kruche ciastka - 4086 przepisów (strona:229/273)

Cantuccini z migdałami i morelami. 86

tych oryginalnych, które są dość twarde i suche, ja osobiście wolę te ciasteczka w formie, takich kruchych, bez obawy o utratę uzębienia ;-). Cantuccini to ciasteczka nadziewane z różnymi dobrociami, te najbardziej popularne są z migdałami czy pistacjami. Moje cantuccini są zdecydowanie bardziej kruche niż twarde i mocno maślane, margaryny nie używam od lat i to się nie zmieni. Znajdziecie również(...)wysuszenie, im mocniej je będziemy wysuszać ty będą bardziej twarde i bardziej przyrumienione. Ja dopiekam około 10-12 minut w zależności od wielkości. temp. 180°C grzanie dół + termoobieg Ciastka studzimy na kratce i przechowujemy w słoju. *Jeśli chcesz aby były bardziej twarde odejmij z receptury 70 g masła i w zamian dodaj 1 białko

SMYKWKUCHNI
Z okazji narodzin - ciasteczka 147

słodkie minki i rączki, uporczywie zaciskające się w piąstki; sama rozkosz.  Małe dzieci są cudowne! Bardziej dla jej rodziców, niż dla niej samej, przygotowałam ciasteczka. Niby takie zwykłe, kruche, ale jednak zupełnie wyjątkowe za sprawą dekoracji z lukru królewskiego. I owszem - to zabawa na długie, wieczorne godziny (niepolecana, gdy następnego dnia trzeba wstać o czwartej nad ranem), ale warto(...)zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachwując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić na kratce. Cukier puder i białka utrzeć na gładki, gęsty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki z ziemniaków 141

Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/rogaliki-z-ziemniakow/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('3f024f0134f8aeddd723fb28b0e386b8').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: ciastka z ziemniaków rogaliki z ziemniakami rogaliki z kartofli rogaliki z ziemniaków The post Rogaliki z ziemniaków appeared first

dom-agi.pl
PTYSIE Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI, KREMEM Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY, BEZĄ WŁOSKĄ I CHRUPIĄCYMI, FRYTOWANYMI ORZECHAMI 145

Słodkiego nigdy dość! Połączenie karmelu, ciastka, orzechów i czekolady – zawsze idealne! Zainspirowana konkursem „Złocista kuchnia Diamant” na Durszlak.pl stworzyłam przepis na fantastyczne profiterole z karmelizowanymi z rumem bananami, kremem z palonej białej czekolady, obłędną bezą włoską i chrupiącymi frytowanymi orzechami. Nieziemska całość, od której ciężko się oderwać! Deser jest świetnym pomysłem na imprezę albo słodkości(...)masło, wodę, sól i cukier gotujemy. Dodajemy mąkę pszenną, zaparzamy, chłodzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy, delikatnie studzimy, dodajemy rum i pokrojone w plastry banany – mieszamy ok. 1 minuty ( banany

Ostra na Słodko
Beziki 139

się stało...bardzo lubię bezy, więc nie wiem jak to wytłumaczyć...? ), a od czegoś trzeba zacząć prawda? Zaczynam więc od podstawowego przepisu na te leciutkie, chrupiące i bardzo słodkie ciastka ;) Składniki na całą blachę bezików ( płaska blacha z wyposażenia piekarnika ): 2 białka ( 1 białko o wadze około 40 g ) 100 g cukru ( najlepiej drobnego ) szczypta soli Wykonanie: Najlepiej jeśli(...)miękkie. W środku natomiast mogą być lekko ciągnące. Moje po około 55 minutach pieczenia takie właśnie były, ale wydłużyłam czas pieczenia do 70 minut, gdyż zależało mi na kruchych i chrupiących bezach. Gotowe bezy można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni. Można też mrozić - do miesiąca.  Smacznego

Opowieści z piekarnika
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia 128

stygnie, a masło mięknie, przygotowuję spód ciasta. W tym celu dużą blachę o wymiarach 25cm x 35cm wyścielam papierem do pieczenia. Układam pierwszą warstwę jasnych herbatników . Przy krańcach docinam ciastka, aby równo pokrywały powierzchnię blachy. PS. Jeśli chcesz przygotować tort, to upiecz 2 biszkopty (1 jasny, a drugi kakaowy) w tortownicy o średnicy 32-34cm. Herbatniki zastęp(...)Wykładam 2 warstwę kakaowych herbatników i smaruję masą czekoladową. Wyciągam blaszkę z lodówki i na wierzchu kremu orzechowego wykładam drugą warstwę tym razem kakaowych herbatników. Przy krańcach docinam ciastka, aby równo pokrywały powierzchnię blachy. Masa czekoladowa. Na warstwę herbatników za pomocą łyżki wykładam przygotowaną przed chwilą masę czekoladową i wyrównuję. Następnie układam trzecią warstwę jasnych herbatników. Blaszkę z ciastem

Ania gotuje
Słodka kampania ciasteczek Dr Gerard - Więcej RAZEM 207

 Taką oto niepozorną paczkę przyniósł mi dzisiaj kurier. Wiedziałam mniej więcej, co znajdę w środku, ale i tak ilość słodkości wprawiła mnie w bardzo miłe

W poszukiwaniu inspiracji
Ślimaki cynamonowe, kanelboller 149

Tym razem postanowiłam pokazać wam bułki które zrobiły u nas w domu furorę. Przepis pochodzi prosto z kuchni norweskiej a nazwa się kanelboller. Dostać można je

ciastkarnia na kruchym spodzie
Krakersy niezwykłe i kruche 126

                            

Kuchnia Prezydentowej
Kruche ciasteczka z morelową konfiturą (Biscotti con confettura di albicocche) 133

Kruche ciasteczka doskonale smakują o każdej porze dnia, idealnie pasują zwłaszcza do popołudniowej kawy lub herbaty .  Ciasteczka s ą  bardzo proste, szybkie w przygotowaniu a ich pieczenie może stanowić wspaniał ą  zabawę dla naszych małych pociech.  Polecam serdecznie, smacznego ;):) **** I biscotti con confettura di albicocche sono piccoli dolcini di pasta frolla a base(...)godzinę.  Z powstałej masy formujemy kuleczki, które   delikatnie spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.  Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. W  środku każdego ciastka robimy dziurkę. Ważne tylko, żeby nie robić dziurki do samego końca. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Upieczone

La grande e la piccola cuoca
Kruche ciasteczka z kajmakiem, żurawiną i polewą. 142

muszą znaleźć się jakieś ciasteczka. Najczęściej przygotowuję kruche dowolnie przekładane. Jak lubicie ciasteczka to polecam Wam ten przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko, a są bardzo pyszne i bardzo kruche. Co prawda są też słodkie, no ale cóż ciasteczka muszą takie być. Ja je uwielbiam z filiżanką aromatycznej i gorzkiej kawy. Do ich przygotowania użyłam składników, które otrzymałam(...)polewa zastygła. 6. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania. 7. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi tak około 30 ciastek

Izabelawkuchni
Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami 2769

  Chociaż Bogusia jest mistrzynią wszelakich wypieków, dzisiaj pochwalimy się przepisem na ciasto bez pieczenia. Zawsze wychodzi idealnie puszyste i kremowe, przygotowane oczywiście

kuron.com.pl
Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami 136

Kruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku,  przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po przełożeniu miękną, możemy je dekorować dowolnie. Kwintesencja świąt. Zawsze są w moim domu, lubimy je pochrupać ;) Ostatni dzwonek aby je upiec. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej(...)pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy.  Połowę zimnych ciasteczek  lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach. Wesołych Świąt

Wanilia i Kardamon
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem 216

Kruche, waniliowego ciasteczka Rudolfy. Ich przygotowanie to sama przyjemność, w szczególności ich dekorowanie. Pięknie wyglądają na stole, a ponadto mogą być doskonałym prezentem dla najbliższych. Przepis znalazłam tutaj . Zmniejszyłam tylko ilość cukru pudru. Polecam! Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto: 350 g mąki pszennej 180 g zimn ego masła szczypta soli 180 g cukru pudru 1 duże jajko(...)gęstego lukru. Czerwone groszki przyklejać do ciasteczek za pomocą lukru (noski Rudolfów). Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do tutki z papieru do pieczenia lub do rękawa cukierniczego z cieniutką końcówką. Na ciastkach, tuż nad noskami, zrobić oczka. Nas oczkami rogi Rudolfa. Ciastka odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Kruche ciasteczka z jabłkiem 353

Bardzo szybkie ciasteczka. Miałam ochotę na coś słodkiego w kilkanaście minut i z pomocą młodszej pociechy powstały takie cudne pierożki z jabłkami. Są wspaniałe. A tak

MojaQchnia.pl
JABŁKA 188

Jabłka dostępne są przez cały rok. W Polsce należą do najpopularniejszych owoców. Na świecie można wyróżnić kilkanaście tysięcy odmian. Różnią się wyglądem, smakiem i aromatem, a

Ciastka - domowe słodkości