Banalnie proste, obłędnie pyszne. Bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne... :-) To wprost poezja smaku. Jednym słowem najlepsze i najprostsze ciasteczka maślane, jakie jedliśmy. Dodam jeszcze, że przygotowywało je moje 9-cio letnie Dziecię, więc są bardzo łatwe. Polecam bardzo gorąco, zarówno dla jak i z dziećmi. Przepis zaczerpnięty z książki Anny Starmach " Pyszne 25 nowa porcja przepisów". Przepis(...)można dać ksylitol ) - 120g masła (pokrojone na mniejsze kawałki) - 1 łyżka cukru waniliowego ( u nas ksylitol z wanilią ) dodatkowo: - cukier do obtoczenia ciastek (u nas 2 łyżki cukru trzcinowego) W misce umieścić odważone składniki i zagnieść kruche, miękkie ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze i odłożyć na blachę
Smaczne Zdrowewśród znajomych. Ja osobiście wolę "Pasję". Znajomi zachwycali się kruchością i delikatnością tych ciastek II "Pasja"- zdecydowanie najbardziej znane ciastka. Dostępne na wagę. Wykrywa smak kokosowy. III "Pryncypałki" classic- bardzo znane i przez wszystkich lubiane. Kruche i delikatne. III Pryncytorcik- "coś konkretnego w sam raz do kawy" IV "Kremisie"- faworyt wśród dzieci. Herbatnik, krem i czekolada
Pobite gary Barbarypomarańczami), który bezapelacyjnie kojarzy mi się ze Świętami. A dodatkowo jest jedną z moich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI(...)schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat o grubości 4-5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wycinać gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami, można zostawić niewielkie odstępy, gdyż podczas pieczenia nie rosną. Piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po przestudzeniu udekorować czekoladą, najlepiej przy pomocy silikonowego pędzelka
Kuchnia w opałachdlatego że wychodzą bardzo smaczne, więc czemu nie? 😃 Możesz pominąć przyprawę do piernika i w ten sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta. Składniki (2 blaszki ciastek): 350 g mąki orkiszowej 100 g oleju kokosowego 100 g miodu 150 g masła orzechowe z karobem
Zdrowie na języku :PCanestrelli to typowo włoskie ciasteczka, które podawane są w ramach codziennego podwieczorku Nie są to jednak zwykłe ciacha. To niezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka, które dodatkowo przygotowuje się dosłownie w 10 minut. Ich sekretem są żółtka jaj, ugotowane na twardo, które dodajemy do ciasta. Chcąc nadać ich świątecznego charakteru, dodałam do nich również szczyptę cynamonu i kardamonu(...)Całość dokładnie zagniataj, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uwaga, może być bardzo kruche. Gotową masę podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Z ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach. Następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. P upieczeniu
365 dni dookoła kuchnijeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Tak przygotowane ciasto trzeba jeszcze cienko rozwałkować i powycinać ciastka, a następnie je usmażyć. Gwarantuję, że smak własnoręcznie zrobionych faworków, wynagrodzi Wam czas spędzony na ich przygotowaniu. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków). Ciasto wałkujemy porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć
Smakowity Blog Kulinarnyktóre na pewno wyróżnią się niepowtarzalnym smakiem. W tym przypadku oczywiście do ich wykonania używam często pozostałych ciast, choćby makowca, każdego kruchego ciasta. A jeśli mamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane. Jest to deser bardzo prosty, bez pieczenia. Trufle w różnych posypkach Składniki: ciasto na trufle: – ciastka i ciasta różne
Kuchnia co dniapyszne ciasteczka, niezwykle kruche, z warstwą kremu orzechowo- kakaowego. Idealne z kubkiem ciepłego mleka, lub do moczenia w kawce czy herbacie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczyła chwila i moje ciasteczka już gotowe, wędrowały do piekarnika. Dzień dziś niestety chłodny i ponury, więc zaprosiłam córkę do wspólnej zabawy przy wykrawaniu u lepieniu ciastek. A może
Zrób to smaczniegalaretek nadaje mu dodatkowej, orzeźwiającej nuty. Składniki: 600 ml śmietany 30% 3 galaretki przeźroczyste 2 galaretki cytrynowe ok 320 g kruchych ciasteczek w kształcie kwiatków opakowanie gofrów lub biszkoptów (ok. 250 g) Wykonanie: Na spodzie blachy układamy ciastka: gofry lub biszkopty. 3 przezroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno(...)następnie cienkim strumieniem wlewamy do niej tężejące, przezroczyste galaretki. Masę wylewamy na gofry, odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, a następnie układamy na niej kruche ciasteczka-kwiatki. 2 galaretki cytrynowe rozrabiamy w 600 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do stężenia . Kiedy zaczną tężeć wylewamy je na śmietanową masę. Chłodzimy w lodówce
Walijskie PichcenieDomowe ciastka owsiane to jeden z najlepszych pomysłów na słodką i prostą przekąskę. Dziś zapraszam na takie mocno orzechowe z dodatkiem czekolady. Idealnie chrupiące i kruche. Do ich zrobienia wykorzystałam zwykłe masło 82 % oraz dodałam też masło orzechowe crunchy, przez co nie mają one "maślanego" smaku, za którym osobiście nie przepadam. Ciastka można też zrobić w wersji bezglutenowej
Healthy food explorerSkładniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny
Ciastka - domowe słodkościPyszne ciasto jabłkowe z budyniem malinowym ugotowanym na kompocie jabłkowym i zwieńczone warstwą kokosu. Polecam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 3/4
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSłowo styropian nie kojarzy się najlepiej a przynajmniej w kuchni... jednak to ciasto jest rewelacyjne, nie tylko ładnie wygląda ale i super smakuje. Kruche ciasto, kwaskowaty
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto z nutką jabłek i masy budyniowej na deszczowe popołudnie :)Czas pieczenia: 4 x 20 min
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia