Ciasto z jogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. P rzygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. Proste i pyszne ciacho, które faktycznie trochę przypomina sernik. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, z puszystą i lekką pianką malinową(...)jest za słodkie, a wręcz lekko orzeźwiające. Znika w mgnieniu oka. Piankę jogurtową można wykonać również w wersji tradycyjnej - śmietankowej lub waniliowej zamieniając budyń malinowy na śmietankowy/waniliowy. J ednak polecam spróbować malinową wersję, gdyż jest wyjątkowa w smaku. P.S. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki: Ciasto: niepełne 2 szklanki mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 żółtka
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj znowu przepis na coś słodkiego. Ciasto Jakuba z jabłkami (nie mam pojęcia skąd ta nazwa XD) to połączenie kremu do karpatki, prażonych jabłek oraz pianki/bezy z kisielu. Wszystko to zamknięte pomiędzy kilkoma warstwami kruchego ciasta. Jest bardzo proste do przygotowania i można je dowolnie modyfikować używając różnych owoców Ciasto Jakuba z jabłkami Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)proszku do pieczenia szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru Beza z kisielem: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (lub innego smaku) Krem: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 600 g jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia
PatiGotujekisielu (przepis znajdziesz tutaj). Biszkopt upieczony z dodatkiem mąki ziemniaczanej jest bardziej wilgotny ze względu na higroskopijne właściwości skrobi (pochłania wodę), lecz za razem bardziej kruchy . Kruchość ta związana jest z redukcją glutenu w cieście biszkoptowym, o właściwościach glutenu poczytasz tutaj . Ja osobiście mąkę ziemniaczaną stosuję w zależności od efektu jaki pragnę osiągnąć. Lubię dodać ją do mąki glutenowej, szczególnie(...)piekę biszkopt z użyciem dodatkowych składników jak masa makowa, masa kokosowa lub ubijam żółtka z dodatkiem wody. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć smakowego kisielu lub budyniu, który zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną. Autor zdjęcia: kaboompics Mąkę ziemniaczaną dodajemy również do klusek np: śląskich, gdzie stanowi element spajający dzięki swym kleistym właściwościom. Jest doskonałym spoiwem przy pieczeniu placków ziemniaczanych
SmartBake.plKruche ciasteczka budyniowe są bardzo smaczne, ale trudno z nich upiec fantazyjne kształty. Najprościej wybrać jedną foremkę i nią powykrawać wszystkie ciasteczka. Dzięki temu czas pieczenia dla wszystkich ciasteczek na blaszce będzie taki sam i żadne się nam nie przypalą. Wszystkie też będą idealnie kruche. SKŁADNIKI 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)polewa czekoladowa i dekoracje cukiernicze WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Dodać jajko, szczyptę soli i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść dłońmi ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na dwie godziny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne ciasto rozwałkować na podsypanym
Passions hobbies lifePolecam sernik dla "leniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki. Smakuje doskonale. Spróbujcie :) okrągłe biszkopty ( 18 -20
Takie tam pichcenieDzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki. Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki jasnego piwa 250 g schłodzonej margaryny
Mama Gotujeimituje biedronkę. Na cieście ciemnym lekko biszkoptowym przeplatają się kropki z ciasta jasnego kruchego, wszystko przełożone jest masą budyniową i biszkoptami nasączonymi galaretką. A wszystko oblane jest czekoladową polewą. Idealne ciasto na stół świąteczny :) Składniki: ciasto jasne: 3 szklanki mąki szklanka cukru 250 g margaryny ciasto ciemne: 3 jajka 1/2 szklanki cukru szklanka śmietany 18% 3 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)sody oczyszczonej 1 łyżka ciepłej wody krem budyniowy: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej opakowanie budyniu waniliowego 2 żółtka 8 łyżek cukru margaryna polewa 100 g masła 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą) Sposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto z powyższych składników i zamrozić
na moim stole...zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę (36x24cm) a 1/4 zawinąć i odstawić do lodówki. Masa serowa: Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Pianka: Z białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna, dodać cukier oraz(...)kisiel i jeszcze przez chwilę ubijać aż będzie lśniąca i gładka. Gotową pianę wyłożyć na rabarbar a na nią pokruszyć lub utrzeć na grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Piec ok. 45 minut w 180st
Smakołyki AsiKruchy spód, mocno kokosowe nadzienie i zwieńczająca wszystko polewa czekoladowa. Pychota jakich mało. Zrobiłam to ciasto na prośbę mojego mężczyzny i przyznam szczerze, że byliśmy tym ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki(...)likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić. Pół szklanki mleka wymieszać
W poszukiwaniu inspiracjiprzelej ciasto i piecz do suchego patyczka - temp. pieczenia 180 stopni, dół + termoobieg - czas pieczenia 1 godzina, sprawdź patyczkiem ciasto, jeśli jest wilgotny dodaj 10 -15 minut czasu - babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem *Możesz też wypróbować mój przepis na Babkę Wielkanocną z pomarańczami , Cytrynowy Sernik z mascarpone lub Domową puszystą chałkę . NAJLEPSZE KRUCHE BABECZKI(...)pieczenia - skórka otarta z 1 cytryny - łyżeczka listków tymianku cytrynowego W/w składniki zagnieć na jednolite ciasto, schłodź w lodówce przez 30 minut, wylep posmarowane masłem foremki i piecz na jasnozłoty kolor w temp. 180 °C, przez 15 minut. KREM BUDYNIOWY - 1 waniliowy budyń na 500 ml mleka - 1 pasta waniliowa lub ziarenka z 1 laski wanilii - 4 czubate łyżki cukru
SMYKWKUCHNIKruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą. Składniki(blaszka 23/33 cm): Ciasto: mąka pszenna 500 g, jajka 3 szt, śmietana 2 -3 łyżki, margaryna 200 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier kryształ 200 g, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka, Warstwa jabłkowa: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, galaretka pomarańczowa 1 szt, Krem: mleko(...)budyń waniliowy 1 szt, cukier 5 łyżek, masło 200 g, Polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h. Następnie dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio
kulinarne odsłony patiSernik na kruchym spodzie z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową będzie idealnym wypiekiem nie tylko na świętą, ale też na co dzień do popołudniowej kawy! Składniki: ciasto: 500g mąki, 250 g masła, 2 łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, łyżka jogurtu masa twarogowa: ok 1,8 kg sera z wiaderka(...)cukru, 150 g masła 12 jajek M, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 200 g rodzynek, 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, szczypta soli dodatkowo: ok 250 g cukru pudru, 2-3 łyżki wody łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto muszą być zimne, wyjęte bezpośrednio z lodówki
Lena Gotujepolecam. Wyszły mi pyszne i idealne z wyglądu. Idealnie kruche ciasto do którego dodałam mąki kukurydzianej i delikatna masa serowa, do której nie dodawałam żadnego tłuszczu. Udekorowałam je kruchymi ciasteczkami w kształcie motylków. Jak macie ochotę to upieczcie takie serniczki, albo częstujcie się moimi. Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki cukru(...)masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 1 jajko Masa serowa: 50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki kukurydzianej Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy niewielka ilość mąki kukurydzianej Wykonanie pysznych
Izabelawkuchnidużą ilością rodzynek na bardzo kruchym kakaowym spodzie. Mąka krupczatka to dobre zastosowanie do sernika. Spód na tej mące wychodzi bardzo, bardzo kruchy. Macie ochotę na taki sernik to koniecznie upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 25 dag masła lub margaryny 2 lekko kopiaste łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy
Izabelawkuchni