małym ogniu aż jabłka się rozpadną a masa będzie dość gęsta. Zostawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 175*C. Ciasto w formie wyjmujemy, smarujemy konfiturą różaną, wykładamy mus i przykrywamy drugą porcją ciasta. W górnej warstwie wycinamy kilka otworów. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 60-70 minut aż ciasto się zarumieni. Można je jeść(...)górną warstwę zabrakło nam ciasta- na szczęście w lodówce była jeszcze kulka ciasta z poprzedniej szarlotki i mogliśmy ją dodać. Przez to i przez dodatek żółtka szarlotka nie była w pełni bezglutenowa, ale nam to nie przeszkadzało. A smak gryki? Lekko wyczuwałam znienawidzony zapach, ale w smaku ciasto jest świetne- lekko orzechowe i bardzo kruche. Dużo delikatniejsze, niż ze zwykłej
les mirabellesSezon na rabarbar trwa tak krótko, a tak dużo mam przepisów , które czekają na wypróbowanie. Dzisiejsze kruche ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną jest tak pyszne, że wiem, że upiekę je częściej. Może z truskawkami lub innymi owocami. Ciekawe, jak posmakuje z jabłkami? Bardzo lubię takie owocowe ciasta
dolcevitainmykitchenSkładniki: kruche ciasto: 20 dkg mąki 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru dodatkowo: 4 jabłka 1 szklanka … Czytaj dalej Tarta jesienna
czarrna od kuchniJesień już w pełni na drzewach liści brak a w zapasach na zimę pełno jabłek. Co z tym zrobić? Nic prostszego niż szarlotkę. Najlepsze jesienne
ciastkarnia na kruchym spodzieKlasyczna szarlotka przygotowana w troszkę wzbogacony sposób z budyniową pierzynką to ciasto idealne dla wielbicieli ciast z jabłkami. Kruchutkie, puszyste ciasto, niezwykle delikatna, słodziutka pianka
Słodka Stronateraz ja. Kruchy z mnóstwem jabłek z cynamonem, mniam :) Przyznam się, że na jabłecznik mam tylko ten przepis. Próbowałam innych, ale zawsze wracam tylko do tego. Składniki: Pół kilograma mąki pół szklanki cukru jedno małe opakowanie cukru waniliowego 16 gram 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki smalcu 3 jajka kostka margaryny 1 kilogram jabłek łyżeczka z lekką(...)jabłek Przygotowanie: Na początku najlepiej przygotować sobie jabłka. Można je zmielić w maszynce o grubych oczkach lub kroić na mniejsze plasterki. Oprószyć cynamonem. Mąkę, cukry i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Dodać smalec, jajka i wyrobić na gładką masę, tak długo, aby nie została mąka w misce. Ciasto będzie trochę
Wołowina od rekinaSKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki krupczatki - 110 g mąki owsianej - 180 g cukru pudru - 3 żółtka - łyżka lub dwie zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g zimnego masła - łyżeczka soku z cytryny Całość zagnieć na gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na min. 30 min. Nadzienie nr 1: - 1 średnie jabłko - 2 gruszki(...)cukru Jabłko, gruszki i banana, obieramy kroimy w kosteczkę. Wymieszaj z cukrem i dżemem. Nadzienie nr 2: - 200 g dżemu z czarnej porzeczki Beza: - 3 białka - 3 łyżki cukru - szczypta soli Białka ubij na sztywno dodaj cukier. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj warstwy według schematu poniżej. Warstwy ciasta od góry: - ciasto kruche (1/4 całości) - dżem porzeczkowy - nadzienie
SMYKWKUCHNIDzień dobry :-) Kolejny piątek już mamy. Na weekend polecam prostą, szybką w wykonaniu i pyszną szarlotkę. Do jabłek dodajemy kisiel cytrynowy, który nadaje fajny posmak
kruche babeczkiWYMIARY BLASZKI : 26cmx26cm SKŁADNIKI: 400g mąki 250g masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 całe jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg
Dziś Ja gotujezrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatyny Masa(...)orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam
Ciasteczkowy Potwórnajlepszych! Przepis stary jak świat. Ciasto tak kruche, że do jedzenia jedynie łyżeczką. Dla mnie boska, obłędna i nie do pokonania! Oczywiście najlepsza w wykonaniu mojej najmłodszej siostry Nati. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 4 żółtka 250 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru ewentualnie cukier waniliowy dobre szarlotkowe jabłka (antonówka, szara reneta) ok 2 kg Wykonanie(...)Przesianą mąkę siekamy z zimnym masłem/margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, z czego jedna jest większa. Owijamy oddzielnie w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Kiedy ciasto jest całkowicie zamrożone zabieramy się za jabłka. Obieramy je i kroimy w plastry. Większą część ciasta ścieramy na tarce
Malinowe Pocałunkikruchym,marcepanowym spodzie. U Mnie jest Hitem na rodzinnych imprezach. Znika błyskawicznie ;) Wszystkie dodatki,przyprawy dostępne są w sklepie internetowym Skworcu . Polecam w 100% jakość produktów jest rewelacyjna. Składniki na tortownicę: Jabłka: 1.5 kg jabłek ja dałam Lobo 2 łyżki cynamonu Skworcu 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią Skworcu Ciasto
Gotowanie PatkiSzarlotka na kruchym cieście Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 150 g masła 3 łyżki mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon cukier waniliowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, posiekane masło, jajka i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne
Smaki Natalii