ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ – Dzisiaj zapraszam na kolejną pychotkę z owocami. Tym razem ze sporą ilością wiśni na kruchym cieście. W tym roku moja wisienka bardzo obrodziła, więc planuję sporo ciast z wiśniami i konfiturę wiśniową , na którą przepis znajdziecie w Małej Cukierence (klik) . A wracając do dzisiejszego ciasta jest maślane, waniliowe i soczyste od owoców. Wiśnie
Mała CukierenkaDziś kolej na kolejne ciasto z porzeczkami. Przeważają w nim czarne owoce, ale są także dla bardziej wyrazistego smaku i czerwone. Bazą jest kruche ciasto, a warstwą scalającą pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości
Kuchnia co dniaMarcin wkurza, bo prawie nigdy nie piekę takich samych ciast, i na nic moje tłumaczenia, że doskonalę technikę . To niepozorne ciasto na tyle mu zasmakowało, że je sobie schował, abym nikogo nie częstowała. A co w nim wyjątkowego? Jest kruche, rozpływające się w ustach, przełożone w środku kremem, w który wtuliły się brzoskwinie. Użyłam własnych brzoskwiń z kompotów, ale spokojnie(...)krem) czy też z puszki. ps. Eksperymentalnie użyłam wody po gotowaniu fasoli zamiast po ciecierzycy- zachowuje się identycznie! Składniki na średniej wielkości blachę lub tortownicę max 26 cm: kruche ciasto: 400 g mąki (użyłam 250 g pszennej i 150 g żytniej) 250 g zimnego masła/margaryny roślinnej-wegańskiej (ideałem byłoby kokosowe) 1 średni banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia
greenscarfLubicie kruche ciasta z owocami? Moim zdaniem, gdy na rynku mamy dostępne świeże, sezonowe owoce to nie ma nic lepszego od kruchego ciasta z owocami i pyszną pianką i do tego ta kruszonka... Teraz postanowiłam zrobić taki placek z borówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru
Aga w kuchnitarty i quiche. Są fantastycznym polem do eksperymentów. W tarcie możemy połączyć ze sobą rozmaite składniki i w większości przypadków efekt będzie świetny. Jest coś w zestawieniu idealnie maślanego, kruchego ciasta i zapiekanych warzyw, owoców, serów. Ta tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi jest świetnym dowodem na to, że składniki, które może na pierwszy rzut(...)się przypalić i stać się gorzkie. Mąka . Do tart używam różnych rodzajów mąki, ciągle eksperymentuję. W tym przypadku najlepiej sprawdziła się standardowa mąka pszenna typ 480. Masło . Nie ma ciasta kruchego bez solidnej porcji masła. Polecam Wam użyć prawdziwego masła o min. 82% zawartości tłuszczu. Miksy tłuszczowe bazujące na olejach roślinnych zmieniają smak i konsystencję ciasta na niekorzyść. Margaryny bazują
Na-talerzu.plprzynajmniej wiem co w nim jest. A zapewniam was że jak wam zostanie to długo nie poleży. Najlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru pudru jabłka: 60 dkg jabłek 1 łyżka miodu 1/2 cytryny cynamon marcepan: 250 g migdałów(...)być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne i pokrojone masło, sól, cukier, żółtka i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto dzielę na pięć części. Każdą wałkuję
wesoła kuchniaCiasto z rabarbarem Ciasta owocowe, szczególnie to z rabarbarem kojarzą nam się z latem i piękną pogodą. Zazwyczaj w okresie wakacyjnym takie ciasta w naszych domach pojawiają się najczęściej. Chociażby dlatego, że mamy dostęp do świeżych owoców, które aż proszą się o to, by upiec z nich pyszne ciasto. Ciasto z rabarbarem to jeden z najbardziej popularnych wypieków w sezonie(...)ponieważ to ciasto rabarbarowe smakuje nam najbardziej. Proste, smaczne, bez żadnych udoskonaleń. Takie ciasta moim zdaniem są najlepsze. Poniżej znajdziecie przepis na domowe ciasto z rabarbarem, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Smacznego! PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM Składniki Blaszka 24×36 cm Masa rabarbarowa 1 kg rabarbaru 2 szklanki cukru 3 budynie waniliowe Ciasto kruche 60 g cukru
Alle Dobre!przez moment, by zmienić poranną koncepcję pieczenia ciasta czekoladowego na majonezie. Ciasto zostało zaplanowane na wieczorne spotkanie organizacyjno - pożegnalno - wyjazdowe, do domu wróciłam późnym popołudniem. Wyposażona przez znajomego ogródkowicza w torbę z papierówkami. Spontaniczna zmiana planów wypiekowych, majonez wrócił do lodówki. Zajęłam się papierówkami i kruchym ciastem, bardzo prostym w przygotowaniu. Zagniata się(...)ciasta. Dzielimy je na dwie części, w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, pozostałą wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy - warstwą około 1 cm grubości. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 190 stopniach około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W tym czasie pozostałe z ciasta kruchego białka
