Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 150 g masła 3 łyżki mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon cukier waniliowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, posiekane masło, jajka i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne
Smaki Nataliirazy nie byłam zadowolona z ciasta do szarlotki. Ten był idealny, właśnie taki jak lubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru. *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: na ciasto: na nadzienie: 1,5 kg jabłek 3 banany łyżka cukru opakowanie galaretki cytrynowej szczypta cynamonu garść rodzynek Jabłka obrać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć! Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami i puszystą
Moje Qulinariajabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF, keto) opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając(...)oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne
Ola la LCHFdoskonale wpasuje się w letni klimat. Słodkie jabłka, które w ubiegłym roku przerabiałam na gęstą marmoladę doskonale kontrastują z kwaskowatą czarną porzeczką. Żałuję, że sezon porzeczkowy trwa tak krótko, bo bardzo cenię każdą odmianę porzeczki. W rzeczy samej ów szarlotka z czarną porzeczką to świetny pomysł na letni deser. Ciasto kruche aromatyzowane wanilią podkreśla i dopełnia całość. Wierzch ciasta
vaniliowoczekoladowaSmaczny jabłecznik z cynamonową polewą na szybko. Składniki: 2 jajka 1 -1,5 kg jabłek 0,5 kostki dobrej margaryny / masła 2 łyżki śmietany 18
W Moim Magicznym DomuDziecinnie prosta tarta z jabłkami Składniki: Ciasto (spód tarty) 120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 40 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Wypełnienie: 1,2 kg jabłek 2 łyżki wyciśniętego z cytryny lub limonki 1 płaska łyżka mielonego cynamonu 1-2 łyżki cukru, najlepiej(...)godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadź palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Rozgrzej piekarnik do 180°C tryb “góra-dół”. Jabłka obierz i pokrój
kuron.com.plwiórek kokosowych 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki stewii Cynamon 4 duże jabłka 2 szkl. wody Przygotowanie: Mąkę dokładnie łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i stewią. Dolewamy 2 szkl. wody i mieszamy. 3 jabłka kroimy w paseczki, a 1 w kosteczkę. To pokrojone w kosteczkę dorzucamy do masy(...)resztę wrzucamy na patelnię i "karmelizujemy" z ogromną ilością cynamonu. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, a następnie podduszone jabłka. Obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. 1/6 ciasta ma 330kcal
Czarnawisienkaprzygotowywaniu potraw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki lub jaglanki, jako nadzienie do kruchych ciast, wspaniale podkręca smak mięsa a desce z serami nadaje wyjatkowego charakteru. Chyba nie pozostaje mi nic innego, niż polecić Wam dzisiejszy przepis ;) SKŁ ADNIKI* 2 kg jabłek golden 100 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny szczypta
La grande e la piccola cuocapięknie pachnie cynamonem i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis podaję z moimi zmianami. Składniki: Kruche ciasto (blaszka 20x35cm): 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego
Kuchnia domowa AniPyszna, krucha tarta z jabłkami zatopionymi w śmietankowej masie pachnącej wanilią... Wprost rozpływa się w ustach! Szybka, prosta i z łatwo dostępnych składników. Często gości w naszym domu, kiedy potrzebuję ciasta na szybko, bo mają wpaść goście. Przepis zaczerpnięty z programu Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj" z małymi modyfikacjami. Składniki: 20 g cukru pudru 4 jajka
MyCookBook.plgrubość 0,5 cm. Szklanką wycinałam koła. Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka i zlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują
potrawyregionalneDziś wykorzystałam zamrożone ciasto kruche, które mi czasem zostaje . Nie mieści mi się we foremce i wtedy je zamrażam. Czeka na odpowiedni moment ...Taki jak dziś :) Na podpieczone ciasto rozsmarowałam szklankę przesmażonych jabłek i ułożyłam kilka pokrojonych truskawek. Ciasto przed pieczeniem nakłułam widelcem. Na wierzch rozłożyłam resztę cienko rozwałkowanego ciasta. Piekłam w prodiżu w foremce 24 cm średnicy
Proste PotrawySzarlotka na kruchym cieście z budyniem... Składniki:na blachę 20x30 800 g mąki u mnie tortowa 2 jajka 3 łyżki śmietany 1 kostka masła 1/2 szkl cukru 4 duże kwaśne jabłka cynamon cukier waniliowy' 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 750 ml. mleka Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...dzielimy na dwie części: jedną część zamrażamy
NaKońcuJęzykaprzepis gdyż nie jest trudny, szybko się go robi a przede wszystkim jest bardzo smaczny. Taką wersję kruchego ciasta przynajmniej ja lubię najbardziej. Składniki:2 szklanki mąkiłyżeczka sody oczyszczonej250 g masła4 jajka4 łyżki kwaśnej śmietany lub maślankiszklanka cukru1 kg jabłek lub gotowych przetartych z jabłek do szarlotekłyżeczka cynamonuWykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą oczyszczoną
ciastkarnia na kruchym spodzie