Ciasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku.Przepis na kruche ciastka kakaowe powstał "na gorąco" po obejrzeniu składników, jakie mam w kuchni. Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek(...)ciągu dnia. Kruche ciastka kakaoweSkładniki:120g margaryny200g mąki pszennej1 jajko5 czubatych łyżek cukru2 łyżki kakao słodzonego instant6 łyżeczek wiórków kokosowych0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie:- margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko- ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne- schłodzić
Smakołyki BerenikiZnowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem wypróbowaliśmy nowe stempelki do ciastek. Upiekliśmy kruche maślane ciasteczka, które im dłużej poleżą w szczelnie zamkniętym pojemniczku są jeszcze lepsze;) Idealnie sprawdzą się podczas pikniku! Składniki: 200g mąki pszennej, 110g cukru, 85g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. WykonanieMąkę przesiać wraz(...)Dodać posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Foremką do ciastek ( u mnie stempelki) wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Z miłości do słodkościstolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła. Na każdym kole robimy dziurki (ja robię je słomką ), jabłko podczas pieczenia będzie parowało- nakładamy nasze "kapelusze" na przygotowane jabłka- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy ok 20 minut- czas pieczenia zależy od wielkości jabłek i grubości naszego ciastka ( oczywiście też od preferencji naszego piekarnika )- ja co jakiś
Basia w kuchniCała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję! 200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu200 gram
Szefowa kuchniCiastka ze składników, które można znaleźć w każdej lodówce. Idealnie kruche i idealnie pyszne. :-) Niepozorne składniki dają zaskakujący efekt, same rozpływają się w ustach. Rozsmakowują się w nich zwłaszcza babcie i ciocie - mówią, że przypomina im smak z dzieciństwa. Gdyby ktoś próbował przekonać mnie, że ciastka z margaryną mogą być tak smaczne, z pewnością bym nie uwierzyła
Szefowa kuchniSmaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury
Symfonia smakowaTeż tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć? Ani to do sałatki, ani
Farmażonyktoś tu leci w kulki? tak moje ciastka, które uwielbiają dzieciaki! :)Składniki na ciastka:300 g masła, 220 g cukru pudru, 1
Bon Appetit MałgorzatyCórcia znowu zaniemogła, tym razem chyba ma zapalenie jamy ustnej ale dopiero jutro idziemy do lekarza. Siedzimy i kombinujemy, z rolek od papieru i kolorowych kartek
Dzieje kuchennej WiewióryOdkąd odkryłam mąkę gryczaną jemy jej coraz więcej. Naleśniki gryczane weszły do kanonu drugich śniadań a i słodkości pachnące gryką polubiliśmy bardzo. Ciasteczka znalezione na blogu
Dzieje kuchennej WiewióryAntonie Deplée założył patent na stworzenie speculoos. Kruche ciastka Speculoos to zapewne zagmatwana historia. Zapraszam Was na moją wersje ciastek, która niewątpliwie jest dużo mniej zagmatwana , ale mam nadzieje, że choć tak samo smakują jak oryginału. 🧇 – 25-30 sztuk ⏰ – 30 minut ➕ pobyt ciasta w lodówce 🇧🇪 – Belgia Kruche ciastka i potrzebne składniki 3 1/2 szklanki(...)grubość ok. 0.5 mm. Do wycinania ciastek powinno się użyć specjalnej drewnianej foremki a następnie wytłoczyć specjalnym drewnianym klockiem wzór na górze ciastka, nie posiadam obydwu tych urządzeń, więc powycinałem nożem, połamał na mniejsze kawałki, by ciastka były jak najbardziej nieregularnych kształtów. Połóż papier do pieczenia na blaszkę, poukładaj ciastka i piecz je w piekarniku nagrzanym
RafalCookciepło, bo jest jesienny piękny i słoneczny dzień. Aż chce się żyć i zrobić coś pożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem
Symfonia SmakówBardzo lubię kruche ciastka, a najbardziej lubię takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy i robią się ekspresowo. Oto przepis na właśnie takie, ekspresowe ciasteczka. Proste i pyszne! Spróbujcie koniecznie Składniki: – 100g miękkiego masła – 60g cukru (u mnie trzcinowy) – 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania ciastek – 240g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać orzeszkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut, aż brzegi ładnie się zarumienią. Smacznego Kruche ciastka waniliowe Kruche ciastka waniliowe Kruche ciastka waniliowe Artykuł Kruche ciastka waniliowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineKruche ciastka z dżemem i czekoladą Dziś na deser polecam pyszne, kruche ciastka z dżemem i czekoladą. Są błyskawiczne w przygotowaniu, bo to ciastka bez wycinania foremkami . Sprawdzą się idealnie dla niespodziewanych gości. Aby nasze kruche ciastka z dżemem i czekoladą udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze(...)Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, po odmrożeniu wystarczy tylko je rozwałkować lub wyłożyć na blaszkę i piec. Nasze maślane ciasteczka z czekoladą są bardzo delikatne i naprawdę wyjątkowo kruche - te z brzegów można spokojnie zajadać ręką, do tych ze środka może być potrzebny widelczyk do ciasta ;) Gotowe ciastka możecie dowolnie udekorować
Lekcje w kuchni