kruche ciasto z jabłkami - 2270 przepisów (strona:84/152)

100% razowa szarlotka 240

Gdy przychodzą zimniejsze wypijam litry kakao. Przedawkowuje cynamon. Zjadam jabłka kilogramami. I piekę szarlotkę. Tylko i wyłącznie z mąki razowej, bez cukru - z fruktozą. Zdrowsza

chili & sugar
kruchy jabłecznik z mąki orkiszowej 136

formę o średnicy 26 cm Składniki 2 szklanki mąki orkiszowej, u mnie pełnoziarnista 1 szklanka drobnego cukru szczypta soli ¾ kostki masła (150g) nadzienie kilogram jabłek

w mojej kuchni
kruchy jabłecznik z mąki orkiszowej 146

formę o średnicy 26 cm Składniki 2 szklanki mąki orkiszowej, u mnie pełnoziarnista 1 szklanka drobnego cukru szczypta soli ¾ kostki masła (150g) nadzienie kilogram jabłek

mojej kuchni
Szarlotka z papierówek 288

miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W czasie, kiedy ciasto będzie się chłodzić (razem z ciastem do lodówki włóżcie miskę z białkami, będą się dzięki temu znacznie lepiej ubijać a pianka z nich będzie mięciutka), jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki i wrzucić do garnka z odrobiną wody i gotować na małym(...)połowy laski wanilii. Papierówki, jak sama nazwa wskazuje, są suchymi i kruchymi jabłkami, więc do szarlotki nadają się wprost idealnie. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, a blachę o wymiarach mniej więcej 33x20cm wysmarować masłem i oprószyć lekko bułką tartą (najlepsza będzie domowej roboty). Dobrze schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób

Przepysznik - BLW i nie tylko
"An apple a day keeps the doctor away" 154

wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę jak najszybciej wyrobić, żeby składniki nie zagrzały się od rąk). W czasie, w którym ciasto się chłodzi, obrać jabłka i pokroić w średniej grubości plasterki. Wrzucić do garnka z odrobiną

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szarlotka z budyniem 250

alternatywa! Zachęcam do spróbowania. Składniki: Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii Masa budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka   lub domowy  budyń z tego przepisu                Farsz jabłkowy: 1,5 kg  jabłek 3 łyżki  cukru

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z jabłkami z naszego sadu 195

Nasz sad w tym roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo  ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
wyjątkowa "tarta od serca" z jabłkami z budyniem czekoladowym... 147

zagęszczenia jabłek, wystudzić z podanych składników mikserem zrobić szybko ciasto na tartę, schować do lodówki na 30 minut forma do tarty z wysuwanym dnem 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, z 3/4 ciasta wyłożyć w formie i na brzegach formując ręką, nakłuć widelcem i w 180 C, grzanie góra/dół podpiec 15 minut resztę ciasta rozwałkować cienko(...)powycinać foremką serduszka na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim połączeniu smaków............SMACZNEGO!!! taka "tarta

W Mojej Kuchni Lubię
Pustynna, jaglana szarlotka (bez glutenu, cukru) 117

taki jak lubimy, czyli dużo jabłek zamkniętych między kruchym ciachem. Nazwa "pustynna" wzięło się od popękanej i zarumienionej góry, dlatego raczek idealnie się tam wpasował. Na koniec wystarczy jeszcze polać ją syropem klonowym od Kuchni Świata i tak możemy poczekać do zimy i makowych, świątecznych klimatów 🎅       Składniki (śr: 18 cm): Ciasto ryżowo-jaglane -170g mąki(...)kokosowego  lub  mleka bez laktozy   -¼ szkl. oleju koksowego płynnego -4 łyżki ksylitolu -1 jajko -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Jabłkowe nadzienie -1 kg jabłek -cynamon Dodatkowo -małe jabłko na raczka :) - syrop klonowy MOHAWK JABŁKOWE NADZIENIE Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Smażyć na nieprzywierającej patelni do zmiękczenia. Można posypać cynamonem

Candy Pandas
Sernik z jabłkami 219

całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja(...)najdrobniej widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wszystkie składniki masy serowej dokładnie mieszamy łyżką aż się połączą ze sobą (nie polecam miksowania, bo masa stanie się zbyt rzadka).  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki, a następnie wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę i rozsmażamy na papkę. Dodajemy cukier i cynamon i odstawiamy

Czary - gary w kuchni
Kruche ciasteczka z jabłkami i wiśniami 164

sporej większości:)   Składniki na ok. 20 ciasteczek: Ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 15 dkg margaryny do pieczenia lub masła ( zimne) opakowanie cukru  waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko do sklejania Nadzienie owocowe: 2 jabłka i 3 łyżki drylowanych wiśni z kompotu łyżka masła 2 łyżeczki

Maślane ciasteczko
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 151

soli Przygotowanie: Kruchy spód: 1) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelnie, wystudzić i zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć(...)folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 5) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 181

soli Przygotowanie: Kruchy spód: 1) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelnie, wystudzić i zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 3) Przygotowane ciasto zawinąć(...)folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 4) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii spożywczej na około 3-4 mm. 5) Ściągnąć jedną warstwę folii, ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć

Fitsweet.me
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 293

orzeszków w karmelu dla lubiących próbować nowych wersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta:  Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce(...)Piec w temperaturze 200 ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki na masę: kilogram obranych jabłek   2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe Wykonanie masy:  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka

Mania Wypiekania
Makowiec na kruchym cieście 418

mówię tutaj o gotowej , słodkiej  masie makowej w puszcze . Możemy kupić suchy mak mielony , dzięki któremu samodzielne przygotowanie masy makowej będzie łatwizną. Np taki  ... Składniki : foremka 34x28 Ciasto kruche : 2 szklanki (350g ) mąki 1/4 szklanki (60g) cukru  pół łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki zimnego masła (120g) 2 żółtka (białka pozostawić) 1 łyżka  gęstego jogurtu naturalnego(...)składników. Tak ubita masę jajeczną łączymy z makiem.  Nie używamy już miksera , tylko mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony  spód  z ciasta kruchego , wyrównujemy powierzchnie i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy ok 50 min w 180'C , do zrumienienia się ciasta. Na koniec jeszcze kilka moich rad : Każdy z nas ma swoje ulubione

Malinowa Kawiarenka