królewski to tradycyjny polski sernik z kakaowym ciastem. Idealny deser na każdą okazję. Składniki oraz sposób przygotowania Blacha 40×25 cm Ciasto kruche kakaowe: 500g mąki 300g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Mąkę i resztę sypkich składników przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na conajmniej 2 godziny(...)Masa serowa: 1,2 kg sera półtłustego 8 jajek 300g cukru 1 budyń waniliowy 200g masła rodzynki wg uznania Utrzeć żółtka z cukrem, dodać roztopione masło, budyń i dodawać ser porcjami. Gdy już ser będzie wymieszany dodać białka. Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na spód, ja starłam na tarce, wyłożyć masę serową i zetrzeć drugą część ciasta
Wasze Przepisysernik zrobiony na kruchym cieście z dodatkiem marchewki. Dlatego tak nazwałam to ciasto. Polecam wypróbować :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 20/25 CM CIASTO: 30 dag mąki 15 dag startej na drobnych oczkach marchewki 20 dag masła SER: 1 kg sera zmielonego (z wiaderka) 2 całe jajka szklanka cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego 2 jasne budynie 25 dag rozpuszczonego zimnego
Pani na deserSernik to chyba moje ulubione ciasto. Można go zrobić na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać inny efekt smakowy i wizualny. Zazwyczaj robiąc serniki idę na łatwiznę i robię sernik na herbatnikach, z gotowym serem z wiaderka. Taki sernik wychodzi puszysty i delikatny. Ja jednak przyznam szczerze, że wolę serniki cięższe, takie mokre i bardziej zbite, takie jak pamiętam(...)swojskiej roboty, na kruchym cieście. Dziś postanowiłam zrobić właśnie taki sernik. Zrobiłam je na kakaowym cieście budyniowym. Sernik zrobiłam tylko z 0,5kg sera, więc jest nieduży, ale tak smaczny, że już połowa zniknęła. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 3/4szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szkl. cukru pudru 40g budyniu czekoladowego w proszku
Waniliowe Improwizacjeszybka szarlotka, która uda się każdemu. Dodatkowo dołożyłam śliwki i wyszło przepysznie :) SKŁADNIKI: CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 5 żółtek 20 dag masła bułka tarta PIANKA: 5 białek 0,5 szklanki cukru kryształu 1 budyń lub kisiel NADZIENIE: 1,5 kg jabłek 30 dag śliwek 1-2 łyżki cukru ok.1(...)końcu wsypujemy budyń. Miksujemy na małych obrotach. Jabłka dobrze odciskamy, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy. SKŁADANIE CIASTA: Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C MAŁA RADA: Żeby spód ciasta był bardziej kruchy trzeba go podpiec
Pani na deserKruche kakaowe ciasto, masa kokosowa i do tego czerwone porzeczki, które dają lekko kwaskowaty efekt. Można wykorzystać także inne owoce. Składniki: (forma 25x35) Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 budyń czekoladowy Masa kokosowa: 5 białek
talerz przyjemnościKruche kakaowe ciasto z masą kokosową i czerwoną porzeczką. Słodko kwaśne połączenie, które bardzo fajnie się łączy w smaku. Przepis znaleziony na stronie www.przyslijprzepis.pl od użytkownika: Jaga85 . Dziękuję za przepis :) Składniki: Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier puder 3/4 szklanki, żółtka 5 szt, margaryna lub masło 250 g, kakao 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 szt, śmietana 1 łyżka, soda
kulinarne odsłony patiSernik z malinami na kruchym cieście z kruszonką powstał w tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki na ciasto: 225 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 1 jajko Składniki na masę serową: 500 g twarogu sernikowego 250 g ricotty, mascarpone lub ponownie twarogu sernikowego 2/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy w proszku, słodzony
Zasmakuj Kuchnipodanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23,5 x 35,5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut w 180 st. C) Masa serowa: 1 kg sera 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 1 szkl
Cynamonowe szczęścietylko to możliwe zamiast tradycyjnego kruchego ciasta jako podkład do ciast robię ekspresowy spód z herbatników i masła. Szybko i sprawnie a do tego efekt smakowy rewelacyjny:)SKŁADNIKI:ciasto1 opakowanie czekoladowych herbatników maślanych10 dkg masłamasa serowa1 kg sera na sernik10 dkg masła 100 ml śmietany kremówki3/4 szkl. cukru 2 jajkaopakowanie budyniu śmietankowegokrem z papai1 papja 2 opakowania ricotty200
Magiczna kuchnia Dariirabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo delikatne i niezwykle kruche ciasto . Skladniki na 1 duza tarte lub trzy mniejsze foremki:Spod tarty:150 g maki orkiszowej100 g maki ziemniaczanej120 g masla2 lyzki stewii1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiegoNalozenie owocowe:400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin)3 lyzki stewii1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanejWykonanie:Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia . Przepis na tradycyjną(...)mnie Mini betini – 15 paczuszek po 14g każda) 1 kostka masła (200g) szczypta soli 3-4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 500ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka) 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 560g) ok. 45g migdałów w płatkach 2-3 banany sok z cytryny (ok. 1 cm plasterek) do skropienia
