sobie uaktualnić, ponieważ brakowało w nim zdjęcia (może niech to będzie taki prezent na rok bloga :P) Są to moje ulubione ciastka, zważając na to że innych słodkości nie jem :P Zachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:) Dowolność produktów jest dość duża, można dodać różne suszone owoce
Czerwona PorzeczkaPaństwem najlepsze kruche ciasteczka. Od razu lojalnie uprzedzam: jak używacie wałka ze wzorem, to musicie mega pilnować czasu pieczenia, ciasto przykleja się jak wściekłe i można dostać apopleksji. Część ciasteczek zrobiłam z cukrem i konfiturą, część z samym cukrem, część zostawiłam gołe. Wszystkie wersje są super. Możecie je przechowywać w metalowym pojemniku ponad 2 tygodnie. Ciastka najlepsze(...)folii spożywczej i jego płaską stroną robimy wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy niewielką porcję konfitury lub marmolady. Pieczenie ciasteczek – ciastka pieczemy 10 minut w 180 stopniach, 5 minut w 190 i 5 minut w 200. Najłatwiej zapanować nad pieczeniem, jak kruche ciasteczka mają około 5 mm grubości. Cieńsze bardzo szybko się palą. Pierwsze dwie partie zrobiłam normalnie, kolejne robię już
ladykitchenpół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiej na blat, zrób zagłębienie w mące i dodaj wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem orzechów. Dużym nożem siekaj wszystkie składniki jak na typowe kruche ciasto. Po 5-10 minutach ciasto samo praktycznie zacznie się sklejać w całość. Gdy wszystkie składniki będą stanowiły jednolitą masę dodaj orzechy i wsiekaj je w ciasto. Całość zlep(...)pieczenia. Piecz ciacha w temp. 180 C stopni na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut (w zależności od grubości ciastek). Zaraz po ich upieczeniu ciasteczka mogą być miękkie więc je wystudź, wtedy stwardnieją i staną się idealnie kruche. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z pistacjami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfuwielbia. Często piekę serniki, ale za każdym razem staram się by były inne. Lubię zaskakiwać najbliższych nowymi smakami, dodatkami. Na święta postanowiłam przygotować sernik w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie. Reakcja rodziny – uśmiechy i prośba, by ta wersja sernika pojawiała się o wiele częściej. Zachęcam i Was do spróbowania. Dodatkowym atutem tego ciasta jest fakt(...)misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia
Słodkie okruszkiwedług mnie to najlepsze z włoskich ciastek. Będąc w Neapolu , jadałem je trzy razy dziennie i nie miałem dość. Tradycyjne sfogliatelle występują w dwóch odmianach: riccie oraz frolle . Sfogliatella riccia (z włoskiego kręcona) jest przygotowana z listkującego się ciasta, które zawija się dookoła. Sfogliatella frolla dla odmiany robiona jest z ciasta kruchego. Obie są świetne, chociaż mnie bardziej podpasowała(...)wodę z kwiatu pomarańczy (lub kilka kropli olejku pomarańczowego), cynamon, jajko i kandyzowaną skórkę pomarańczową . Masę wymieszaj. Jeśli będzie za rzadka, możesz ją wstawić do lodówki, aby stężała. Formowanie ciastek i pieczenie sfogliatelle Z gotowego ciasta uformuj kulki o wadze ok. 70 g. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek. Na środek nałóż farsz i ciasto zlep jak pierogi
Food Squarewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasteczka są przepyszne - kruche i mocno seeerowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno też szybko znikają. Istnieje możliwość podgrzania ich w kuchence mikrofalowej. Są bardzo syte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc(...)tarce (o średnich oczkach). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i foremką wykrawać dowolne kształty. Na połowie z nich położyć po odrobinie nadzienia (zależy jak duże będą ciastka), przykryć pozostałymi kawałkami i mocno docisnąć brzegi. (Użyłam gadżetu do robienia pierogów. Wierzch można delikatnie naciąć, aby nadzienie nie "wchłaniało się" w ciasto - robiłam to na oba sposoby.) Całość
Di gotujeKilka lat temu trafiłam na fajny przepis na kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła(...)milimetry . Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostępy nie muszą być duże. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne
Trzeci talerzbitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie jak chcecie. Z ciasta parzonego możecie upiec także Grzybki ptysiowe Eklery upiekłam
Smaczna Pyzakremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.”Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi. Masę „od zawsze” robię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam
mojewypiekiinietylkoZakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami i zapiekane
Weekendy w domu i ogrodziesłodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)też inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński
mojewypiekiinietylkosłodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)też inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński
mojewypiekiinietylkomoim 5-letnim synkiem, specjalnie z okazji Mikołajek w "zerówce". Do przygotowania tych ciasteczek nadaje się każde ciasto na kruche ciasteczka np. maślane lub korzenne. Ja tym razem wybrałam wersję maślano-waniliową. Składniki na ok. 30 ciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki esencji waniliowej dodatkowo czerwone i ewentualnie białe
Pełny talerzCzas czytania: 3 min Pierniczki w stylu skandynawskim są kruche i niesamowicie aromatyczne. Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny aromat korzennych przypraw. Pierniczki wypiekać należy z bardzo cienkiego ciasta, wtedy są najlepsze! Ja zaszalałam i ozdobiłam je lukrem, pięknie ozdobią choinkę na Boże Narodzenie. Oczywiście dekoracje lukrem można zostawić na okres tuż przed świętami, a wcześniej upiec ciasteczek(...)zachwyci domowników i gości. Lukrowane pierniczki mogą być również pięknym prezentem świątecznym! Print Pierniczki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Jedne z najlepszych pierniczków. Course Ciastka Cuisine Polska Keyword melasa Prep Time 2 hours 30 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 2 hours 40 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 150 g melasy
SprawdzonaKuchnia.pl