ulicą miasta (miny mijających nas dzieci - bezcenne!), po czym udałyśmy się na śniadanie do rodziców C. Jego mama zastawiła stół jak do bożonarodzeniowej kolacji - wyglądał prześlicznie! Później kawa i ciastka (o których niżej), po czym zapakowałyśmy się w auta i ruszyłyśmy na spotkanie przygody. Najpierw grałyśmy w ludzkie piłkarzyki, co - jakimś cudem - nie skończyło się żadnymi poważniejszymi urazami(...)pomyślałam, że mogłabym przygotować coś jeszcze... Miało być prosto, raczej szybko, a jednocześnie efektownie. I wtedy przypomniałam sobie o stempelkach, które kupiłam, bo były w ogromnej przecenie. Postanowiłam upiec kruche ciasteczka, a w nich wycisnąć coś odpowiedniego na tą okazję. Dałam orzechy, bo wydaje mi się, że dobrze współgrają z posmakiem mąk orkiszowej i gryczanej. Wyszły pyszne - kruchutkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne i kruche, obłędnie pachnące ciasteczka. Polecam upiec na świąteczny stół. Dzieci będą miały przy nich mnóstwo zabawy. Będą piękną dekoracją świątecznego stołu. Udadzą się każdemu. Słodkich wypieków. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 żółtko 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: barwnik spożywczy zielony mąka pszenna do posypania(...)wgniatamy barwnik. Używałam barwnika w proszku, który rozpuściłam w kropli zimnej wody. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, toczymy wałeczki, zaplatamy po dwa, jasny i zielony i formujemy laski. 3. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się tak około 15 minut. 5. Upieczone ciastka studzimy, podajemy i smacznego życzę
Izabelawkuchnizdrowiu i dozwolone są przy chorobach autoimmunologicznych, np. przy zapaleniu tarczycy Hashimoto albo cukrzycy typu I. Zaręczam, że smakują lepiej niż wyglądają 🙂 Jak zrobić takie proste i zdrowe ciasteczka? Ciastka paleo kokosowo-bananowe, dozwolone przy Hashimoto: banan – 2 sztuki, najlepiej dojrzałe wiórki kokosowe – 1,5 szklanki Ciasteczka przyrządza się tak szybko, że warto na samym początku zacząć(...)foremkę do papieru do pieczenia, wypełniałem ją łyżką ciasta i palcami je formowałem w środku foremki. Następnie ostrożnie podnosiłem foremkę, pilnując, by ciasteczko zostało na papierze. Na koniec udekoruj ciastka wiórkami kokosowymi i piecz 20-30 minut w 180°C . Podane powyżej ilości wystarczą na mniej więcej 10 większych albo 16 średnich ciasteczek. Kokos i banany uczulają wyjątkowo rzadko
PaleoSMAKdużą blaszkę wspaniałego ciacha. Może się skusicie na takie słodkości. Czekam na Wasze komentarze i opinie. W zakładce Ciasta znajdziecie mnóstwo przepisów na wypieki, ciasta bez pieczenia, ciasta ucierane, kruche, babki, serniki itp. Składniki 3 duże opakowania herbatników 3 budynie śmietankowe z cukrem 1 l mleka 1,5 puszki kajmaku 600 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone(...)kiedy już będzie zimny utrzeć masło z trzema łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo ugotowany budyń. Masę podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć na ciastka i przykryć kolejną warstwą herbatników.Wyłożyć drugą część masy i ułożyć warstwę herbatników. 1 puszkę kajmaku wyłożyć na ciastka i rozsmarować równo na całej powierzchni i ponownie ułożyć warstwę
O kuchni z uczuciemżółtko albo nawet 2 żółtka zamiast 2 całych jajek). Do tego ciepłe kakao i możecie mnie nie szukać (siedzę na parapecie, pod kocem, z książką w ręku). KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ, ORZECHAMI LASKOWYMI I RODZYNKAMI Składniki: - 325 gram mąki - 150 gram masła - 120 gram cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka (opcjonalnie 1 jajko + 1 żółtko albo(...)niego cukry. Następnie wbijamy oba jajka, mieszamy do połączenia składników. Partiami łączymy całość z mąką i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy odcedzone rodzynki, czekolady i orzechy. Formujemy ciastka dowolnej wielkości (ja lubię takie wielkości dłoni, bez palców licząc). Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 15-20 minut w zależności od wielkości ciastek. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuenergii. Wywołuje uśmiech, przypomina o lecie, rozpływa się w ustach, a wraz z nim rozchodzi się po naszym ciele kolejna porcja eliksiru - chwilo trwaj! Kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie pełen soczystych mandarynek to zdecydowanie najlepsze lekarstwo na szaro-bure dni! Częstujcie się:) SERNIK MANDARYNKOWY /tortownica o średnicy 24 cm/ Na spód 350 g herbatników czekoladowych(...)tortownicy wyłożyć folią aluminiową - tak, aby folia otaczała także zewnętrzną obręcz tortownicy. Folia powinna zabezpieczyć tortownicę przed przedostaniem się do środka wody, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera - tak, aby zostały bardzo drobno zmielone. Masło stopić w rondelku i połączyć ze zmielonymi ciastkami. Wymieszać i lekko zagnieść, powstanie
