Kruche ciasto maliny w galaretce krem śmietanowy z mascarpone i lekka bezowa pianka To idealne połączenie któremu chyba nikt się nie oprze. Ciasto kruche 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej 100 gram masła 2 małe jajka M ( żółtka białka odkładamy na później 2 łyżki cukru pudru Krem 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % 130 gramów serka mascarpone 1 czubata(...)przygotowanego spodu kruchego 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki drobnego cukru Galaretkę zalać wrzątkiem dokładnie rozpuścić i zalać maliny ( mogą być zamrożone) Mąkę przesiać na stolnice dodać dodać szczyptę soli, cukier, pokrojone na kawałki zimne masło siekamy nożem aby składniki się połączyły następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy
Andzia PichciTarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie: 500 g truskawek 1 łodyga rabarbaru(...)łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki mączki ziemniaczanej dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 białko Wykonanie: wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masło umieścić w misie miksera i zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto i utworzą kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę truskawki umyć, osuszyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gram cukru, 1 torebki (16 gram) cukru wanilinowego, cukru pudru, 250 ml mleka, 150 gram masła, 2 cytryn, szczypty soli. Przygotowanie tarty, jak każdej tarty rozpocząłem od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), dodałem do niej 1 torebkę (16 gram) cukru wanilinowego i 150 gram wysokiej jakości zimnego (wyjętego prosto z lodówki) masła
Wyprawy kulinarnePyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam. Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki pszennej; 220 g margaryny; 120 g cukru pudru; 5 żółtek; 1 opakowanie cukru waniliowego (16g); 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
In my kitchentruskawkowego) na mus: 600g rabarbaru 1/3 szkl. cukru (można pominąć) 3 łyżki wody Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i żółtka. Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min. Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę. Dodać wodę, cukier(...)600g rabarbaru 1/3 szkl. cukru (można pominąć) 3 łyżki wody Sposób wykonania: Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i żółtka. Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min. Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę. Dodać wodę, cukier i rozgotować
Smaki Nataliisałatkach na zimno, zapiekankach czy tartach. I tak powstało ekspresowe galette, czyli rustykalna tarta pieczona bez formy z brzegami zawiniętymi na część farszu. Na delikatnym i kruchym cieście bez dodatku jajek, z gorgonzolą, gruszkami i miodową glazurą z dodatkiem octu balsamicznego. Coś niebywale pysznego :) Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 0,5 łyżeczki
Kocham..lubię..gotuję..postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli 1 całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej(...)suszonych śliwek 1 duża cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, czarny pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto bezglutenowe Mąki wymieszaj w misce wraz z solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i pokryj nim formę na tartę. Wierzch przykryj papierem
Food Squarekilkanaście mazurków, a dziś z tej okazji podawanych jest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo to cukiernicy mają spore pole do popisu. Są prostokątne, owalne placki z różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki itp.) oraz często bakali (rodzynki, skórka(...)spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką
Ciastka - domowe słodkościTarty osobiście uwielbiam. Szczególnie takie lekkie, chrupiące i wyraziste w smaku. Składniki: gotowe ciasto kruche lub z tego przepisu tu pęczek szparagów 3-4 plastry koziego sera 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 3-4 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, świeże zioła opcjonalnie Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, wcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi(...)kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy udekorować świeżymi ziołami
Mango Papajaktóra tak bardzo zasmakowała moim domownikom, że dostałam zamówienie na kolejną. Przepis wzięłam z tej strony. Z podanego przepisu wyszła mi duża tortownica pysznej szarlotki. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 4 żółtka 180 g masła kub margaryny pokrojonej w małe kawałeczki 50 g brązowego cukru Składniki na masę jabłkową 1 kg jabłek(...)cukru 1 łyżeczka cynamonu Składniki na kruszonkę: 4 łyżki mąki 1,5 łyżki miękkiego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania kruchego ciasta: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, a następnie zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Masa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko
Na słodko lub wytrawnieKolejny szpinakowy przepis. Tym razem małe tarty z zielonym nadzieniem. Do farszu użyłam mieszanki różnych listków ale można również użyć samego szpinaku. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku(...)ricotty 2 jajka sól z pieprzem Kamis gałka muszkatołowa Kamis olej lub masło do smażenia Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić
Monia miesza i gotujeWarto czasami zastosować się do wskazówek mistrzów. Tajemnice smaku kryją się w szczegółach, w małych trikach, dzięki którym przygotujemy ciasto o wyjątkowej strukturze i smaku. Galette, czyli placek z kruchego ciasta obłożony owocami i zapieczony w piekarniku. Niby nic nadzwyczajnego, ale nie do końca. To ciasto jest wyjątkowe, a sekret jego wyjątkowości odkryłam w książce “Słodko” Yotama Ottolenghi(...)ciasto aromatycznym, miękkim i kruchym. Kolejnym, bardzo ważnym elementem w przygotowaniu tego ciasta jest mrożenie masła i mąki. Niby szczegół, ale efekt końcowy … petarda! Po upieczeniu ciasto jest kruche i delikatnie się rozwarstwia. Warto korzystać z porad kulinarnych mistrzów, to dzięki nim z naszej domowej kuchni mogą wyjść smakowite wypieki. Składniki CIASTO Z TWAROGIEM 150 g masła
Tajemnice Smakulekko wyczuwalnym smakiem i aromatem adwokatu. Sernik w smaku jest boski, po prostu place lizać. Sernik podany na talerzyku z kolekcji Ksenia Platin z Porcelana Bogucice. Składniki: Kruche ciasto: 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 60 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego(...)szkl cukru 5 jajek 1 budyń śmietankowy b/c (proszek) 100 ml śmietany kremówki 30% 200 ml oleju 250 ml Advokaat Dalkowski Starotoruński Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć na godzinę
Ala piecze i gotujeDzisiaj zapraszam na moją pyszną szarlotkę z orzechami i kruszonką. Jest bardzo smaczna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek, smakuje obłędnie. Chciałam aby nadzienie było jasne, więc przyprawy dodałam do kruchego ciasta. Jabłek nie słodziłam tylko skropiłam sokiem z cytryny. Szarlotka jest aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu i wygląda smakowicie, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki
Mała Cukierenkaskładniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia: dodatkowo: 2 łyżki kakao 1 słoiczek powidła śliwkowego (340 g) wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder oraz żółtka, mieszamy nożem. Dodajemy masło, całość siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto
Domowy Smak Jedzenia