jego urodziny, postanowiłam wykonać odpowiednią liczbę gitar zamiast tortu. Ciasteczka są przepyszne. Ciasto zrobiłam według przepisu Nigelli Lawson - ale trochę inaczej. Nie w mikserze a na stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas jedzenia. Ale są bardzo wciągające. 175 gram twardego masła 100 gram mielonych migdałów 1 jajko 1,5 szklanki(...)masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy. Zagniotłam. Nie wstawiłam do lodówki, choć tak jest w przepisie. Rozwałkowałam ciasto na 0,5 cm i wykrawałam ciastka. Piekłam w 180 stopniach od 15 - do 18 minut, Potem dekorowałam lukrem plastycznym
AZgotuj!Składniki:3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ szklanki cukru3 jajka2 szklanki mleka½ szklanki olejukilka kropli aromatu waniliowego500 ml śmietany kremówki 30%500 g truskawekcukier do
Świat CiastaPrezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu(...)cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez to ma znacznie delikatniejszy wygląd. Odrobina mleka sprawia, że ciast po upieczeniu jest bardziej kruche. Ale najbardziej zaskakujący jest ... kminek. Tylko trzeba go dać odpowiednią ilość, nie za dużo. Tyle, aby kminek nie przeważał, był tylko delikatnie wyczuwalny...P.S. Do wypieku użyłem spodu od tortownicy
Grahamka, weka i kajzerkaDelikatna kremowa pianka o smaku truskawkowym na kruchym spodzie z herbatników. Bardzo łatwy do przygotowania deser bez pieczenia. Taki deserek można przygotować na Walentynki w formie serduszek ale nie tylko. około 8 porcji 2 galaretki o smaku truskawkowym 400 ml śmietanki kremówki minimum 30% 120 gramów serka mascarpone 250 gramów herbatników 100 gramów masła Pestki granatu lub inne(...)jednak zostać płynne. Herbatniki zmiksować w blenderze lub włożyć do woreczka i rozgniatać za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta. Herbatniki powinny mieć konsystencję piasku. Do rozkruszonych ciastek dodać roztopione masło i opcjonalnie łyżkę cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy w której będziemy przygotowywać deser wyłożonej folią spożywczą. (u mnie naczynie żaroodporne o wymiarach
Andzia PichciKrucho - drożdżowe ciasteczka o dowolnym kształcie. Nie bardzo słodkie i nie bardzo pracochłonne. Składniki: 60 dag mąki 30 dag masła lub margaryny 2 łyżki cukru 1,5 dag drożdży 3 zółtka 4 łyżki śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: marmolada lub powidło cukier puder Mąkę posiekać z margaryną. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki(...)umieścić na 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować. Dwa płaty ciasta posmarować marmoladą lub powidłem, przykryć pozostałym ciastem. Wycinać ciastka o dowolnych kształtach. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 17 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
Praktyczna plKruche ciasteczka z gorzką czekoladą. Fajny pomysł na słodki prezent mikołajkowy dla bliskiej osoby. składniki: 370 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji 60 g masła, 2 jajka, 160 g cukru trzcinowego, 110 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli. 220 g czekolady roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem(...)masę, dodajemy stopioną ostudzoną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól, cały czas mieszając. Delikatnie łączymy masę ze 150 g pokruszonej czekolady. Nakładamy łyżką na blachę, formując ciastka. Posypujemy przeznaczoną do dekoracji grubo pokruszoną czekoladą. Pieczemy 20 minut w 160 stopniach C. /przepis: Kuchnia
noteskulinarnyfigaU mnie już leży śnieg za oknem. A u was? W takiej atmosferze i klimacie ostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem
Ciasta z tradycjamiHej :)) Od dzisiaj najbliższe kilka wpisów będzie z jeżynami w roli głównej. Miałam, musiałam zużyć więc poszło serią ;)) Na pierwszy rzut idą rożki z ciasta francuskiego
kruche babeczkiwyszedł klasyk. Ale z tak niesamowitym nadzieniem, że koniecznie musicie go spróbować. Wcześniej upieczony rabarbar jest cudownie pełen smaku- o wiele bardziej, niż duszony w syropie. Mówię Wam- koniecznie! KRUCHY PLACEK Z PIECZONYM RABARBAREM Na nadzienie 650g łodyg rabarbaru 250g cukru 1 łyżka syropu waniliowego Na ciasto 450g mąki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 225g zimnego masła(...)cieście rozkładamy rabarbar, starając się nie dodać zbyt dużo soku (jeśli zostanie, nie wylewajcie go- to pyszny rabarbarowy syrop). Z pozostałego ciasta możemy wyciąć jakieś ozdoby foremkami do ciastek, lub zrobić klasyczną plecionkę. Ważne, żeby w wierzchiej warstwie było kilka otworów, żeby nadzienie mogło w miarę swobodnie bąbelkować. Gotowe ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem i wstawiamy
les mirabellesKruche ciasteczka, idealne do kawy ;) Składniki: na ok 4 blaszki z piekarnika 6 i 1/4 szklanki mąki pszennej 25 dag masła 1 i 1/3 szklanki cukru 6 żółtek 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 białko cukier do posypania ciasteczek Masło siekamy z przesianą mąką(...)pozostawiamy na noc w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5cm i wycinamy szklanką lub foremkami ciasteczka. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a następnie każde ciastko smarujemy rozmąconym białkiem oraz posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180º C. Smacznego
Gotuj z AgnesBudyniowe ciasteczka bez jajek Lubicie ciasteczka? My uwielbiamy. Na koniec dnia zostawiam Wam jeden z łatwiejszych przepisów na domowe ciasteczka . Pyszne, proste w przygotowaniu ciasteczka bez
Słodkie okruszkiNastępna chmurka na moim blogu, ale tym razem z jagodami. Prawdę powiedziawszy już gubię się w tym, by określić która jest smaczniejsza, czy z wiśniami, czy
Pieprzyć z FantazjąPomysł na te rogaliki podesłała mi kiedyś koleżanka i tak się do nich zamierzałam a potem uciekło z głowy. Ostatnio sobie przypomniałam o przepisie i od
Zrób to smacznie