KUCHARNIAAmaretto Tort cappuccino Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu(...)Delikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawą Kawowa pianka Ciastka kawowe Ciasto kakaowo-kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik-tiramisu Torcik piernikowo-serowy My sweet morning Krwawy omlet Paleo Jedzonko Kawa bananowo-kokosowa na zimno Piecz i gotuj
Moje domowe kucharzeniezrobić z samych białek? Oto przepis na pyszne, kruche kokosanki polane gorzką czekoladą. Składniki: 3 białka szczypta soli 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych sok z połowy cytryny ( opcjonalnie) Polewa: 1/2 gorzkiej czekolady Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej W misce ubijam białka z odrobiną soli, gdy białka zaczną robić się puszyste powoli wsypuję(...)składników. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam masę za pomocą łyżek. Kokosanki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekę przez około 15 minut. Gotowe ciastka studzę na kratce. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i ozdabiam kokosanki
Kukuleczkiroku pieczone po raz pierwszy i z tego co obserwuję znikają najszybciej. Są kruche, delikatne i mocno migdałowe. Zwieńczeniem jest dodatek lekko kwaśnej marmolady. Na pewno wpiszą się na stałe w świąteczne wypiekanie. Składniki: 100 g miękkiego masła 130 g mąki migdałowej 90 g mąki pszennej 1 żółtko 60 g cukru Do obtoczenia: białko migdały siekane marmolada Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)grubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić małym palcem dziurkę i napełnić marmoladą. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujeostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po prostu z tym wszystkim nie nadążałam. Napiekłam ogromnie ilości ciastek, a przecież ile można o ciastkach i pisać, i czytać...? Stwierdziłam więc, że będę je i Wam, i sobie, racjonalnie dawkować. I oto, co z tego wyszło... W tajemnicy się przyznam, że te akurat ciasteczka(...)ciągnące...? Toż to musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec, bo będą po prostu kruche - też pyszne, ale nie o to tutaj chodzi). Myśmy się nimi zajadali z największą rozkoszą, tak samo dzieci koleżanki - małe łapki co i rusz sięgały po kolejny. Jeśli więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasłem orzechowym i pewnego razu postanowiłam upiec ich podobną wersję, ale która nie będzie zawierała jajek, nabiału, mąki, ani cukru! Chciałam również, aby były delikatne i jednocześnie przyjemnie kruche, lekko chrupiące... Przyznam, że wyszły mi doskonale i od tamtej robiłam je mnóstwo razy. Są naprawdę rewelacyjne w smaku oraz kusząco pachną. Zazwyczaj zwiększam ilość składników, ponieważ ciasteczka świetnie się przechowują(...)wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Ostudzić. (*) Jeśli użyjecie dojrzałego banana to miód jest zbędny, chyba że lubicie
Di gotujeborówki w jagodowej galaretce. Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm) Spód ciasteczkowy: 30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche) 150 g masła 100 g czekolady mlecznej (można pominąć) Warstwa jogurtowo-kokosowa: 400 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 1 i 1/3 szkl cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego* (tylko(...)użyć 2 puszki mleka kokosowego (ilośći żelatyny nie trzeba zwiększać) 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Masło rozpuścić, wlać do okruszków ciastek, wymieszać dokładnie dłonią. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać okruszki z masłem (będą miały konsystencję mokrego piasku) i ugniatając je dłońmi wylepić nimi cały spód tortownicy. Odstawić do lodówki
Kto ugości moich gości?Pierniczki alpejskie z tego przepisu są miękkie od razu po upieczeniu i mają wspaniały, korzenny aromat. Po prostu rozpływają się w ustach! Mogą być nadziewane, ale
Na-talerzu.plMocno czekoladowy, kremowy i aksamitny sernik na spodzie z ciasteczek kakaowych i rozpływający się w ustach, lekko kwaskowy mus malinowy… Duet, który musi smakować Idealny
Oryginalny smak