przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:174/1100)

Ciasta na Komunię Świętą 678

Pierwszy torcik, jaki robiłam w życiu! Dla fanów mocno czekoladowego ciasta i porzeczek. Nie jest zbyt słodkie, a masa porzeczkowa nadaje mu lekko kwaskowego charakteru. Całość uzupełnia czekoladowa polewa. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce - w tym przypadku są to maliny, robiłam jednak wersję z jagodami i truskawkami - i wszystkie(...)które mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa. Wypełnione masą śmietankowo-czekoladową - słodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć!  Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?!  Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek

Moje Qulinaria
Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy 632

sernik! „Sernik królewski, warszawski – duża blacha” świetnie się sprawdzi na wszelkie uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta). Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Składniki ciasta kruchego (półkruchego): 4 żółtka 1 szklanka cukru 300 g masła w temp. pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej (ok. 500 g) 3 łyżki gorzkiego kakaa (niesłodzonego)   Nadzienie(...)grzałka góra-dół) . Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia (można papier „przykleić” do blachy, smarując ją w kilku miejscach masłem) . Do misy malaksera z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego włożyć ser (odlewając ewentualną wodę z sera – dobry ser wiaderkowy jej nie ma) i miksować przez około 2 minuty , do uzyskania gładkiej konsystencji (wyłączając od czasu do czasu

Moja Delicja
Kruche z gruszkami i budyniem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 122

różne przydatne rzeczy do waszej kuchni i nie tylko. Warto zajrzeć a może znajdziecie dla siebie już prezent pod choinkę  😎      Składniki (śr: ok 20cm): Kruche ciasto - 200g zmielonych płatków owsianych (u nas bez glutenu) - 130g mąki kukurydzianej - 100g skrobi - 70g mąki ryżowej - 30g mąki kokosowej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 150g ksylitolu - 150g oleju(...)rzepakowego - 200g mleka roślinnego/wody - 3 łyżeczki zmielonego lnu Nadzienie gruszkowe - 2kg gruszek (lekko miękkich) - cynamon Budyń - 300ml mleka kokosowego - 100ml wody - 40g budyniu z wanilią - 50g ksylitolu KRUCHE CIASTO 1. Mąki, płatki i proszek wymieszać w jednej misce. 2. Wodę/mleko roślinne, ksylitol i olej podgrzać w garnuszku. 3. Do garnuszka dodać zmielony len i wymieszać. 4. Mokre składniki

Candy Pandas
8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć! 425

owoców. Śliwki powinny być wypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości. Tarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone (np. 250 g serka i 200-250 ml śmietany), dlatego przygotowując(...)jabłkami Mówiąc o ciastach z owocami, nie można nie wspomnieć o królowej polskich wypieków, czyli szarlotce ! Mnogość przepisów na jej przygotowanie przyprawia o zawrót głowy – od klasycznych, opartych na kruchym cieście i cynamonie , po wyszukane , zaskakujące różnorodnością składników oraz sposobem wykonania. Szarlotka z bezą (szczegółowy przepis znajdziecie tutaj: https://akademiasmaku.pl/przepis/fit-szarlotka-sypana-z-lekka-beza,3650 ) z pewnością sprosta wymaganiom wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają połączenie

Moja smaczna kuchnia
W czym piec ciasto ??? 193

termoobiegu, która dzięki cyrkulacji powietrza wyrównuje temperaturę w całej komorze piekarnika a co za tym idzie przyspiesza proces pieczenia .  Termoobieg bardzo dobrze nadaje się do pieczenia bezy czy kruchych ciast inne ciasta wg mnie za bardzo wysusza. Należy jednak pamiętać , że temperatura z termoobiegiem jest średnio 20 stopni wyższa czyli np. ustawiając 180  stopni będzie ona równa(...)push({}); Orientacyjne temperatury i czas pieczenia Biszkopty 160-180 stopni przez 15 do 30 minut. Ciasto drożdżowe  160-180  stopni przez  15 do 50 minut.  Ciasta kruche 180-200 stopni  przez ok. 20-30 minut, Półkruche  od 180 do nawet 220 stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach  przez

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik wiedeński 144

przejdzie mi ochoty a ich smaki przyprawiają o zawrót głowy :) Tym razem jest to sernik delikatny w smaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami. Składniki: ciasto kruche - 1 szklanka mąki pszennej - 120 g masła - 1 jajko - 4 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa - 1 kg sera białego - 2 i 1/3 szklanki cukru(...)rodzynków - 10 jajek - skórka z jednej pomarańczy - sok z połówki cytryny polewa czekoladowa - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki wody - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy

Zainspirowana w kuchni
Kruche babeczki z kremem jaglano-orzechowym 132

Ostatnio robiłam inne kruche ciasto i została mi taka niepozorna kulka. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie spożytkowała. Na szybko upiekłam kruche spody do babeczek (są świeże do dwóch tygodni) a dziś wykombinowałam do nich wypełnienie w formie kremy jaglano-orzechowego. Składniki na kruche ciasto znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kruche-ciasto-z-kremem-agrestem-i-porzeczkami/ Krem: 100g suchej kaszy jaglanej- ugotować 100-150 g solonych

greenscarf
Mazurek z puszystą bezą i z bakaliami 148

lubię ale te greckie olbrzymy są niezłe) garść żurawin garść daktyli Bio Planet garść suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli Bio Planet płatki migdałów do dekoracji  Wszystkie bakalie posiekaj.  Ciasto kruche: 300 gram mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa) 180 gram oleju kokosowego z lodówki/masła zimnego 1 łyżka nasion babki jajowatej  3-4 łyżki sproszkowanych daktyli 3 żółtka(...)około 15 minut. Ubić pianę z 3-4 białek, dodawać po łyżce drobnego cukry ( u mnie 5 łyżek). Do bezy dodać bakalie i delikatnie przemieszać. Nałożyć na podpieczone kruche ciasto. Pieczemy w  170˚C jeszcze 20 minut. Wierzch posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałów

AZgotuj!
Truskawkowa rozpusta 168

Przepyszna, delikatna a zarazem orzeźwiająca tarta z kremem na bazie lemon curdu. Krem idealnie komponuje się w połączeniu ze świeżymi truskawkami i kruchym ciastem. Stanowi przełamanie słodyczy o delikatnym cytrynowym smaku. Lemon curd najlepiej przygotować dzień wcześniej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis 😀 Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę(...)papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto lub fasolę czy ryż. Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia

Słodka Strefa
Mazurek orzechowy z bezą 70

mazurki. Właściwie jest to jedyna okazja w roku, kiedy pieczemy to ciasto. Choć muszę przyznać, że nie było to nigdy moje ulubione wielkanocne ciasto. Trafiłam jednak pewnego razu na przepis na orzechowy mazurek, dostosowałam go do swoich potrzeb i okazało się, że mazurek może być całkiem spoko. Kruchy orzechowy spód, na nim cienka warstwa powideł śliwkowych i zwieńczenie- chrupiąca beza(...)wkładamy do misy miksera lub malaksera i miksujemy aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Następnie dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę i szybko zagniatamy do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć klejące, więc oprószamy je mąką, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażalce około 15 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z żurawiną i kisielem 178

moim domu często goszczą ciasta z jabłkami, robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam szarlotkę z żurawiną, bardzo nam smakowała. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mąki krupczatki 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Beza: 4 białka 1 szklanka cukru  1 kisiel żurawinowy Masa jabłkowa(...)kilogramy jabłek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka suszonej żurawiny Dodatkowo: Tłuszcz do formy Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy jedną częścią schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki

Bajeczna Kuchnia
Szarlotka z pigwą 87

pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa. Ja osobiście bardzo ją lubię bo ma fajny aromatyczny smak. Do ciast idealna i na przetwory.         forma o wymiarach 24x24 cm ciasto kruche: 100 g mąki migdałowej 100 g mąki kokosowej 200 g mąki pszennej  4 żółtka 8 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia szczypta soli 200 g masła pigwa: 1,5 kg pigwy 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 50 ml wody 1 cytryna  puder do posypania   Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąki, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, cukier,sól, zimne pokrojone masło. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma.Dzielę na dwie części. Ciasto wkładam do zamrażalnika

wesoła kuchnia
Tarta – przepis podstawowy 76

było ciasto z dodatkiem śmietany, które jednak wychodziło za twarde, lub na bazie mąki kukurydzianej, które z kolei było za kruche na utrzymanie pozostałych dodatków. Dopiero przepis Pascala Brodnickiego okazał się tym idealnym, na bazie którego można przygotować ciasto do tart na słodko i na słono. Składniki ciasto do tarty 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru

niecodziennikpary
Jabłkowy przekładaniec 187

smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym  blogu . Masa jabłkowa: 1 1/2 kg obranych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu  Ciasto kruche: 3 szklanki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Krem budyniowo-śmietanowy 1 opakowanie(...)galaretki cytrynowej 1/2 szklanki gorącej wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i dokładnie zagnieść

Ewusiowe Smaki
Kisz lotaryński (Quiche Lorraine) 192

Popularna francuska tarta z ciasta kruchego zwana kiszem lotaryńskim. Podstawowa wersja  wypełniona jest masą jajeczno-śmietanową oraz zrumienionym boczkiem. Niektórzy wzbogacają ją również o cebulę i żółty ser. Składniki na formę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła zimnego szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 200 g wędzonego boczku 3 jajka(...)sól, żółtko i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub mikserem, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy.  Przełożyć je do natłuszczonej masłem formy, dokładnie wylepić nim dno oraz boki

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania