przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:177/1100)

Sernik z rosą 310

trzeba dużo składników. ;) Składniki : Masa serowa : 1 kg sera homogenizowanego w wiaderku 1/2 szkl oleju 1 szkl cukru 3 szkl. mleka 2 budynie waniliowe 2 całe jaja 4 żółtka Kruche ciasto : 2 szkl. mąki 1  łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 1 łyżka smalcu 100g margaryny 1 całe jajko 2 żółtka Białko : Pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Przygotowanie(...)Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa.  Powstałą masę serową wylać na ciasto . Piec w piekarniku około 50 minut w temp 200 stopni. Gdy brzegi ciasta sie zrumienią wyłożyć ubite białka

Garnkowe fanaberie
Seromakowiec z piernikami na kruchym spodzie 209

delikatnie wmieszać w masę makową! Do tego przepisu będziemy potrzebowali 500 g gotowej masy makowej, dlatego porcję powyżej należy podwoić,chyba,że wolicie mniej warstwy makowej. Spód z kruchego ciasta 80 g zimnego masła 160 g mąki pszennej 60 g nierafinowanego  cukru trzcinowego 1 żółtko (odłożyć białko, będzie potrzebne do posmarowania ciasta opcjonalnie) pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli Dodatkowo pierniki w czekoladzie Przygotowanie ciasta kruchego. Wszystkie składniki poza wodą siekamy lub łączymy w malakserze ,dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy do powstania jednolitej kuli ciasta, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Formę 24 cm x 28 cm lub 28 cm okrągła wykładamy papierem

Z Kuchni Do Kuchni
Placek z letnimi owocami 157

malin125 g borówek lub jagód300 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejmielony kardamonparę listków posiekanej mięty3 łyżki owocowego alkoholu (opcjonalnie)drobno posiekane migdały do posypaniaprzygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków,  dodać resztę masła, mieszać

Stare Gary
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym 93

idealna. Ciasto jest idealne na święta, chyba ta masa orzechowa z polewą czekoladową wprawia w taki świąteczny nastrój Ciasto wydaje się dość skomplikowane i ma obszerny przepis, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wymaga tylko nieco czasu, by każda kolejna warstwa mogła stężeć. Przepis na ciacho znalazłam u małej cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki(...)orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru Polewa czekoladowa: 80g masła 2 łyżki kakao gorzkiego, ciemnego 7 łyżek wody 4 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę, masło, cukier puder i proszek do pieczenia, wkładamy do miski i rozcieramy palcami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy

NiePieprz.pl
ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ 167

ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ – Dzisiaj zapraszam na kolejną pychotkę z owocami. Tym razem ze sporą ilością wiśni na kruchym cieście. W tym roku moja wisienka bardzo obrodziła, więc planuję sporo ciast z wiśniami i konfiturę wiśniową , na którą przepis znajdziecie w Małej Cukierence (klik) . A wracając do dzisiejszego ciasta jest maślane, waniliowe i soczyste od owoców. Wiśnie

Mała Cukierenka
Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami 145

Dziś kolej na kolejne ciasto z porzeczkami. Przeważają w nim czarne owoce, ale są także dla bardziej wyrazistego smaku i czerwone. Bazą jest kruche ciasto, a warstwą scalającą pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości

Kuchnia co dnia
Kruche ciasto z kremowymi brzoskiwniami 106

Marcin wkurza, bo prawie nigdy nie piekę takich samych ciast, i na nic moje tłumaczenia, że doskonalę technikę . To niepozorne ciasto na tyle mu zasmakowało, że je sobie schował, abym nikogo nie częstowała. A co w nim wyjątkowego? Jest kruche, rozpływające się w ustach, przełożone w środku kremem, w który wtuliły się brzoskwinie. Użyłam własnych brzoskwiń z kompotów, ale spokojnie(...)krem) czy też z puszki. ps. Eksperymentalnie użyłam wody po gotowaniu fasoli zamiast po ciecierzycy- zachowuje się identycznie! Składniki na średniej wielkości blachę lub tortownicę max 26 cm: kruche ciasto: 400 g mąki (użyłam 250 g pszennej i 150 g żytniej) 250 g zimnego masła/margaryny roślinnej-wegańskiej (ideałem byłoby kokosowe) 1 średni banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia

greenscarf
Kruche ciasto z pianką i borówkami 187

Lubicie kruche ciasta z owocami? Moim zdaniem, gdy na rynku mamy dostępne świeże, sezonowe owoce to nie ma nic lepszego od kruchego ciasta z owocami i pyszną pianką i do tego ta kruszonka... Teraz postanowiłam zrobić taki placek z borówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru

