Delikatne i kruche, maślane ciasteczka o smaku waniliowym, dodatkowo przełożone mleczną czekoladą. Przepis na ciasto jest uniwersalny i można modyfikować go według preferencji i okoliczności ( dodając np.: cynamon, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, itp.), u mnie- z racji tego, że wykorzystałam wzór w kształcie duszka- będą idealne na Halloween 👻🎃🕷🕸 Wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinanie, to sama przyjemność i łatwizna, dlatego(...)papierem do pieczenia i piec przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, a następnie rozlać po 1 łyżeczce na całym ciastku i przykryć ciastkiem z wyciętym wzorem, lekko dociskając. Ewentualnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczamiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosiistnieje przepis na kruche i lekkie faworki bez ubijania? Owszem istnieje, faworki czy też chrust wychodzą z niego naprawdę znakomite. Dla mnie to najlepszy przepis na faworki z jakiego do tej pory korzystałam. Zapraszam! Czas przygotowania: 60 min Czas oczekiwania: 30 min Czas smażenia: ok. 60 min Składniki: (na trzy duże talerze faworków) 500 g mąki pszennej 4 żółtka(...)otwór. Przeplataj jeden koniec faworka przez wycięty otwór wywijając go na drugą stronę. Olej rozgrzej do temp. 175°C i smaż faworki na złoty kolor z obu stron. Usmażone ciastka odsącz na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem. Wskazówki: Ilość śmietanki będzie zależała od wilgotności mąki, może być potrzebne trochę więcej lub trochę mniej niż
Słodki BlogNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosiciągu roku nie mam na niego parcia, a gdy przychodzi grudzień wszędzie bym go wciskała. Wtedy smakuje mi najbardziej. Dlatego na deser babeczki makowe. Powiem szczerze są przepyszne, ciasto kruche, kruszonka, a w środku poezja makowa to jest połączenie idealne. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności średni- jest trochę pracy przy nich od zmielenia maku po wykonanie kruszonki, ale efekt jest tego(...)składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek. Kruszonka: Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem
Kubki smakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiDo tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto milionera składa się z kruchego spodu, masy karmelowej i czekoladowego wierzchu. Smakuje jak batoniki Twix. Ciasto jest słodkie, ale można tą słodycz przełamać odrobiną soli morskiej gruboziarnistej. CIASTO MILIONERA / millionaires' shortbread/ Składniki: (forma 20 x 20cm) spód: 150 g masła 40 g brązowego cukru 160 g mąki 1 szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa karmelowa(...)ciasto do lodówki. Ciasto łatwiej będzie się kroiło jeśli będzie schłodzone, ale przed podaniem warto je wyjąć z lodówki wcześniej, żeby nie było za twarde. Wierzch ciastek można dla przełamania słodkiego smaku posypać solą morską
Bon appetit mon amieDziś kolejna propozycja na słodkie prezenty dla Chłopaków (do 30. września jest jeszcze parę dni :)). Do przygotowania ciasteczek Xbox zdecydowałam się na przepis na kruche maślane ciasteczka mojej Babci (ostatnio wypróbowałam kilka innych, chyba tylko po to, żeby przekonać się, że ten, to wciąż mój ulubiony). Link do przepisu zamieszczam poniżej. Jako że w tym przepisie kluczową rolę odgrywa dekoracja(...)cukier z białkiem, wtedy nie ryzykujemy, że podczas miksowania będziemy mieć całą kuchnię w cukrze pudrze :) Lukier przekładamy do worka cukierniczego lub malutkiego woreczka strunowego, odcinamy rożek i lukrujemy ciastka. Kiedy pierwsza warstwa lukru zastygnie dodajemy kolejne lukrowe guziki. Z cukierków robimy resztę guzików używając lukru jak kleju. Końcówkę białego lukru barwimy barwnikami spożywczymi na jasno zielony kolor (używamy
Ciastkozercykomputera. W ramach rekompensaty zamieszczam dzisiaj najbardziej efektowne wizualnie tarteletki na świecie (nie no, na pewno są jakieś ładniejsze). Dodatkowo proste w wykonaniu i przepyszne, dla każdego kto lubi kruche czekoladowe ciasto i soczyste letnie owoce ;) no i jeszcze orzechy! CZEKOLADOWE TARTELETKI Z OWOCAMI Składniki: - 250 gram mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi(...)cieście owoców. Ja wybrałam nektarynkę, borówki i maliny. Gdy już to zrobimy rozpuszczamy dżem z łyżką wody i polewamy taką mieszanką tarteletki. Dzięki temu owoce nie będą z ciastek spadały, a ponadto całość wyda się bardziej profesjonalna. Tarteletki będą wyglądały jak te, które śmieją się do ludzi zza witryn cukierni ;) Zainspirowane: "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine
Życie zamknięte w smakucytrynypłatki migdałówgolden syrup (opcjonalnie)Przygotowanie - wersja 1 - sernik w połówce jabłka Jabłko kroimy na pół i wydrążamy tyle, ile się da uważając aby nie połamać jabłka, jeśli jest kruche i nie wydrążyć za dużo by nie przebić skórki. Wnętrze smarujemy łyżeczką miodu i owijamy folią część jabłka pokrytą skórką. Twaróg miksujemy tak aby trochę rozbić grudki i dodajemy mascarpone. Dodajemy(...)uszkodzić. Na talerzu układamy nasze zamarynowane w miodzie i soku z cytryny półksiężyce jabłka tak aby tworzyły okrąg o średnicy większej niż sernika. Układamy ciastko posypujemy migdałami, układamy zwinięte półksiężyce z jabłka i maliny. Opcjonalnie polewamy golden syrupem. Smacznego! Bierzemy udział w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku
Symfonia SmakówTo jeden z najszybszych i najprostszych ciast na zimno o smaku rześkim i świeżym. Będzie ukojeniem dla leżących w gorączce, albo dla poddenerwowanych ,by ostudzić
Z Kuchni Do KuchniCzas czytania: 3 min Tłusty czwartek! Dla niektórych jest to najwspanialszy dzień w roku, no może zaraz po Bożym Narodzeniu. Co pieczecie w tym dniu pączki
SprawdzonaKuchnia.plFaworki... tego smakołyku, obok pączków nie może zabraknąć na polskim karnawałowym stole ! Przepis pochodzi ze starej książki "Kuchnia polska", z której
Kulinarne przygody Gatity