkiem to dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na szybą i smaczną tartę z tymi owocami. Tylko kruche ciasto i nadzienie owocowe. Całość oprószona cukrem pudrem. Prostota broni się sama :) A żeby nie było zbyt banalnie, to poszalałam sobie z ozdobieniem tarty :) Jak widać, wyszły mi całkiem ładne(...)cukru pudru 2 żółtka 600 g wydrylowanych czereśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Masło, cukier puder, żółtka oraz mąkę szybko zagnieść ze sobą na kruche ciasto. Podzielić je na dwie części (jedną minimalnie większą). Większą część rozwałkować i wylepić nią formę do tarty, którą następnie umieścić w lodówce na pół godziny. Drugą połówkę ciasta również schłodzić

My simple kitchen
Serowy Makowiec z Brzoskwiniami 4572

Serowy Makowiec z Brzoskwiniami – Pyszny sernik z makiem i brzoskwiniami na kakaowym, kruchym cieście. Wilgotny, waniliowy, ładnie pachnie i apetycznie wygląda. Brzoskwinie dobrze smakują z makiem i przypieczonym, chrupiącym ciastem. Jest prosty w przygotowaniu, uda się nawet na bardzo mokrym serze z wiaderka. Do przepisu użyłam kupnego, suchego zmielonego maku. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyślij przepis ). Proszę pamiętać

Mała Cukierenka
Krucha tarta z jabłkami 162

jedna to smaczniejsza. Ciasto z jabłkami - owocami jesieni to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię, ale jednocześnie nie chcą zrezygnować z przyjemności jedzenia słodkości. Dzisiejszae ciasto to krucha tarta z podwójną(...)ilością jabłek, przepis znalazłam tutaj . Tarta jest pyszna, delikatna, krucha i do tego fit! Tradycyjny wypełniacz śmietanowo-jajeczny zastąpił w tarcie po prostu mus jabłkowy. Tarta składa się z kruchego ciasta i samych jabłek w dwóch postaciach, musu i precyzyjnie ułożonych plasterków jabłek. Wygląda świetnie i jeszcze lepiej smakuje! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAZUREK KAWOWY 107

Mazurek na kruchym cieście z masą kawową z serka mascarpone oraz mleka zagęszczonego. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkimi ciastami. Obecność kawy rozpuszczalnej w masie sprawia, że ciasto jest raczej wytrawne niż słodkie. Dla kawoszy mazurek ten to prawdziwy rarytas. A że u mnie w domu większość to miłośnicy kawy, ciasto zniknęło w tempie ekspresowym(...)rozetrzeć je w moździerzu. Ilość kawy zależy od tego jak intensywny smak lubimy. Ja dałam 3 saszetki i otrzymałam mocno kawową masę, bardziej wytrawną. Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta kruchego i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Dopiero po tym czasie możemy ozdobić mazurka polewą czekoladową i migdałami. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Sernik chai z miodem 42

Sernik chai to połączenie tradycyjnego sernika z dalekowschodnimi aromatycznymi przyprawami korzennymi, które jak dla mnie oddają charakter jesiennej kuchni.  SERNIK CHAI Z MIODEM (forma 24cm) Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki 1 jajko 100 g masła 2 łyżki miodu szczypta soli masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone 3/4 szkl. cukru 1 opak. budyniu waniliowego(...)Przygotowanie: kruche ciasto: Mąkę zagniatamy z masłem, jajkiem, miodem i szczyptą soli. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach prze 15 minut. masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i miksujemy 2-3 minuty do połączenia składników. Masę serową przelewamy na podpieczony wcześniej  kruchy spód. Zmniejszamy

Bon appetit mon amie
Sernik 99

twarogu 2 żółtka pół szklanki oleju 10 dag cukru torebka budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka szczypta soli wierzch 2 białka 8 dag cukru przepis Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na godzinę do lodówki . Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą .Wkładamy ciasto do blachy i robimy kliku centymetrowy rant. Przygotowujemy masę serową . Żółtka i cukier(...)starannie ucieramy mikserem . Do masy żółtkowej dodajemy porcjami zmielony twaróg , olej, budyń a na końcu mleko i sól . Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na kruche ciasto . Pieczemy 45 minut w temp 170-175 st.C. Następnie  wyjmujemy  ciasto z  piekarnika i  przykrywamy warstwą  piany ubitej  z białek i cukru, i  ponownie  wstawiamy

