skórki pomarańczowej do ciasta kruchego. U mnie z nadzieniem jabłkowym ale dobre będą też z serem lub makiem. Składniki: 1 jajko całe + 3 żółtka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 40 dag tłuszczu (1 margaryna + smalec) 60 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z pomarańczy jabłka smażone ewentualnie(...)wykonania: Jajko, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i miękki tłuszcz rozbełtać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy (dowolną ilość ale bez przesady). Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Podsypać mąką. Rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Jednym kółkiem wylepić foremkę. Na to wyłożyć trochę jabłek dobrze wysmażonych (ewentualnie z kiślem aby były mniej płynne jabłka
Cukiernia Pychotkipoznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym życiu i jestem bardzo ciekawa reakcji męża(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki
bistro mamaStrudel z jabłkami na maśle kokosowym i ksylitolu. Zdrowe ciasto. Jednak mój syn kiedy go zobaczył powiedział: mamo to ciasto jest n i e f o t o g e n i c z n e. Myślę sobie: skubany wybrnął jak spec od public relation. Po mamusi:) Mamusia pracowała w PR. Bo fakt strudel piękny nie jest(...)kuchni na maśle zwykłym kruchego ciasta już nie będzie. Skutecznie zastąpię go masłem kokosowym. 400 gram mąki pszennej 4 czubate łyżki masła kokosowego z lodówki 3 żółtka 3 łyżki ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok 30 minut 4 dorodne antonówki łyżka ksylitolu cynamon Jabłka obrać pokroić
AZgotuj!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!macie ani jednego, ani drugiego, będziecie potrzebowali szklanej lub metalowej miski którą można schłodzić i specjalnego narzędzia, siekacza do ciast kruchych. Nie da się tego ciasta zrobić w dłoniach – składniki muszą być stale mocno zimne, żeby zachować płatkową strukturę ciasta. Odważamy potrzebną ilość mąki i przesiewamy ją z solą i cukrem pudrem. Odważamy potrzebną ilość masła, kroimy je w kostkę(...)gorącym nadzieniem, bo ono najdłużej utrzymuje wysoką temperaturę. Są kruche, kruchuteńkie, mocno maślane i jeszcze bardziej płatkowe w strukturze niż ciasto francuskie. SKŁADNIKI CIASTA 320g mąki pszennej typ 550 lub 650 230g masła , 82% tłuszczu 2 czubate łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 120ml wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 1 duże twarde jabłko, ok.400g 100g borówki brusznicy lub żurawiny (użyłam mrożonej
Karo in the KitchenPIANKA: 5 białek 0,5 szklanki cukru kryształu 1 budyń lub kisiel NADZIENIE: 1,5 kg jabłek 30 dag śliwek 1-2 łyżki cukru ok.1 łyżka cynamonu WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na bok. CIASTO: Mąkę przesiewamy razem z pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy żółtka, rozcieramy(...)Miksujemy na małych obrotach. Jabłka dobrze odciskamy, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy. SKŁADANIE CIASTA: Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C MAŁA RADA: Żeby spód ciasta był bardziej kruchy trzeba go podpiec
Pani na deserPodstawowy i najprostszy przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To bardzo szybka do zrobienia szarlotka , którą polecam każdemu. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadziej pieką i gotują. Jest pyszna! - bez duszenia, czy pieczenia osobno jabłek - bez podpiekania spodu - tylko 6 składników Przepisów na szarlotki jest wiele. Polecam Ci jednak te najciekawsze. Z całą pewnością jest to niezwykła
AniaGotuje.plGalette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki
Oryginalny smakupieczenie tego pysznego i popularnego ciacha przepisem na szarlotkę tatrzańską :D Wyjątkowo krucha i delikatna, bo upieczona z mąki krupczatki, z bardzo dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek
MyCookBook.plbarwach. Jeszcze dużo mam zamrożonych owoców z zeszłego roku, więc trzeba je wykorzystać. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Składniki na ciasto : 450 g mąki pszennej
Na słodko lub wytrawnieHej :-) Takie ciasto robiłam już kiedy w wersji z malinami - klik i w wersji z jagodami - klik . Tym razem postanowiłam zrobić z jabłkami, bo
kruche babeczkipracochłonne ciasto. Rzuciłam się od razu na głębokie wody...a co :D Ciasto z moimi modyfikacjami. Ciasto jest naprawdę efektowne i smaczne. Każda warstwa smakowa jest dobrana, tworząc jedną spójną całość. Oczywiście ciasto wg. siostry Anastazji byłoby dla mnie za słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru. Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego masą makową, która(...)Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić na patelni i smażyć do miękkości. Dodać sypką galaretkę, wymieszać i i przez chwilę smażyć. Odstawić. POLEWA: masa krówkowa 1 mała puszka mleko 5 łyżek Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. PRZEŁOŻENIE CIASTA Ciasto kruche- masa makowa- masa serowa
Kuchnia PaulettesPolecam Wam dzisiaj kolejny przepis na prosty w wykonaniu i pyszny jabłecznik . Tym razem - z połówkami jabłek. Jabłek nie trzeba kroić ani trzeć
babka w formieSkładniki ciasto: 25 dkg mąki 15 dkg margaryny 2 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko nadzienie: 1 litrowy słoik jabłek (domowej roboty oczywiście) 3 łyżki
czarrna od kuchni