Chociaż Bogusia jest mistrzynią wszelakich wypieków, dzisiaj pochwalimy się przepisem na ciasto bez pieczenia. Zawsze wychodzi idealnie puszyste i kremowe, przygotowane oczywiście
kuron.com.plKruche, korzenne ciasteczka delikatną nutką anyżku, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po przełożeniu miękną, możemy je dekorować dowolnie. Kwintesencja świąt. Zawsze są w moim domu, lubimy je pochrupać ;) Ostatni dzwonek aby je upiec. Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej(...)pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy. Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach. Wesołych Świąt
Wanilia i KardamonBardzo szybkie ciasteczka. Miałam ochotę na coś słodkiego w kilkanaście minut i z pomocą młodszej pociechy powstały takie cudne pierożki z jabłkami. Są wspaniałe. A tak
MojaQchnia.plJabłka dostępne są przez cały rok. W Polsce należą do najpopularniejszych owoców. Na świecie można wyróżnić kilkanaście tysięcy odmian. Różnią się wyglądem, smakiem i aromatem, a
Ciastka - domowe słodkościMasło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy odrobina jajka i obsypujemy cukrem lub migdałami. Pieczemy przez około 10-15 minut do zrumienienia brzegów. Książką Moniki Śmigielskiej "Kuchenny(...)przepisy np. na naleśniki panieńskie czy też perduty w śmietanie. Trzeci rozdział to już coś słodkiego czyli przedwojenne desery np. takie jak krem szodonowi, legumina z sera czy też kruche ciasteczka cukrowe do herbaty które osobiście przygotowałam, posmakowałam i całym serduchem je wam polecam. Czwarty rozdział to obiady wystawne w których znajdziemy przepisy na mięsa, dziczyznę, ryby oraz na wytrawne
Gotowanie...to proste !Pamiętacie przepis na jabłecznik pod twarożkową kołderką? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż
Codzienna kuchnia niecodziennaPiątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to
kruche babeczkijest surowy. Będziesz potrzebować (tortownica 24 cm) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 150 g ciasteczek owsianych (najlepsze będą z czekoladą) 50 g herbatników (najlepsze będą ekstra kruche lub ekstra twarde) 150 g białej czekolady (będzie potrzebna na spód oraz do masy serowej) 4 łyżki masła (płaskie) 800 g twarogu sernikowego (wg mnie najlepszy jest "mój ulubiony" z Wielunia(...)wlej śmietanę, następnie dodaj pozostałą roztopioną czekoladę sól oraz ziarenka z wanilii. Masa będzie płynna ale spokojnie tak ma być! Wylej serową masę na wystudzony spód z ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni grzałka górna i dolna. Piec przez 35-40 minut. Wierzch sernika powinien mięc piękny brązowy karmelowy kolor, a jego konsystencja powinna być
Wylizany Rondeljest surowy. Będziesz potrzebować (tortownica 24 cm) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 150 g ciasteczek owsianych (najlepsze będą z czekoladą) 50 g herbatników (najlepsze będą ekstra kruche lub ekstra twarde) 150 g białej czekolady (będzie potrzebna na spód oraz do masy serowej) 4 łyżki masła (płaskie) 800 g twarogu sernikowego (wg mnie najlepszy jest "mój ulubiony" z Wielunia(...)wlej śmietanę, następnie dodaj pozostałą roztopioną czekoladę sól oraz ziarenka z wanilii. Masa będzie płynna ale spokojnie tak ma być! Wylej serową masę na wystudzony spód z ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni grzałka górna i dolna. Piec przez 35-40 minut. Wierzch sernika powinien mięc piękny brązowy karmelowy kolor, a jego konsystencja powinna być
Wylizany RondelFaworki nieodłącznie kojarzą mi się z okresem karnawału czy też ostatków. W domu rodzinnym przez mamę nazywane faworkami, przez tatę, z południa Polski – chrustem. Podobnie
Mieszam w GarnkuKorzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie(...)kształty. Ja sobie wymyśliłam takie z dziurką, ale Nina koniecznie chciała ludziki, żeby móc dekorować, więc z powstały w sumie 3 kształty. Piecz 10-15 (w zależności od wielkości ciastek) minut w temp. 180 C ps. Ciacha są na tyle twarde tj. trzymają się kupy, że śmiało można je wykorzystać jako dekoracja choinki zamiast pierników. Artykuł Wegańskie korzenne ciasteczka
greenscarfPasteis de nata – znane również pod nazwą „Pasteis de Belem” – od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów. Są to portugalskie
Ostra na SłodkoKeto szarlotka – czy to w ogóle wykonalne? Dlatego w tym sezonie nie omieszkałam nie zrobić prawdziwej szarlotki na biszkopcie . Była już bowiem tarta z budyniem i jabłkami oraz biszkoptowe ciastka z różyczkami z jabłek , a prawdziwej keto szarlotki jeszcze nie… Druga sprawa, czy ona jest tak naprawdę keto, to można by było polemizować… Ale jeśli się dobrze pomanipuluje posiłkami(...)występuje ona w wersji z ciastem biszkoptowym . Miała być rolada , ale ciasto wyszło za suche, żeby je zrolować, więc zostało po prostu przełożone nadzieniem. Z powodzeniem można użyć ciasta kruchego z mojego standardowego przepisu. Co do wykończenia, ja postawiłam na zwykły puder z eryrtytolu i cynamon. Alternatywnie można udekorować wierzch bitą śmietaną albo bitym mlekiem kokosowym (jak w tym przepisie
Modern Cave GirlTrzylatka zarządziła pieczenie ciasteczek. Wykorzystałyśmy wypróbowany już przez nas przepis na Kruche ciasteczka . Ciasto córcia zagniotła sobie sama - mama mogła tylko pomóc odmierzyć składniki i... patrzeć:) I nie ma w tym żadnej przesady, bo to ciasto przygotowuje się błyskawicznie - najpierw chwila ucierania mikserem a później zagniatanie z mąką (z którym poradziło sobie 3-letnie dziecko:). Z ciastem ponadto bardzo dobrze(...)oczka, uszy itp. 5. Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok 0,5 cm (podsypując bardzo małą ilością mąki, żeby ciasteczka nie były twarde). Wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciastka na papierze do pieczenia i piec w 175°C ok 10 min (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek). ZAJĄCZKI Z ciasta wyciąć większym kieliszkiem 2 kółka. Z jednego
Kto ugości moich gości?przypadku... zabrałam się za pieczenie ciasta, a tu niemiła niespodzianka.... ktoś mi wykradł mąkę! Przecież były jeszcze 2kg, a tu końcóweczka! No taak... ale w międzyczasie piekłam bułki... i ciastka... i... wszystko się wyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki. Wybór padł(...)ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.. Na koniec dodać pokrojone ananasy i całość wymieszać. Tortownicę ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Naszym kruchym ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałów. Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę. Przed podaniem schłodzić
Walijskie Pichcenie