Smakowite Dania
Jesienna Biedronka wg siostry Anastazji 108

uwagi, że posiadam dwie blaszki o wymiarach 21x32cm wykorzystałam właśnie takie. Zmniejszyłam też ilość cukru i ciasto dla nas wyszło idealne smakowo. Dodatkowo ciasto ciemne i biszkopty nasączyłam mocną, osłodzoną kawą, która moim zdaniem idealnie się tutaj sprawdziła. Polecam na szczególne okazje. Ciasto kruche: 100 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 50 g cukru pudru 200 g mąki

Smaki Na Talerzu
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 666

okres pysznych szarlotek i ciast z jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście. Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy. Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i puszystą pianką. No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść! Pycha! Ja też ją uwielbiam

Ostra na Słodko
Niemiecki makowiec 275

tradycyjnym polukrowanym ciastem. Bardzo lubię wszystkie ciasta z makiem, dlatego zapraszam Was dzisiaj na trochę inny przepis, a mianowicie na niemiecki makowiec. Jest bardzo smaczny i warto go spróbować. Kruche ciasto, przepyszna warstwa makowa z kawałeczkami gruszki i do tego miękka, puchata

dolcevitainmykitchen
Wiśniowa chmurka 265

wiśniami ;) Jest bardzo delikatne i orzeźwiające. A kwaskowate wiśnie w galaretce świetnie komponują się ze słodkim kremem i bezą. Nie ma nic lepszego do kawy niż to właśnie ciasto :) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej  100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 3 żółtka 30g cukru pudru Galaretka: 600g wiśni (świeże lub z kompotu) 3 galaretki wiśniowe(...)Ciasto ponownie włożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Galaretka: Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody, ostudzić. Do tężejącej galaretki dodać wiśnie i wylać na kruche ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem: Zimną śmietankę ubić na puch, pod koniec dodając mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Krem rozsmarować na galaretce, przykryć bezą i wstawić

Smakołyki Asi
MINI TARTY Z JABŁKAMI I MIODEM 168

SKŁADNIKI: 6 dużych jabłek 1 opakowanie ciasta kruchego ok 400 g 3 łyżki miodu (dowolnego) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania    PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram, myję i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka przekładam do garnka o grubym dnie. Duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję miód, cynamon oraz ekstrakt z wanilii(...)Ciasto kruche kroję na 12 kwadratów( można również wyciąć krążki). Wielkość uzależniona jest od foremek do babeczek. Kwadraty wkładam do foremek a następnie lekko dociskałam brzegi. Foremki wypełniam nadzieniem ok 1 i 1/2 łyżki. Z pozostałego ciasta tworzę kratkę na babeczkach. Piekę ok 30 min w 180 stopniach.  Po upieczeniu studzę na kratce, wyciągam z foremek

Gotowanie Patki
Ciasto kruche- przepis podstawowy 157

cukier, np. puder. Przepisów na to ciasto jest nieskończenie wiele i na pewno każdy z Was ma już swoje ulubione. Ja proponuję dziś podstawowy przepis. Zapraszam! ;) Porady dotyczące perfekcyjnego ciasta kruchego znajdziecie  TUTAJ . Składniki: (na formę o średnicy ok. 28 cm) 250 g mąki pszennej  150 g zimnego masła 75 g cukru pudru 1 żółtko Przygotowanie: I SPOSÓB(...)Wszystkie składniki zagnieść w misce za pomocą siekacza do ciasta kruchego. II SPOSÓB: Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do uzyskania jednolitej, zbitej masy. III SPOSÓB: (wykonanie przedstawione na zdjęciu powyżej) 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie.  2 .Masło pokroić w plasterki i ułożyć wokół wgłębienia. 3. Do środka umieścić żółtko. 4. Przesiany cukier puder rozsypać

Nastoletnie Wypiekanie
Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą 111

tarta z pieczonymi burakami i fetą By Piotr 25 maja 2018 Wytrawna tarta z pieczonymi burakami i fetą, czyli pomysł na niebanalną kolację, przekąskę lub przystawkę. Sezonowa rewelacja! Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 250g masło - 150g sól - duża szczypta (ok. 1 łyżeczki) jajko - 1 Pieczone buraki: buraki - 2-3 sztuki oliwa - 2-3 łyżki sól, pieprz Nadzienie serek twarogowy(...)boki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ciasto nakłuwamy, umieszczamy w środku papier do pieczenia i wysypujemy go ryżem lub fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jajka, serek twarogowy, ricottę, koperek, sól i pieprz. Mieszankę wylewamy na kruchy spód. Układamy pokrojone buraki i ser feta. Pieczemy ponownie przez

Pogotujmy.pl