smaku "Mojito"1/2 torebki galaretki cytrynowej2 płaskie łyżki żelatyny1 limetka1 szklanka wrzątku + zimna woda do namoczenia żelatyny1 łyżka posiekanej świeżej mięty Wykonanie:Płatki owsiane ( lub zamiennie kruche ciastka ) rozdrobnić w malakserze.Masło stopić, odstawić by trochę przestygło.Rozdrobnione płatki owsiane wymieszać z cukrem, wlać płynne masło i połączyć składniki. Masą wykleić dno tortownicy, dokładnie dociskając.Spód piec(...)masy wlać rozpuszczone, lekko tężejące galaretki oraz sok z limetki - dokładnie połączyć. Na konie dodać skórkę z limetki i posiekaną miętę - wymieszać łyżką.Masę serową wyłożyć na kruchy owsiany spód. Schłodzić sernik w lodówce min 4 godziny. Smacznego
kolorowotorcikowożółtka Beza: 3 białka w temperaturze pokojowej 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: powidła śliwkowe, polecam domowej roboty garść obranych orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować(...)średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę bezową wyłożyć na schłodzone ciasteczka, dobrze rozsmarować po ich powierzchni. Na górę dać kawałek orzecha włoskiego. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 30 minut. U mnie trwało jakieś 5 minut krócej. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego! Źródło: klik
Nastoletnie WypiekaniePyszne ciastka kruche z konfiturą różaną, białą czekoladą i migdałami. UWAGA!!!! Oprószone solą uzależniają. Ciasto : 3 żółtka, 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru pudru, nadzienie : 100 – 150 g konfitury z płatków róży, 80 g białej czekolady, 30 g migdałów bez skórki, białko do smarowania ciasta, sól (najlepiej płatki soli) Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć(...)lodówki. Migały posiekać. Czekoladę zetrzeć. Ciasto rozwałkować. Wykrawać z ciasta koła. W połowie kół wyciąć środki (powstaną krążki) . Pełne koła smarować konfiturą różaną. Na konfiturze kłaść krążki. Ciastka posmarować rozmąconym białkiem. Posypać startą białą czekoladą. Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 15 minut. Po 10 minutach środek
królestwo garówCiekawi ? Składniki:SPÓD:250 g kruchych ciastek100 g czekolady gorzkiej 70%1 łyżka masła200 ml jogurtu naturalnego250 g serka ricotta10 czekoladek-pastylek miętowych Goplana2 łyżki cukru pudru1 łyżka siekanej świeżej mięty2 łyżki żelatyny150 ml zimnej wodyponadto:galaretka truskawkowatruskawki, czekoladowe literkiWykonanie:Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła.Ciastka pokruszyć.Do okruchów ciastek dodać rozpuszczoną(...)serek ricotta, posiekaną miętę i cukier puder - dokładnie ubić.Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając w kąpieli wodnej.Rozpuszczoną żelatynę dodać do miętowej masy i dokładnie wymieszać.Masę wylać na kruchy, czekoladowy spód.Torcik wstawić do lodówki, do zastygnięcia.Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na ściętym torciku ułożyć napis, ewentualnie położyć owoce - zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić
kolorowotorcikowotakich miłośników czekolady, jak ja ;) Oto bardzo odświętna wersja słodkości o portugalsko-włoskich korzeniach, jaką jest czekoladowe salami pełne chrupiących ciastek. Przygotowywana z czekolady, masła, likieru Amaretto, jajek (które pominęłam w mojej wersji) i pokruszonych ciastek smakuje wybornie! Czekoladowa roladka pełna nierówności i obtoczona w cukrze pudrze do złudzenia przypomina tradycyjną wędlinę, jednak wygląd zewnętrzny(...)pół z mleczną 50g masła 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka Amaretto 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 1 czubata łyżka cukru pudru + do obtoczenia 120g herbatników lub innych kruchych ciastek 2 łyżki płatków migdałów 1,5 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki pistacji Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę i masło rozpuść razem w kąpieli wodnej. 2. Pokrusz ciastka
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiastka... kruche, z cukrem, w sam raz do kawy czy herbatki. Jeżeli chodzi o mnie to najlepsze takie "maczane":) Mamy kawkę czy herbatkę i przed ugryzieniem moczymy ciasteczko w naszym napoju... tak na jedną chwilkę... i rozpływa się wtedy w ustach:) Polecam. Składniki: 300g mąki pszennej; 250g margaryny; 100g cukru pudru; 1 żółtko; 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 0,5h. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na min. 3 mm grubości. Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek moczyć najpierw w białku, potem w cukrze krysztale. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C około 20 minut (na złoty kolor). Moje
In my kitchenBanalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty. Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2
Kolejny blog o gotowaniupłaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie typ 500 spód z ciastek: 160 g ciastek kruchych 50 g masła galaretka z czarnej porzeczki:1 szklanka czarnej porzeczki obranej 1/2 galaretki z czarnej porzeczki 2 łyżki jogurtu greckiego masa z czerwonej porzeczki: 70 dkg czerwonej porzeczki(...)Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy. Spód z ciastek: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam widelcem. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem, wysypuję ciastka i zagniatam rękoma spód. Odstawiam na godzinę
wesoła kuchniapudru 400 ml śmietany kremówki poncz: 1 cytryna 100 ml wina białego 50 ml wody pozostałe: kulki kokosowe zielony barwnik kawałek mango 50 g czekolady białej lukier biały ciastka kruche: 100 g mąki pszennej 40 g masła 1 jajko małe szczypta soli 50 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej wlewam do miski(...)patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam na kratkę z piekarnika do góry dnem. Wtedy biszkopt wystygnie i wyrówna się. Jak będzie zimny dopiero wyjmuje z formy. Ciastka: Składniki ciastek przekładam do miski i krótko zagniatam rękoma. Ciasto wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Rozwałkowuje na stolnicy podsypanej mąką. Jak ciasto się klei dodaję mąke
wesoła kuchniaczęsto z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru
Cztery FajeryWymieszaj dokładnie. Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy i mocno uklep/ dociśnij do dna. Tortownicę wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych elementów ciasta. Składniki SPÓD 150 g ciastek kruchych owsianych 2 łyżki masła Wykonanie MASA SEROWA Umyj bazylię, zerwij listki z gałązek i odłóż kilka listków do dekoracji. Resztę liści rozdrobnij w blenderze lub bardzo dokładnie posiekaj nożem(...)potem dodawaj po jednym jajku, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wyjmij tortownicę z lodówki i na ciastka wylej masę serową. Wstaw do piekarnika na 15 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz przez 80 minut. Składniki MASA SEROWA 500 g zmielonego
Eat me! Fit me!mące kukurydzianej. Smażyć przez około 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan(...)minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej
Mała Cukierenkaokoło 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały(...)minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Pierogi po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i podać go do upieczonych ciastek. Kruche pierogi przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki
Mała CukierenkaCiasteczka dzięki temu stały się bardziej kokosowe i cudownie pachnące. Same w sobie są niezwykle pyszne, lekko miękkie i wprost rozpływające się w ustach. (Nie należą do kategorii ciastek kruchych i chrupiących.) Kolejne pyszności, które pobiły moje serduszko i będą (a właściwie już są) często przyrządzane. Sami spróbujcie! (około 20 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych(...)odstępy, ponieważ ciasteczka "nie rozlewają się" na boki, a jedynie odrobinkę rosną do góry.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 13 minut w temperaturze 160 stopni. (Staną się ładnie pomarańczowe.) Ciastka odstawić do wystygnięcia. (Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją
Di gotuje