Jeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka to proste ciasteczka czekoladowe – są cieniutkie, mocno kakaowe i nie za słodkie. Mój ideał :) Postanowiłam upiec je w nowym wariancie: z Nutellą w środku, czy może być coś lepszego? :) Wykorzystałam do nich silikonowe foremki na cakepops ( pamiątki z wakacji ), ale jeśli nie macie foremek na zdjęciach będzie pokazany jeszcze jeden sposób(...)milimetrów. Wycinamy krążki i wykładamy nimi formkę na cakepopsy. Do każdego wgłębienia nakładamy czekoladę (można przełożyć ją sobie do woreczka i wycisnąć) i przykrywamy jeszcze jednym krążkiem ciasta. Gotowe ciastka wkładamy do zamrażarki na kilka minut – dzięki temu będzie dało się je ładnie przełożyć na blaszkę. Jeśli nie macie foremki na cakepops ciasteczka można zrobić trochę jak pierożki
CiastkozercyJak przeżyć święta i nie zwariować w trakcie przygotowań? :) Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów
SzczyptaSmaQkolejnym poście), i, żeby ten smak uzupełnić, lukier wzbogaciłam o syrop z kwiatów czarnego bzu. Wyszły - obłędne! Nie tak słodkie jak oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie, idealne po prostu. Muszę się przyznać, że wyjadałam je z blachy gorące, parząc sobie język i podniebienie, tak mi smakowały. Razem ze mną duńskie drożdżówki upiekły Mopsik , Panna Malwinna(...)jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Na środku ułożyć po pół łyżeczki dżemu. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Z cukru pudru i syropu ukręcić gęsty lukier, udekorować ciastka. Smacznego! Ciasta jeszcze mi zostało, i teraz się zastanawiam, co by tu pysznego przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!"Kupiłam wczoraj majeranek, cebulkę siedmiolatkę i lubczyk, coś mi się wydaję, że gdy pogoda dopisze, spędzę cały dzień na powietrzu. Tak strasznie mi szkoda marnować piękne
Słodkie PrzyjemnościSzplitry Szplitry są to kruche ciasteczka, w sieci krążą różne przepisy, u mnie w domu od wieków przepis na nie jest niezmienny i tradycyjnie wypiekamy te ciasteczka na Święta, jednak są przepyszne także do popołudniowej kawki. Ich słodycz pochodzi tylko z nadzienia, więc nie należą do ciężkostrawnych wypieków. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie wypieki, ciasteczka można dodatkowo polać polewą(...)lekko mąką blat i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Wycinać kwadraty o boku 4-5 cm. Na środek każdego kwadratu łyżeczką nakładać kleks marmolady. Dwa przeciwne końce ciastek zawijać do środka. Zewnętrzny koniec powinien być dobrze przylepiony, bądź zwinięty pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem
My sweet a lifeWarto mieć kilka przepisów w kategorii "ulubione", które zawsze się sprawdzają, są proste, szybkie i z łatwo dostępnych składników. Jednym z takich w mojej kolekcji jest
Obiad gotowyTarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami – Zapraszam na pyszną, bardzo czekoladową tarte z powidłami śliwkowymi i ciasteczkami. Krem czekoladowy jest piankowy, aromatyczny, wilgotny, z kawałkami ciasteczek. Deser
Mała CukierenkaDelikatne, maślane i waniliowe ciasteczka z świąteczną dekoracją z reniferem skradną serca nie tylko najmłodszych. Łatwo się je przygotowuje, a wyglądają świetnie :) Przepis zaczerpnięty z bloga
Pyry na Gazwiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się ją w identyczny sposób, z tym, że mąkę pszenną zamieniamy na 1,5 szklanki mąki bezglutenowej (polecamy MIX Schar do ciastek) i 0,5 szklanki mąki z tapioki. W zasadzie, nie są to proporcje wiążące, bo wszystko zależy od mąki. Teoretycznie dana mąka zawsze jest taka sama, a jednak, doświadczenie(...)tolerują smażonego (albo samego tłuszczu). Czy smak się różni? Odrobinę tak. Tutaj leży bliżej pączków, ale wciąż niezbyt daleko bułeczek. No, bezglutenowe może po środku (są twardsze, bardziej kruche i łatwo je "przeciągnąć" w piekarniku, więc uwaga). Mniej zapychają, więc zjada się ich więcej. Szczerze mówiąc, ja wolę pieczone. Być może i dlatego, że takich w sklepie nie kupimy :)) SPRÓBUJ
Wypisz WymalujCiasteczka te znajdą się wśród najczęściej pieczonych przeze mnie ciasteczek. Nie za słodki i mocno czekoladowe polecam. Składniki: 200 g cukru (najlepiej trzcinowego) 200 g masła
Mama GotujeDziś zapraszam na przepis z mojego dzieciństwa czyli z PRL 'u, gdy z niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię
Kawa z mlekiemkwestia deseru to moja dola, więc z wielką chęcią rok w rok przygotowuję wraz z moją córką świąteczne wypieki. Za zwyczaj zaczynamy od trzech rodzajów pierniczków potem waniliowe kruche ciasteczka, a na końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty i te wszystkie zapachy(...)śmietanki kremówki 30 % Dekoracja : Maczek o smaku Mango z serii Decorada Delecta cukrowe pastylki płatki śniegu złote perełki Wykonanie: 1. Masło roztapiamy w rondlu zostawiamy do przestudzenia. Ciastka mielimy w malakserze dodając cynamon. Masło łączymy z herbatnikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę (28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć masę dokładnie dociskając . Szczelnie pokryć boki
vaniliowoczekoladowanią jest kolorowa tarta warzywna połączenie cukinii, marchwi, czerwonej papryki z nutą tymianku, czosnku, gałki muszkatołowej oraz parmezanu. Pyszna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI : ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki pszennej (450 używam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli farsz 2 cukinie średnie 5 marchwi(...)ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło - po czym zapiec w 180 stopniach przez
Basia w kuchniHej :)) Zaległości dzisiaj jeszcze ze Świąt. Ciasto robiła ciocia Dorotka, taki smaczny składak. Na dole ciasto orzechowe, następnie budyń na soku wiśniowym z wiśniami, ciasto kakaowe
kruche babeczkiDziś coś dla wielbicieli domowych ciasteczek. Wersja bardziej bogata, bo nie tylko ciastko i krem ale dodatkowo polane polewą z czekolady i masła orzechowego. Nie powiem, że robi się je szybko, choć są łatwe ale dość pracochłonne. Jeśli jednak skusicie się na ich przygotowanie to nie zawiedziecie sie, bo na pewno znikną w mgnieniu oka! Składniki: na ciasto(...)masło rozetrzeć i miksując dodawać do niego na przemian mleko w proszki i mleko z cukrem. Tak przygotowanym kremem smarować ciasteczka i sklejać po dwa (ostrożnie, bo są dość kruche). Czekoladę połamać do małej miseczki, dodać mleko i masło orzechowe. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia i nad parująca wodą ustawić miseczkę z czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogą być także bezmleczne, gdy masło zastąpimy margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz bajeczne. Z podanych ilości wyszły mi 4 blaszki pysznych ciastek. Składniki: - 250g mąki gryczanej - 120g mąki jaglanej - 60g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej - 1 i 1/3 łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru(...)nagrzanego do 180*C i pieczemy w tej temperaturze ok.7-8 minut, z termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas przekładamy ciacha do puszek. uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę
Smaczne Zdrowe