Kulinarne Przebojebardzo smacznym ciastem , które jest jak najbardziej na czasie. Jesień w pełni, sezon na jabłka w pełni, wiec pieczemy szarlotkę :-) SKŁADNIKI *Przepis na dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier(...)macie kwaskowe jabłka dodajcie więcej cukru, moje były bardzo słodkie :-) PIANKA -4 białka -4 łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubiałek. Sernik wyszedł świetny, choć popełniłam błąd, nie podpiekając wcześniej spodu. Wyłożyłam na surowe ciasto podpieczone śliwki, które mocno to ciasto zalały swoimi sokami, sprawiając, że w ogólnym rozrachunku, nie wyglądało to dobrze. Wam radzę wstępnie podpiec spód, myślę, że to powinno pomóc. Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 120-130 g cukru pudru 200 g masła 1-2 łyżeczki(...)budyniu śmietankowego, bez cukru 4 jajka + 3 białka Dodatkowo: około 1-1,3 kg śliwek 3-4 łyżki bułki tartej Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, składniki siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części
Smaki Na TalerzuSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1
Luźna Kuchniabudyń w proszku i dokładnie wymieszać - schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy - boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę jabłkową- ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut- na wyjęte z piekarnika ciasto(...)ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą)- tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut- po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność smaków, równoważą ogólną słodycz ciasta, więc
Smakołyki BerenikiPyszne ciasto kruche połączone z lekką pianką budyniową i kwaśnymi porzeczkami. Jest łatwe do zrobienia i zawsze się udaje. Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce,ja robiłam je również z truskawkami i jagodami . Jednak najbardziej mojej rodzince smakuje z porzeczką. Gwarantuję ,że zniknie ze stołu migiem :-) Przepis na małą blaszkę,jednak ciasto wychodzi dość wysokie. Ciasto kruche(...)łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. ⅓ części ciasto wkładamy do zamrażarki,resztę równo wałkujemy i rozkładamy na blaszce. Podpiekamy ok.15-20 minut w 180⁰C. Studzimy. Pianka budyniowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie śmietankowe ½ szklanki oleju Oraz 0,5 kg owoców Białka ubijamy na sztywno z cukrem
Przepisy mojej mamysernika użyłam tylko kilka łyżek. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: kruchy spód: - 200g mąki orkiszowej typ450 - 100g masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70g ksylitolu (lub cukru) - 1 jajko Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto (u mnie przy pomocy haka miksera). Ciastem wyklejamy dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem), nakłuwamy widelcem i odstawiamy(...)lodówki na czas przygotowania masy serowej. masa serowa: - 1 kg sera (u mnie Juliko, b. gęsty) - 6 jaj - 100g miękkiego masła - 150g ksylitolu lub cukru - 1 budyń śmietankowy - 6 łyżek rozdrobnionych orzechów ziemnych (ja wykorzystałam mieszankę słonych orzechów: ziemnych, migdałów, pekan...) - kilka kropli aromatu śmietankowego (nie trzeba) Miękkie masło ucieramy z ksylitolem (lub cukrem), partiami dodajemy ser i po jednym
Smaczne Zdrowesernik w kruchym cieście kakaowym z dodatkiem rabarbaru. Jest to łatwy i szybki wypiek, gdyż spodu ciasta nie musimy wcześniej podpiekać. Bardzo smaczny serniczek. Polecam! Składniki: Ciasto: 230g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g zimnego masła 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 1 jajko Masa serowa: 800g twarogu sernikowego 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy
Blog z ApetytemCiasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Do dekoracji: Bita śmietana, listki mięty lub melisy W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski(...)ręką. Można też zrobić to robotem kuchennym. Gdy ciasto będzie zbyt zbite można dodać odrobinę zimnej wody. Wyklejamy ciastem nasmarowaną masłem formę i nakłuwamy środkową część widelcem. Robimy obramowanie z ciasta przy ściankach na wysokość ok. 1 cm. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 200 st. C. Gdy ciasto kruche stygnie przygotowujemy krem cytrynowy. W rondelku z grubym dnem
Gotujemy i jemySkładniki na kruche ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić na 2/3 i 1/3, odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa serowa: - 80 dag sera białego - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - budyń śmietankowy - cukier waniliowy - 1/2 szklanka
Apetyczna babeczkaSkładniki: ciasto kruche: 40 dag mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru 15 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru
Pobite gary Barbarysody oczyszczonej 30 g budyniu czekoladowego w proszku 1/4 łyżeczki octu winnego około 20-30 ml oleju słonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz
KreatywnePinyśmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Składniki na krem: 2 jajka 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka cukier waniliowy 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka, mąkę i pół szklanki mleka wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Na gotujące wlać wcześniej przygotowany budyń z mąki
Ciasteczkowy PotwórJablecznik na kruchym cieście, z nadzieniem z kwaśnych jabłek i malin z dodatkiem cynamonu, oraz puszysta słodka pianka. Stary i dobry, taki trochę vintage... Jabłecznik z piana Ciasto: 5 łyżek cukru 25 dag masła 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana: 5 białek 1 szklanka cukru torebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek
Zapiski Młodej Żony