Kronika Piekarnikamiałam do wykorzystania ser w wiaderku. Przypadkowo trafiłam na haratańca. I wiecie co? To jeden z najlepszych serników jakie robiłam. Na stałe wskazuje na listę moich ulubionych ciast. Składniki: Ciasto kruche: 3,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki śmietany 18% 220 g masła(...)ciasta i masy serowej 1/3 szklanki cukru 1 kisiel o dowolnym smaku - ok 70 g Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto poza kakao zagnieść. Podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać kakao i zagnieść, aż ciasto nabierze jednolitego kakaowego koloru. Jedno ciasto jasne i kakaowe włożyć do zamrażarki
Kuchnia domowa Animoje ulubione ciasta z jabłkami czyli szarlotki.Przepisów na nie jest po prostu mnóstwo wiec testujemy. Na początek przedstawiam ją z budyniem. Szarlotka jest smaczna i warta wypróbowania. Zapraszam... Kruche ciasto: - 500 g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru - 1 op. cukru waniliowego - 200 g zimnego masła (lub magaryny) - 5 żółtek - 3-5 łyżek gęstej kwaśnej(...)tłustego mleka - 1 łyżka masła - 5 białek - 180 g cukru Poza tym: - 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek - kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek - do smaku) Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę
Kubki smakudeser, ale tak nie jest. Dobrałam proporcje tak, żeby nikogo za bardzo nie zasłodzić ;). Na koniec posypałam całość pyłkiem pszczelim, to dodatkowo dodało uroku. Składniki na 4 tartaletki Ciasto kruche: 200 g mąki 130 g masła 1 jajko 60 g cukru pudru szczypta soli Krem: 2/ 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (nisko słodzonego) 1 banan 2/3 łyżki masy(...)kajmakowej 300 ml śmietany kremówki 36% pyłek pszczeli (opcjonalnie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo masę kajmakową i miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Wkładamy krem do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy . Przygotowujemy foremki
noteskulinarnyfigajesień to jabłka a jak jabłka to musi być szarlotka. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo delikatna. Ma tylko jedną wadę bardzo szybko znika z talerza. składniki: kruche ciasto 450 g mąki pszennej 250 g zimnego pokrojonego masła 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka szczypta soli dodatkowo 1,5 kg jabłek 2-3 łyżki(...)cukru waniliowego Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść przy pomocy robota lub ręką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Oprószyć cukrem waniliowym, wymieszać i odstawić. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia
Monia miesza i gotujebryłe i pozostawała taka paćka. W tym przypadku każdy owoc zamrożony był osobno co po rozmrożeniu daje lepszy efekt estetyczny. Składniki : 1 paczka mixu na tarte ( kruche ciasto ), 200 gr owoców leśnych , masło do smarowania foremek, 25 g cukry 3 łyżeczki bułka tarta, 1 łyżka mąki, jajko do smarowania Przygotowanie Kruche ciasto przygotowujemy
cookplOstatnio pisałam, że byłam pod wrażaniem ciasta kruchego, z którym robiłam C iasto z rabarbarem . Postanowiłam wykorzystać ten przepis do tarteletek i wyszły przepyszne. Myślę, ż e to jeszcze nie koniec inspiracji z truskawkami w tym roku. P.S. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, ale nie miałam 13 foremek, więc zrobiłam ciasteczka i posmarowałam dżemem... i nie muszę pisać(...)zjadł :) ale spokojnie możecie zrobić trzynaście tarteletek, masy budyniowej wystarczy. Propozycja w sam raz na D zień Dziecka :) Ciasto kruche: (12 tarteletek) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 1 jajko Tarteletki delikatnie wysmarować masłem . Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami
Delicious TitbitsSerniki to jedne z moich ulubionych ciast. Nie przepadam za tym rodzajem ciast ze spodem z ciasta kruchego. Zwłaszcza, że przy moim odżywianiu musiałbym wymyślić bezglutenowe kruche ciasto. Kto by miał na to czas? W każdym razie, w serniku - jak sama nazwa wskazuje - najważniejszy jest ser. Po co sobie go psuć kruchym spodem, jak można upiec pyszny, bezglutenowy (!) i waniliowy(...)miksujemy jeszcze około minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy naszą masę serową i pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania brązowego koloru naszego ciasta. Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wtedy nasze ciasto będzie puszyste i delikatne. Sernik bardzo wyrasta, jednak po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu opada
Taste of imaginationprzepis bardzo prosty, a jednocześnie niezwykły. Zadziwiające, jak tak banalne składniki, jak masło, jajka i cukier, dzięki odrobinie wyobraźni, mogą zmienić się w coś tak pysznego. Kruche ciasto na bazie palonego masła jest niesamowite. Lekko orzechowe, niesamowicie chrupiące i po prostu doskonałe. Z tego przepisu skorzystam jeszcze nie raz. Nadzienie to zwykły, banalny curd, najczęściej podawany w wersji cytrynowej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksujemy krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy w paski. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy paski z kruchego ciasta tworząc kratkę. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik
chili & sugar