Aga w kuchni
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi 91

tarty i quiche. Są fantastycznym polem do eksperymentów. W tarcie możemy połączyć ze sobą rozmaite składniki i w większości przypadków efekt będzie świetny. Jest coś w zestawieniu idealnie maślanego, kruchego ciasta i zapiekanych warzyw, owoców, serów. Ta tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi jest świetnym dowodem na to, że składniki, które może na pierwszy rzut(...)się przypalić i stać się gorzkie. Mąka . Do tart używam różnych rodzajów mąki, ciągle eksperymentuję. W tym przypadku najlepiej sprawdziła się standardowa mąka pszenna typ 480. Masło . Nie ma ciasta kruchego bez solidnej porcji masła. Polecam Wam użyć prawdziwego masła o min. 82% zawartości tłuszczu. Miksy tłuszczowe bazujące na olejach roślinnych zmieniają smak i konsystencję ciasta na niekorzyść. Margaryny bazują

Na-talerzu.pl
Marcepanowe szarlotki 95

przynajmniej wiem co w nim jest. A zapewniam was że jak wam zostanie to długo nie poleży. Najlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru pudru jabłka: 60 dkg jabłek 1 łyżka miodu 1/2 cytryny cynamon marcepan: 250 g migdałów(...)być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma.  Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne i pokrojone masło, sól, cukier, żółtka i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto dzielę na pięć części. Każdą wałkuję

wesoła kuchnia
Ciasto z rabarbarem 52

Ciasto z rabarbarem Ciasta owocowe, szczególnie to z rabarbarem kojarzą nam się z latem i piękną pogodą. Zazwyczaj w okresie wakacyjnym takie ciasta w naszych domach pojawiają się najczęściej. Chociażby dlatego, że mamy dostęp do świeżych owoców, które aż proszą się o to, by upiec z nich pyszne ciasto. Ciasto z rabarbarem to jeden z najbardziej popularnych wypieków w sezonie(...)ponieważ to ciasto rabarbarowe smakuje nam najbardziej. Proste, smaczne, bez żadnych udoskonaleń. Takie ciasta moim zdaniem są najlepsze. Poniżej znajdziecie przepis na domowe ciasto z rabarbarem, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Smacznego! PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM Składniki Blaszka 24×36 cm Masa rabarbarowa 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 3 budynie waniliowe Ciasto kruche 60 g cukru

Alle Dobre!
Krucha szarlotka z papierówkami i budyniową pianką 40

przez moment, by zmienić poranną koncepcję  pieczenia ciasta czekoladowego na majonezie. Ciasto zostało zaplanowane na wieczorne spotkanie  organizacyjno - pożegnalno - wyjazdowe,   do domu wróciłam późnym popołudniem.  Wyposażona przez znajomego ogródkowicza w torbę z papierówkami. Spontaniczna zmiana planów wypiekowych, majonez wrócił do lodówki. Zajęłam się papierówkami i kruchym ciastem,  bardzo prostym w przygotowaniu.  Zagniata się(...)ciasta.  Dzielimy je na dwie części, w proporcjach 2/3 i 1/3.  Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, pozostałą wylepiamy dno  wyłożonej papierem do pieczenia formy - warstwą około 1 cm grubości.  Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 190 stopniach około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.  W tym czasie pozostałe z ciasta kruchego białka

Kronika Piekarnika
Sernik harataniec 60

miałam do wykorzystania ser w wiaderku. Przypadkowo trafiłam na haratańca. I wiecie co? To jeden z najlepszych serników jakie robiłam. Na stałe wskazuje na listę moich ulubionych ciast.  Składniki: Ciasto kruche: 3,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka  3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki śmietany 18%  220 g masła(...)ciasta i masy serowej 1/3 szklanki cukru 1 kisiel o dowolnym smaku - ok 70 g Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto poza kakao zagnieść. Podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać kakao i zagnieść, aż ciasto nabierze jednolitego kakaowego koloru. Jedno ciasto jasne i kakaowe włożyć do zamrażarki

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z budyniem 258

moje ulubione ciasta z jabłkami czyli szarlotki.Przepisów na nie jest po prostu mnóstwo wiec testujemy. Na początek przedstawiam ją z budyniem. Szarlotka jest smaczna i warta wypróbowania. Zapraszam... Kruche ciasto: - 500 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g  cukru - 1 op. cukru waniliowego - 200 g zimnego masła (lub magaryny) - 5 żółtek - 3-5 łyżek gęstej kwaśnej(...)tłustego mleka - 1 łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę

Kubki smaku
Tartaletki a'la Banoffee 86

deser, ale tak nie jest. Dobrałam proporcje tak, żeby nikogo za bardzo nie zasłodzić ;).  Na koniec posypałam całość pyłkiem pszczelim, to dodatkowo dodało uroku. Składniki na 4 tartaletki Ciasto kruche: 200 g mąki 130 g masła 1 jajko 60 g cukru pudru szczypta soli Krem: 2/ 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (nisko słodzonego) 1 banan 2/3 łyżki masy(...)kajmakowej 300 ml śmietany kremówki 36% pyłek pszczeli (opcjonalnie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy je na godzinę do lodówki.  Przygotowujemy krem.  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo masę kajmakową i miksujemy  na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.   Wkładamy krem do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy . Przygotowujemy foremki

noteskulinarnyfiga