przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:195/1100)

Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 212

masie z sera ricotta. Na przyjęciu... zajadali się  :) Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 50 ml wody SKŁADNIKI na masę do tarty: 10 szparagów ( użyłem(...)średniej główki brokuł 5 suszonych pomidorów 200 g sera ricotta 100 g sera mozzarella 3 jajka 150 ml śmietany 18% 1 cebula dymka 5 listków bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy

kulinarnyJa
Babka makowa 192

Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto:                            -1,5 szklanki mąki pszennej                            -0,5 szklanki cukru pudru(...)cukru pudru               -1/2 łyżeczki soku z cytryny   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :)   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.   Żółtka ucieramy z cukrem

Maminek kulinarny
ciasto pleśniak 627

składniki na ciasto kruche: 390 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 1-2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały słoiczek powideł śliwkowych wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru (ubrane z 200 g), masło i siekamy nożem. Dodajemy(...)żółtka, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy wyrabiając do połączenia się z ciastem na jednolity kolor. Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (21 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy na rumiano w 180 st. C. Pozostałe części ciasta przekładamy do woreczków foliowych i schładzamy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta razowa z bietolą / lub szpinakiem/ i ricottą 162

Kruche  ciasto  razowe,  świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w  delikatnej  serowo śmietankowej  masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100  g  zimnego  masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g  liści  bietoli lub świeżego szpinaku(...)sera/ Ementaler, Gruvere/ 2 -3  suszone pomidory 1/2 łyżeczki  mieszanki ziół włoskich  1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: -Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto  rozwałkować   i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem. -Foremkę wstawić do lodówki

Zakamarki mojej kuchni
MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY 103

idealnie. Jak wykonać mazurka pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Nie zapomnij subskrybować kanał RITA creative aby być na bieżąco z nowymi przepisami. MAZUREK CZEKOLADOWO KAJMAKOWY SKŁADNIKI: Kruche ciasto : mąka pszenna (400 g ) masło (250 g ) cukier (150 g) żółtka (4 szt.) jogurt grecki gęsty (1 łyżka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) Masa czekoladowa : śmietanka kremówka(...)Dodatkowo : masa kajmakowa (200 g) rodzynki płatki migdałowe kandyzowana skórka pomarańczy motylki lukrowe złote perełki cukrowe Potrzebne gadżety : mikser foremka 25 x 35 cm . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Kruche ciasto . Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka, jogurt grecki i masło dobrze schłodzone.  Zagniatamy ciasto przy użyciu mieszadeł w kształcie świderków.  Ciasto

RITA food channel
Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście. 197

czarny GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło.  Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)umieszczamy w misie malaksera. Dodajemy, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy część do blaszki z upieczonym kruchym ciastem i układamy ugotowane jajka. Dokładamy resztę mięsa, całość wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min.  Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Kochani

Malinowe Pocałunki
Quiche z boczkiem i cebulą 108

naszej pomysłowości. Quiche wywodzi się z Francji, a najsłynniejszą jest Quiche Lorraine, którą pewnie też postaram się zrobić jak wrócę z Francji i przywiozę ser. Podstawą jest zawsze ciasto kruche na spód, na które przepis jest - - - > TUTAJ i masa jajeczna. Wczoraj robiłam to quiche na kolację, gdyż zaprosiłam swoich znajomych, byli naprawdę zachwyceni i całość została zjedzona, nie został(...)składniki na tą quiche dostaniemy w kazdym markecie. Poniżej podaje linki do innych quiche które kiedyś zrobiłam: Quiche ze szpinakiem Quiche z suszonymi pomidorami i serem kozim Składniki  Ciasto kruche (przepis)  200g boczku 4 duże cebule 3 jajka 250ml śmietany 36% 3/4 szklanki mleka tarty ser cheddar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec spód według przepisu (odnośnik znajduje się wyżej

Delusional Trine
Pomarańczowe ptysie z kruszonką 244

Ptysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę

https:KKuchniaMniam
Wiosenna tarta ze szparagami 159

Muszę jeszcze ponownie kupić sobie duże naczynie 4 lub 5 litrowe, które niestety jakiś czas temu mi się potłukło a było idealne do przygotowywania potraw na rodzinne imprezy. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej  125 g mąki pszennej pełnoziarnistej  150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 250 g ricotty 150 g sera sałatkowego(...)parmezanu 3 kopiate łyżki śmietany 18% 5 pomidorków cherry 500 g zielonych szparagów 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć

Monia miesza i gotuje
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 161

można przygotować jedną, dużą tartę – będzie równie pyszna – mam nadzieję, że zachwycę nimi #Ambition! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 10 szt 8 cm lub forma do tarty 24 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna pełnoziarnista – 250 g * masło min. 82% – 125 g * żółtko – 1 szt * woda – 5- M; * sól – 1 płaska łyżeczka * świeży tymianek – 1 pęczek FARSZ: * czosnek – 3 główki * oliwa(...)łyżki * woda – 220 ml * cukier – 1 czubata łyżeczka * świeży tymianek * świeża chili – 1 szt * miękki kozi ser – 100 g * twardy kozi ser – 100 g * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą dodajemy posiekany tymianek oraz zimne masło, siekamy a następnie rozcieramy palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy

Ostra na Słodko
Szarlotka z duszonymi jabłkami 71

przygotowywanie świeżych. Przeglądając zawartość półek natknęłam się na słoiki z duszonymi jabłkami. Od razu zaświtał mi w głowie pomysł na soczystą, pachnącą cynamonem szarlotkę. I oto jest – kruche ciasto, duża ilość jabłek i słodka beza. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Fascynacje Ani
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą 161

Ilość porcji: 4 Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam wspaniałą tartę. Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity(...)Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 15 min Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 85 g zimnego masła 50 ml zimnej wody sól Farsz 250 g cienkiej, białej kiełbasy 200 g śmietany 18 % 2 jajka 2 cebule czerwone 50 g sera żółtego 30 g sera pleśniowego blue gałka muszkatołowa 1 łyżeczka cukru brązowego

Wędrówki po kuchni
Ciasto kruche z delikatną pianką ,malinami i borówkami 73

Pamiętacie szarlotką z delikatną pianką. Dziś chcę Wam zaproponować kruche ciasto z taką pianką z malinami i borówkami. SKŁADNIKI: ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju  owoce świeże lub mrożone WYKONANIE: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody, podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć

Kuchnia Beaty
Szarlotka z budyniem 128

tartej Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozcieramy w dłoniach aż ze składników powstanie kruszonka. Następnie dodajmy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (ciasto kruche im dłużej zagniatane, tym twardsze).  Pół litra mleka zagotowujemy z masłem i z cukrem, a pozostałe mleko dokładnie mieszamy z budyniami i żółtkami. Do gotującego się mleka wlewamy(...)powietrza (gotujemy normalny budyń). Zestawiamy z palnika. Jabłka obieramy, kroimy w kawałki i wkładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy wodę i rozsmażamy. Doprawiamy cukrem i cynamonem.  2/3 ciasta rozwałkowujemy na dnie blaszki (22 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je równomiernie bułką tartą (wchłonie nadmiar soku podczas pieczenia). Na tak przygotowane ciasto wykładamy warstwę jabłek

Czary - gary w kuchni