kruche ciastka - 4086 przepisów (strona:132/273)

Ciastka owsiane 199

sobie uaktualnić, ponieważ brakowało w nim zdjęcia (może niech to będzie taki prezent na rok bloga :P) Są to moje ulubione ciastka, zważając na to że innych słodkości nie jem :P Zachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:) Dowolność produktów jest dość duża, można dodać różne suszone owoce

Czerwona Porzeczka
Kruche ciasteczka 207

Państwem najlepsze kruche ciasteczka. Od razu lojalnie uprzedzam: jak używacie wałka ze wzorem, to musicie mega pilnować czasu pieczenia, ciasto przykleja się jak wściekłe i można dostać apopleksji. Część ciasteczek zrobiłam z cukrem i konfiturą, część z samym cukrem, część zostawiłam gołe. Wszystkie wersje są super. Możecie je przechowywać w metalowym pojemniku ponad 2 tygodnie. Ciastka najlepsze(...)folii spożywczej i jego płaską stroną robimy wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy niewielką porcję konfitury lub marmolady. Pieczenie ciasteczek – ciastka pieczemy 10 minut w 180 stopniach, 5 minut w 190 i 5 minut w 200. Najłatwiej zapanować nad pieczeniem, jak kruche ciasteczka mają około 5 mm grubości. Cieńsze bardzo szybko się palą. Pierwsze dwie partie zrobiłam normalnie, kolejne robię już

ladykitchen
Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z pistacjami 163

pół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiej na blat, zrób zagłębienie w mące i dodaj wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem orzechów. Dużym nożem siekaj wszystkie składniki jak na typowe kruche ciasto. Po 5-10 minutach ciasto samo praktycznie zacznie się sklejać w całość. Gdy wszystkie składniki będą stanowiły jednolitą masę dodaj orzechy i wsiekaj je w ciasto. Całość zlep(...)pieczenia. Piecz ciacha w temp. 180 C stopni na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut (w zależności od grubości ciastek). Zaraz po ich upieczeniu ciasteczka mogą być miękkie więc je wystudź, wtedy stwardnieją i staną się idealnie kruche. Smacznego! Artykuł Bezglutenowe wegańskie ciasteczka z pistacjami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Delikatny i puszysty sernik cytrynowy 207

uwielbia. Często piekę serniki, ale za każdym razem staram się by były inne. Lubię zaskakiwać najbliższych nowymi smakami, dodatkami. Na święta postanowiłam przygotować sernik w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie. Reakcja rodziny – uśmiechy i prośba, by ta wersja sernika pojawiała się o wiele częściej. Zachęcam i Was do spróbowania. Dodatkowym atutem tego ciasta jest fakt(...)misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia

Słodkie okruszki
Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą 176

według mnie to najlepsze z włoskich ciastek. Będąc w Neapolu , jadałem je trzy razy dziennie i nie miałem dość. Tradycyjne sfogliatelle występują w dwóch odmianach: riccie oraz frolle . Sfogliatella riccia (z włoskiego kręcona) jest przygotowana z listkującego się ciasta, które zawija się dookoła. Sfogliatella frolla dla odmiany robiona jest z ciasta kruchego. Obie są świetne, chociaż mnie bardziej podpasowała(...)wodę z kwiatu pomarańczy (lub kilka kropli olejku pomarańczowego), cynamon, jajko i kandyzowaną skórkę pomarańczową . Masę wymieszaj. Jeśli będzie za rzadka, możesz ją wstawić do lodówki, aby stężała. Formowanie ciastek i pieczenie sfogliatelle  Z gotowego ciasta uformuj kulki o wadze ok. 70 g. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek. Na środek nałóż farsz i ciasto zlep jak pierogi

Food Square
Serowe poduszeczki z nadzieniem 1230

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Ciasteczka są przepyszne - kruche i mocno seeerowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno też szybko znikają. Istnieje możliwość podgrzania ich w kuchence mikrofalowej. Są bardzo syte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc(...)tarce (o średnich oczkach). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i foremką wykrawać dowolne kształty.  Na połowie z nich położyć po odrobinie nadzienia (zależy jak duże będą ciastka), przykryć pozostałymi kawałkami i mocno docisnąć brzegi.  (Użyłam gadżetu do robienia pierogów. Wierzch można delikatnie naciąć, aby nadzienie nie "wchłaniało się" w ciasto - robiłam to na oba sposoby.) Całość

Di gotuje
Podwójnie kruche ciasteczka 194

Kilka lat temu trafiłam na fajny przepis na kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła(...)milimetry . Z ciasta dużą foremką wyciąć kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostępy nie muszą być duże. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne

Trzeci talerz
Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem 133

bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie jak chcecie. Z ciasta parzonego możecie upiec także Grzybki ptysiowe Eklery upiekłam

Smaczna Pyza
Kremówka 349

kremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem. Masz chusteczkę? Pociekło mi. Na samą myśl o kremówkach się ślinię.”Korzystam z różnych przepisów na ciasto kruche, ten akurat dostałam od mojej koleżanki – Bogusi. Masę „od zawsze” robię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam

mojewypiekiinietylko
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 241

Zakręcone ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami Nalewka śliwkowa – śliwowica Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką Ciastka francuskie ze śliwkami Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami - bez zakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami i zapiekane

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec japoński 160

słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)też inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński

mojewypiekiinietylko
Makowiec japoński 220

słodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)też inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec japoński

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka maślano-waniliowe z reniferem Rudolfem 148

moim 5-letnim synkiem, specjalnie z okazji Mikołajek w "zerówce". Do przygotowania tych ciasteczek nadaje się każde ciasto na kruche ciasteczka np. maślane lub korzenne. Ja tym razem wybrałam wersję maślano-waniliową. Składniki na ok. 30 ciastek: 360 g mąki 180 g zimnego masła 140 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki esencji waniliowej dodatkowo czerwone i ewentualnie białe

Pełny talerz
Pierniczki 100

Czas czytania: 3 min Pierniczki w stylu skandynawskim są kruche i niesamowicie aromatyczne. Podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny aromat korzennych przypraw. Pierniczki wypiekać należy z bardzo cienkiego ciasta, wtedy są najlepsze! Ja zaszalałam i ozdobiłam je lukrem, pięknie ozdobią choinkę na Boże Narodzenie. Oczywiście dekoracje lukrem można zostawić na okres tuż przed świętami, a wcześniej upiec ciasteczek(...)zachwyci domowników i gości. Lukrowane pierniczki mogą być również pięknym prezentem świątecznym! Print Pierniczki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Jedne z najlepszych pierniczków. Course Ciastka Cuisine Polska Keyword melasa Prep Time 2 hours 30 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 2 hours 40 minutes Servings 50 Author Anna Ingredients 150 g melasy

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania