Dziś przedstawiam wyjątkowo smaczne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig z akcentem pomarańczy i cynamonu. Doskonałe na deser i do kawy, a ich przygotowanie nie
karmelowyBardzo szybkie i smaczne rurki z kruchego ciasta z nadzieniem karmelowym i z czekoladowym. Łatwe do zrobienia,ciasto nie sprawia problemu ,polecam. Składniki: 240 g mąki
Ladylaura.Najzwyklejsze i najprostsze kruche ciasteczka w sam raz do herbatki. Z ciasta można wycinać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować i podać na świąteczny stół
Monia miesza i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieguski to kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami. Są bardzo łatwe do zrobienia, a ich wykonanie zajmuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Grzebyki to kruche ciasteczka nadziewane marmoladą. Bardzo smaczne i niedrogie w wykonaniu. Szybko znikają z talerza więc polecam
Marta GotujePrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie - są takie kruche i delikatne w smaku. Już podczas pieczeniu kuszą swoim niesamowitym zapachem! Płatki jaglane, mąka kukurydziane, olej kokosowy i czekolada - to doskonałe połączenie, które jest wyczuwalne i idealnie skomponowane. Ciastka nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. (Osoby unikające cukru powinny użyć czekolady gorzkiej/deserowej.) Koniecznie sami
Di gotujeciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeShortbread to niezwykle kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka wywodzące się ze Szkocji. Do przygotowania ciasteczek shortbread potrzebna jest mąka, masło i cukier. Do ciasta nie dodaje się jajek, proszku do pieczenia czy sody. Ciasteczka shortbread zrobicie bardzo prosto i od razu polecam Wam przygotować podwójną porcję, gdyż znikną w mgnieniu oka. Ja mam w planach upieczenie ciasteczek shortbread(...)robiąc ciasteczka shortbread. Jeśli nie macie pod ręką cukru kryształu możecie użyć tylko i wyłącznie cukru pudru. Z ciasta uformować możecie dłuższy i węższy prostokąt i wtedy uzyskacie więcej ciastek. Ciasto możecie również rozwałkować i wycinać z niego dowolne kształty. Z racji na fakt, iż ciasto jest bardzo miękkie polecałabym wałkować je ułożone na papierze do pieczenia i tymże
MeCooksNONE Pyszne i proste ciastka korzenne z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, czysty obłęd :) Ja przedstawiam wersję świąteczno noworoczną ale tak naprawdę sprawdzą się świetnie w jesienno zimowe wieczory. Przepis znalazłam na YouTube i poniżej pod przepisem w źródle jest link do niego więc można zobaczyć cały proces przygotowania ciasteczek. Kruche, proste, korzenne i szybkie w wykonaniu(...)dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo ciastka sporo rosną pieczemy je 8-10 minut aż się delikatnie zarumienią w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienieamoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy użyciu specjalnych drewnianych, ręcznie wykonanych foremek. Foremki i gotową masę daktylową zakupiłam już latem, a teraz inauguracja. Do foremki nie otrzymałam oryginalnego przepisu, a ten prezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w interecie(...)moimi modyfikacjami. Upiekłam ciasteczka z mąki orkiszowej z dodatkiem orkiszowego grysiku. Efekt jest znakomity, a ciasteczka bardzo kruche i no i super zdrowe. Mąka orkiszowa, słodycz płynąca z daktyli, różany zapach i smak -cóż chcieć więcej! Robilam je już kilkakrotnie, skradły nasze serca. Przy wykonaniu ciasteczek nie jest wymagana precyzja, także poradzą sobie z nimi najmniejsze dzieci. Polecam! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trafiłam w Krakowie do sklepu z produktami z Sycylii. I to była miłość od pierwszego kęsa Cannoli to kruche ciasto, smażone w głębokim tłuszczu. W środku z nadzieniem z ricotty. W cieście wyczuwalna jest delikatna cynamonowa nutka i samo ciastko nie jest bardzo słodkie. Często ozdabiane jest siekanymi pistacjami czy też kawałkami czekolady. Foremki do cannoli i jak smażyć(...)słodsze smaki, dodajcie więcej cukru. Ciasto w cannoli jest kruche, nie za słodkie i jak dla mnie ta nutka cynamonu w nim, daje niesamowite wrażenie smakowe. Zdecydowanie ciekawszy smak niż nasze pospolite rurki z kremem Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi stąd . Jeśli nie planuejmy od razu zjeść wszystkich ciastek na raz, to warto nadziewać je partiami, przed podaniem
Mieszam w GarnkuPyszne, francuskie ciasteczka z jagodami i mascarpone. Kruche, delikatne i wręcz przepyszne. Takie ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą. Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk(...)dolny na górę. Tak powstaną małe, poprzeplatane kwadraty. Mascarpone mieszamy z cukrem i jagodami. Na każde ciastko kładziemy po łyżce farszu, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 *C. Ciastka są już pięknie wyrośnięte i zarumienione. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKruche ciasteczka tłuczkiem robione Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Choć czasem zastanawiam się czy bardziej lubimy je jeść czy wspólnie przygotowywać Moje dzieci uwielbiają pomagać mi w kuchni, co często pokazuję na moim Instagramie . Jeśli jeszcze mnie nie obserwujecie, to zapraszam Poznamy się bliżej Ale wracając do ciasteczek… Dzisiejsze kruche ciasteczka tłuczkiem robione, to jedne z łatwiejszych do wykonania(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę spłaszczamy za pomocą tłuczka do mięsa tworząc na ciastkach charakterystyczny wzorek. Ciastka powinny mieć około 7-8 mm (można zrobić cieńsze). Tak przygotowane ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wyjdzie duża blaszka ciasteczek
Słodkie okruszkiniedzielne popołudnie polecam przepis na pyszne kruche ciasteczka cytrynowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Pokochają je miłośnicy cytrynki i nie tylko. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka śmietany 18%, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny(...)pieczenia, śmietanę oraz skórkę otartą z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka
Tradycyjna kuchnia Kasimarmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie je pod nazwą Ciastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi , postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :)) Polecam
Walijskie Pichcenie