kruche ciasto z budyniem - 3041 przepisów (strona:151/203)

Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami 530

Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami – Zapraszam na bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością śliwek. Ciasto jest aromatyczne, ładnie i apetycznie się prezentuje z bezą. Orzechy z wierzchu przypieką się i będą chrupać. Całość jest pyszna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Masa śliwkowa nie jest zbyt słodka, ale z bezą smakuje idealnie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji(...)push({}); Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g cukru 125g schłodzonego masła 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku od pieczenia 1 jajko Masa śliwkowa: 4 łyżki cukru 1,5kg śliwek – umyć i wypestkować 350ml soku wiśniowego (użyłam takiego z kartonu) 2 laski cynamonu 1 budyń waniliowy

Mała Cukierenka
Chipsy z jabłek 136

powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób. Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię(...)być w diecie każdej osoby. Suszone jabłka stanowią również świetny dodatek do musli, budyniu, kisielu i różnych kasz podawanych na śniadanie lub kolację. Wygląd i czas suszenia chipsów z jabłek zależy od rodzaju użytych jabłek. Inaczej schną jabłka soczyste i kwaśne, a inaczej słodkie i bardziej kruche. Do suszenia wybierać jabłka jędrne i bez uszkodzeń. Kroić je tuż przed włożeniem

Kuchcik gotuje
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KREMEM JABŁKOWO-BUDYNIOWYM 180

Szarlotka wielu z nas kojarzy nam się z Babcią , rodzinnym domem i ciepłą kuchnią – mi również! No i dziś mam dla Was przepis na taką

Ostra na Słodko
Sernik obłędnie czekoladowy. 155

KRUCHY, KAKAOWY SPÓD: 240 g mąki pszennej 10 g gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (u mnie nierafinowany) 1/4 szklanki oleju 1 duże jajko      Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski, dodajemy olej i jajko, wszystko dokładnie miksujemy około minuty. Gdy uzyskamy gładką masę, o konsystencji mokrego piasku ciasto jest gotowe(...)ciasto i z całej siły ugniatamy w blaszce. Można pomóc sobie łyżką lub małym wałkiem. Ciasto musi dokładnie przylegać do siebie i utworzyć zwarty spód, inaczej oderwie się od dna i będzie "pływało" w masie serowej ;) Odkładamy. MASA SEROWA: 700 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy

Rozpustne gotowanie
Sernik jagoodowy bezglutenowy 173

może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę lub masło i przegnieść całość a następnie dodać jajka i finalnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut(...)wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Ze smakiem bez glutenu
Sernik jagoodowy bezglutenowy 146

może się nie udać. Kruche ciasto bezglutenowe: 200 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 150 g margaryny lub masła 2 jajka Suche składniki wymieszać. Dodać margarynę lub masło i przegnieść całość a następnie dodać jajka i finalnie zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut(...)wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Ze smakiem bez glutenu
Kremówka 124

SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szkl mąki 1 szkl kwaśnej śmietany szczypta soli 250g masła SKŁADNIKI NA KREM: 1l. mleka 100g masła 4 jajka 4 łyżki mąki

Dziś Ja gotuje
Rewelacyjny sernik kokosowy przygotowany blenderem 140

sernik jest wyjątkowo smaczny, nie za słodki i idealnie komponuje się z kruchym ciastem kakaowym. Polecam wypróbować przepis, dodam jeszcze, że piekłam sernik kilka razy i ani razu mi nie opadł 😊 Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm na ciasto (spód i góra) 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – (około(...)użyłam sera półtłustego Pilos) 400 g śmietanki 30 % (około 390 ml) 180 g cukru pudru (1 szklanka 250 ml z górką – około 15 łyżek) 5 jajek (rozmiar L) 2 budynie śmietankowe bez cukru 100 g wiórków koksowych (około 1 szklanki – 250 ml) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sernik kokosowy Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
Rogaliki krucho – drożdżowe 159

