Jeszcze jedna, typowo wielkanocna propozycja na szybkie ciasteczka. Ja przygotowałam je tak naprawdę z tego, co było pod ręką ;) Już niedługo zaproszę Was na barszcz
Kuchnia w czekoladzieNic tak nie poprawia ludzkiego samopoczucia późnojesienną i zimową porą jak aromat korzennych przypraw, wydobywający się z buchającego ciepłem piekarnika. Zapach cynamonu, goździków, anyżu i imbiru
Even Better FoodCiasteczka są bardzo kruche. Składniki : 40 dkg miękkiego masła 18 dkg cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 40 dkg mąki pszennej 2-3 krople olejku waniliowego szczypta soli Dekoracja ( opcjonalnie ) : cukier puder lub polewa czekoladowa Sposób wykonania : M asło wrzuć do miski, utrzyj na puszystą masę . Dodaj cukier puder oraz sól, dalej ucieraj(...)waniliowego możesz dodać otartą skórkę z cytryny lub użyć innego olejku np. kokosowego, rumowego, wtedy ciasteczka będą mieć inny smak. R ada : Ciasto jest dość miękkie dlatego ciastka możesz formować przy użyciu rękawa cukierniczego. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneTym razem przygotowałam zestawienie przepisów na wykorzystanie 🍓truskawek. Sezonowo świeże możemy jeść garściami same, ale w połączeniu z innymi składnikami, stworzymy smaczne zbilansowane posiłki (nie licząc
zdrowo i aktywnieRurki z kremem. Małe , słodkie co nieco :). Chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła :). Niestety, są dość pracochłonne, dlatego same rurki warto upiec dużo
Opowieści z piekarnikaSiemanko! Dzisiaj na słodko w sumie pół-słodko, bo z rabarbarem, mogę śmiało powiedzieć, że jest to smak, który pamiętam bardzo wyraźnie i zawsze będzie mi
Kuba GotujeJuż pojutrze Tłusty Czwartek czyli małe święto wszystkich łasuchów. To dzień kiedy je się przede wszystkim pączki, ale nie tylko. Ja nie kupuję pączków czy
Smaczna Pyzakontakcie z żywnością. Cena: 44 zł Gdzie kupić? www.ministerstwogadzetow.com Grawerowany pojemnik na ciastka Ten pojemnik to pomysł na prezent dla każdego. Można przechowywać w nim ciastka, cukierki czy inne ulubione słodkości. Pojemnik jest w kształcie choinki, a wykonano go ze szkła. Pięknie prezentują się w nim słodycze. Na pojemniku można wykonać grawerowany i spersonalizowany napis(...)www.mniammniam.com Garnek rzymski VITOS KERAMIA Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim mają wyjątkowy smak i aromat. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim dania są zdrowe i lekkie, a mięsa kruche i soczyste. W takim garnku można piec różne mięsa, ryby, domowe chleby, warzywa, a nawet risotto i lasagne. Garnek wykonano z naturalnej porowatej gliny, którą wydobywa się ręcznie. Cena
My Chcemy JeśćKruche ciasteczka czekoladą w środku, to szybka i bardzo smaczna przekąska. Idealna na deser czy do śniadaniowki na luch d szkoły czy pracy. Przygotujesz je bardzo szybko. Mało tego przepis jest idealny na wspólne wypieki z dzieciakami. Kilka składników, troche siekania i mieszania, a później delektowania się do ostatniego okruszka;) Składniki: 100 g masła 155 gram(...)piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na jedną porcję układamy 9 ciastek. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie, twardnieją podczas stygnięcia
Życie zaczyna się w kuchniCiasteczka pająki Strasznie smaczne, przerażająco fajne, obłędnie kruche i potwornie łatwe w przygotowaniu – takie właśnie są ciasteczka z pająkami na halloween Składniki: 100g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo: polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia duże czekoladowe groszki (u mnie wiśnie(...)zachować między nimi odstęp. Piekłam z termoobiegiem *** *** Z polewy czekoladowej lub czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej wykonujemy nóżki pająków, najlepiej zrobić to za pomocą wykałaczki *** *** Na środku każdego ciastka wykonujemy keks z czekolady i przyklejamy na nim czekoladowy groszek. Za pomocą lukru lub rozpuszczonej białej czekolady wykonujemy oczy pająkom *** ***Ciasteczka odkładamy aby polewa zastygła *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA
Blog z ApetytemKruche ciasteczka z nadzieniem jabłkowym, z polew ą czekoladow ą , orzechami i aromatem cynamonowym... niezwykle rozpływające się w ustach. Do zrobienia ciasteczek możemy zaangażować nasze dzieci, które będą miały ogromn ą frajdę przy robieniu słodkich pierożków. Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 2 szklanki, masło 150 g, śmietana 18 % 1 łyżka, jajko(...)stopni i pieczemy 15 min. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, mieszamy i polewamy nią gotowe ciasteczka. Orzechy włoskie siekamy, podprażamy na suchej patelni i posypujemy ciastka
kulinarne odsłony patiZostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze(...)gram obranych, dobrze zmielonych migdałów -35 gram cukru pudru -dwie łyżki wody. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce. Po podpieczeniu bazy ciastek, wyciągamy je z piekarnika i nadziewamy smażonym nadzieniem, delikatnie ugniatając. Siódmą cześć ciasta ucieramy na tarce i posypujemy ciastka z wierzchu. Na środku umieszczamy marcepan, u mnie
BaRepasrazem mamy coś dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa. Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :) Składniki - proporcje na około 45 ciasteczek 300 g mąki ryżowej 170 g oleju kokosowego 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem) około 100 g wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny(...)godzinę. Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJuż od jakiegoś czasu "chodzą" za mną domowe serniki. Robię je raczej od święta i najczęściej w formie tradycyjnej, na kruchym cieście i z rodzynkami, ale nadszedł czas na małe zmiany. Tym bardziej, że do świąt jeszcze daleko, a do mojej kuchni niedawno trafiła pasta sezamowa (Tahini). Kupiłam ją z zamiarem zrobienia placków, a pozostałą część wykorzystałam do sernika sezamowego(...)łyżki pasty sezamowej (Tahini) polewa: 1/2 szklanki pasty sezamowej 2 łyżki śmietany 30% Przygotowanie: spód: Sezam prażymy lekko na suchej patelni , do otrzymania złotego koloru i studzimy. Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Masło roztapiamy. Rozdrobnione ciastka mieszamy z sezamem oraz masłem i miodem. Wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy, odstawiamy na 5 minut
Bon appetit mon amie