szwajcarską cholerę, ale żeby to zrobić, trzeba było opracować bezglutenową recepturę. Każdy kto miał do czynienia z wypiekami bezglutenowymi wie, że nie jest to taka prosta sprawa, a szczególnie kruche ciasto, gdyż mąki bezglutenowe z reguły są bardziej suche i sypkie niż pszenna. Ja dodatkowo trzymam się z daleka od gotowych miksów z "ulepszaczami". Pełna obaw wkładałam moją cholerę(...)miałam wyrzutów sumienia podczas jedzenie, poszłam wieczorem na spacer, a następnego dnia poszalałam na siłowni i wszystko z pożytkiem dla mojej kondycji. Cholera to tradycyjna szwajcarska tarta z kruchego ciasta wypełniona farszem z ziemniaków, pora i jabłek. Ja dodałam też trochę boczku, bo miałam akurat w lodówce i jakoś tak naturalnie mi się komponował z resztą składników. Aby ciasto
Quinoa Raz!pasuje do krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka. Właśnie do tego dania użyłabym blendera Braun MQ9. Idealnie poradziłby sobie z pastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie(...)opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki
Passions hobbies lifeMazurek na pysznym, domowym kruchym cieście udekorowany bakaliami wszelakimi, słodki i pyszny to niezwykle apetyczny widok na wielkanocnym stole. Z mazurkiem można pobudzić kulinarną fantazję – posmarować dowolną słodką masą, np. kajmakową lub advokat, polewą z jasnej lub ciemnej czekolady, powidłami, konfiturami, dżemami wszelakimi, udekorować ulubionymi, kolorowymi, posiekanymi bakaliami lub owocami. Mazurek bakaliowy jest z nami co roku, to jeden(...)sprawdzonych przepisów na kruche ciasto i formę podania, więc zapraszam i polecam. Mazurek bakaliowy SKŁADNIKI: 170 g mąki pszennej 150 g zimnego masła, prosto z lodówki 1 średnie jajko 45 g cukru drobnego 80 g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do dekoracji: 2 łyżki masy krówkowej lub kajmakowej HELIO 2 posiekane figi suszone HELIO
Zasmakuj KuchniKruche ciasto i nadzienie z wędzonym łososiem. Taki trochę sernik na wytrawnie. Bardzo smaczne połączenie. Danie w sam raz na imprezę, wszelkie święta lub po prostu na kolację :) Składniki : Ciasto : - 125 g masła, - 200 g mąki pszennej, - około 1/3 szklanki zimnej wody, -1/3 łyżeczki soli. Nadzienie : - 200 g wędzonego łososia ( pokrojonego w kostkę ) - 3 jajka, - 300 g twarogu(...)mielonego, - około 180g jogurtu naturalnego greckiego, - 2 cebulki dymki, - około 150 g szpinaku w liściach ( dałem mrożony, podduszony ) - świeży koperek, - sól, dużo pieprzu. Wykonanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem blachę. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki i podpiec w nagrzanym piekarniku
Przepisy MikołajaIdealna tarta dla miłośników gorzkiej czekolady. Kruche ciasto i delikatna masa czekoladowa. Składniki: 250g mąki 50g gorzkiego kakao 200g masła 100g cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200ml śmietanki(...)ubijamy ją. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka. Do śmietanki dodajemy żółtka i zmielone migdały, mieszamy łyżką. Na końcu delikatnie łączymy śmietankę z białkami. Masę wylewamy na spód kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze około 30minut w 180C
Amatorka kuchennajest jabłkowa. Pomysł dodania ananasa i żeby budyń był ananasowy przyszedł już w czasie realizacji, stąd na zdjęciu mleko, a brak ananasa. Połączenie bardzo smaczne i w dodatku na kruchym cieście. Proporcje na blachę 21 x 25 cm, duża szklanka to 400 ml. 1 1/2 kg jabłek 1/2 cytryny 1/2 puszki ananasa 1 1/2 szklanki mąki 100 gram masła
Czerwony GupikChodziło za mną coś innego... i pomyślałam o tarcie, nie byle jakiej ale właśnie w wersji wytrawnej. Szperając po internecie wyszukałam quiche idealne dla moich kubków smakowych :). Przepis na kruche ciasto pochodzi ze zbiorów Julii Child, natomiast całość wyszukałam na witrynie www.kuba-pichci.pl Składniki na ciasto kruche: 170g zimnego masła + na wysmarowanie formy, 2 szklanki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli(...)masło umieszczamy na stolnicy i siekamy nożem ( do momentu powstania kruszonki). Robimy dołek i wlewamy wodę. Szybko zagniatamy zbierając mąkę z zewnątrz, tak aby nie wylała się woda. Wyrobione ciasto formułujemy w kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy ( najlepiej zawinąć ciasto na wałku) do wysmarowanej masłem formy
Pudełko rozmaitościmasie z sera ricotta. Na przyjęciu... zajadali się :) Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 50 ml wody SKŁADNIKI na masę do tarty: 10 szparagów ( użyłem(...)średniej główki brokuł 5 suszonych pomidorów 200 g sera ricotta 100 g sera mozzarella 3 jajka 150 ml śmietany 18% 1 cebula dymka 5 listków bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy
kulinarnyJaWymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru(...)cukru pudru -1/2 łyżeczki soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :) Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem
Maminek kulinarnyskładniki na ciasto kruche: 390 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 1-2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały słoiczek powideł śliwkowych wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru (ubrane z 200 g), masło i siekamy nożem. Dodajemy(...)żółtka, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy wyrabiając do połączenia się z ciastem na jednolity kolor. Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (21 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy na rumiano w 180 st. C. Pozostałe części ciasta przekładamy do woreczków foliowych i schładzamy
Domowy Smak JedzeniaKruche ciasto razowe, świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w delikatnej serowo śmietankowej masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g liści bietoli lub świeżego szpinaku(...)sera/ Ementaler, Gruvere/ 2 -3 suszone pomidory 1/2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich 1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: -Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem. -Foremkę wstawić do lodówki
Zakamarki mojej kuchniidealnie. Jak wykonać mazurka pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Nie zapomnij subskrybować kanał RITA creative aby być na bieżąco z nowymi przepisami. MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY SKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka pszenna (400 g ) masło (250 g ) cukier (150 g) żółtka (4 szt.) jogurt grecki gęsty (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) Masa czekoladowa : śmietanka kremówka(...)Dodatkowo : masa kajmakowa (200 g) rodzynki płatki migdałowe kandyzowana skórka pomarańczy motylki lukrowe złote perełki cukrowe Potrzebne gadżety : mikser foremka 25 x 35 cm . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Kruche ciasto . Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka, jogurt grecki i masło dobrze schłodzone. Zagniatamy ciasto przy użyciu mieszadeł w kształcie świderków. Ciasto
RITA food channel