Rogaliki krucho – drożdżowe od dawna pojawiały się w moim w domu w okresie ferii i karnawału. To była taka słodka tradycja. Piekliśmy ich zawsze bardzo dużo, wymyślając różne nadzienia. I tak napełnialiśmy rogaliki marmoladą (wersja podstawowa), czekoladą, owocami, a nawet budyniem. Jedno było niezmienne – zawsze były mega smaczne i znikały bardzo szybko, szybciej niż wynosił czas ich przygotowania(...)radość, która towarzyszyła przygotowaniu i pieczeniu rogalików. Jeśli znudziły Wam się t radycyjne pączki to zamiast nich zróbcie rogaliki na Tłusty Czwartek Gwarantuję Wam, że będzie bardzo smacznie Rogaliki krucho – drożdżowe Składniki na ok. 40 rogalików : 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 250 g masła 200 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru + marmolada, czekolada lub inne, ulubione

365 dni dookoła kuchni
Sernik z rabarbarem 152

cynamon - 1/2 łyżeczki margaryna lub masło - 250 g Masa serowa : ser biały - 650 g masło - 100 g budyń śmietankowy - 1 opak jajka - 3 szt cukier puder -1 szkl sok z cytryny - 3 łyżki Dodatkowo: rabarbar - 550 g cukier do posypania ciasta Przygotowanie : Ciasto : Do miski wsypać wszystkie produkty sypkie. Tłuszcz rozpuśćić w rondelku, przestudzić, wlewać po trochu do produktów sypkich(...)trzy krotnie w maszynce do mielenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać jajka, sok z cytryny  i pozostałe składniki, wymieszać. Wyłożyć masę serową, na podpieczony kruchy spód, dokładnie rozprowadzić masę serową, ułożyć na masie kawałki rabarbaru, posypać resztą kruszonki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut. Upieczony i ostudzony sernik, posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Sernik z brzoskwiniami 163

święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę.  Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny.  Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości.  Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta, urodziny, imieniny(...)prostu niedzielne spotkanie z najbliższymi przy kawie. Jeśli nie masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją się i smakują dzień po upieczeniu. Jeśli więc dziś upieczecie, na jutro będzie idealny :) Składniki na blaszkę o wym. ok 28x40cm Ciasto: ok 500g mąki 5 żółtek 250g masła lub margaryny szczypta soli 3 łyżeczki proszku

Kuchnia w czekoladzie
kremówka 179

upiekłam:) Kremówki z tego przepisu są bardzo dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła(...)blaty. Jajka utrzeć z połową szklanki cukru, dodać szklankę mleka i obie maki, wymieszać. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać masę żółtkową, mieszać do czasu powstania gęstego budyniu, dodać pokrojone w kawałki masło, wymieszać aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolity krem, na końcu dodać advokat. Kremem od razu przełożyć placki, odstawić do wystygnięcia i stężenia. Przed podaniem

6niebo
Kruche z masą kokosową i jeżynami 253

Dzisiaj znowu mam dla Was ciasto ;) Myślę, że kolejne wpisy będą już bardziej świąteczne, teraz jeszcze kruchy, czekoladowy placek z masą kokosową i jeżynami, które latem, przezornie zamroziłam ;) Masa rozpływa się w ustach :) Tym ciastem uczciliśmy koniec remontu, uff, wreszcie! Ostatnim etapem była wymiana kilku okien i zakup osuszacza powietrza. Strasznie wilgotno mieliśmy w domu, a wiadomo, ze nadmiar wilgoci(...)swoje zdrowie trzeba dbać, szczególnie gdy ma się skłonności do alergii ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 200 g cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g wiórków kokosowych 500 g śmietany 18% 2 szklanki jeżyn

Domowa cukiernia Ewy
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 217

Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając.Jezierzany(...)gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta.kruche ciasto i kokosanka:Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto.  Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem do pieczenia (lub natłuszczam)i wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem dość obficie (zapobiega to zbytniemuwyrastaniu ciasta). Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na kwadrans, aż ciastonabierze złocistej barwy. Kiedy

W kuchni Karmel-itki
z marcepanem,truskawkami ciasto kruche... 131

Składniki: margaryna zimna 250 gram, mąka pszenna 200 gram, mąka krupczatka 250 gram, cukier drobny 1/2 szklanki, żółtka 5 sztuk, cukier waniliowy 1/2 opakowania, marcepan 200

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania