Mazurek z jabłkami to moja propozycja na super smaczne, wielkanocne ciasto. Kruche ciasto z jabłkami – któż go nie lubi? Zatem w formie mazurka wielkanocnego sprawdzi się to połączenie idealnie. Bardzo prosty do przygotowania, tani, smaczny i świąteczny. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się uda! Mazurek(...)miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Potem na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko, nadają mu kształt prostokąta – ciastem należy wyłożyć dowolną formę prostokątną. Brzegi odcinamy za pomocą noża
Dorota SmakujeSzarlotka nigdy nie była moim ulubionym ciastem. Ale ostatnio bardzo zaintrygował mnie przepis na szarlotkę z połówkami jabłek. Oryginalny przepis, który znalazłam w
Passion of CookingRustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”
Poezja smakuczęsto z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru 150-200 g bardzo(...)Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawić do wystudzenia, a następnie
Cztery FajerySzarlotka na ciepło z lodami Najlepszy przepis na szarlotkę na ciepło z kruszonką. Szarlotka na ciepło z lodami to moim zdaniem najlepsza szarlotka z kruszonką jaką
Cztery Fajerydrugim;) Żałowałam jedynie, że w lodowce zabrakło lodów waniliowych lub śmietankowych, żeby porcja szczęścia była jeszcze pełniejsza. Tarta z truskawkami ma w sobie wszystko, żeby podbić każde podniebienie: niesamowicie kruche ciasto, dużo soczystego aromatycznego nadzienia i przeuroczą kratkę z migdałami. Zachęcam do upieczenia! Truskawki do wypieków lepiej wybierać twardsze i jędrne, które nie zawierają dużo soku, żeby ciasto nie było(...)łyżki cukru pudru 170g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietanki nadzienie: 400g truskawek 1 szklanka pokrojonego rabarbaru 3 łyżki cukru waniliowego 50g skrobi kukurydzianej 0,5 szklanki zmielonych ciasteczek (u mnie na pół digestive i amaretti) 3 łyżki płatków migdałowych do posypania białko do posmarowania Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka i śmietankę, zagnieść
Obiad gotowyjeżyn 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku (lub 1/2 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, smak dowolny) 3 łyżki cukru pudru DEKORACJA: 6 łyżek bitej śmietany 3 ciasteczka przełamane pa pół 3 kostki startej, gorzkiej czekolady kilka jeżyn (u mnie borówki) Przygotowanie: SPODY: Herbatniki zmielić w blenderze, dolać masło, wymieszać. Rozdzielić równo do 6 pucharków. Schłodzić w lodówce(...)dokładnie. Rozłożyć chmurkę do pucharków. MUS: Jeżyny zmiksować z cukrem, dolać galaretkę lub żelatynę, schłodzić. Zimną, tężęjącą masę wylać na chmurkę. Schłodzić dokładnie. DEKORACJA: Deserki ozdobić bitą śmietaną, połówkami kruchych ciastek i tartą czekoladą. Posypać owocami
Cakes By KejtJak idą Wam przygotowania do świąt? Ja już mam większość prezentów kupionych, kalendarz adwentowy odlicza dni, a w najbliższy weekend planujemy ubrać choinkę i w końcu
Cooking for EmilyRogaliki z czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się
W kuchni u MonikiSerowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli , dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMaślany, delikatny i zawsze się udaje. Nie dość że pyszny to jeszcze przygotujemy go w kilka minut. Nic tylko piec. Sernik możemy upiec na spodzie z herbatników, kruchym lub bez spodu. Mój został przygotowany na spodzie z kruszonych herbatników z dodatkiem masła. Składniki: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 200 gram masła ¾ szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)gram masła dodatkowo: puszka brzoskwiń Przygotowanie: W misce mieszamy ser z wiaderka, jajka, roztopione i wystudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i olejek. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników. Ciasteczka kruszymy i łączymy z masłem, następnie wylepiamy spód tortownicy. Na spód wylewamy masę serową, wygładzamy powierzchnię, układamy odsączone brzoskwinie, pokrojone w mniejsze kawałki. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, pieczemy sernik
Życie zaczyna się w kuchniKruche ciasto: 2,5 szklanki mąki kostka margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: nektarynki, pokrojone na ćwiartki cukier trzcinowy żurawina Mąkę przesiać. Dodać kawałki margaryny, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i schodzić pół godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować(...)wyciąć okręgi i wyłożyć nimi papilotki ( dzięki czemu nie musimy natłuszczać formy a ciasteczka mają ładne brzegi ). Uformować mały rant. Na cieście ułożyć cząstki nektarynek, posypać żurawiną i cukrem. Piec w 180 ° C przez
Atlas Smakówpysznego sernika – chałwę nie tylko schowałam w serowej masie, ale też zrobiłam polewę. To połączenie idealne! Idealne na maksa – sernik zniknął błyskawicznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: SPÓD: * kruche ciastka – 200 g * masło min. 82% – 80 g MASA SEROWA: * twaróg 3xmielony – 800 g * jajko L – 4 szt * chałwa sezamowa o smaku waniliowym ODRA(...)chałwa sezamowa o smaku waniliowym ODRA – 50 g * chałwa sezamowa mleczna ODRA – 50 g * chałwa sezamowa fantazyjna ODRA – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Ciasteczka mielimy, masło roztapiamy. Wszystko razem mieszamy, wylepiamy tortownicę, chłodzimy. MASA SEROWA: Do misy wkładamy twaróg, dodajemy cukier oraz 150 g pokruszonej chałwy – wszystko razem ucieramy KRÓTKO mikserem. Resztę chałwy kroimy na kawałki
Ostra na Słodkonada. Ja użyłam hokkaido, ponieważ jest pyszna, słodka i z takim orzechowym posmaczkiem, dodatkowo bardzo lubię z tą dynią pracować ponieważ nie trzeba jej obierać ;) Składniki: 300 g ciastek kruchych, u mnie z czekoladą 350 g pieczonej dyni 1 kg twarogu waniliowego w wiaderku 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń wanilinowy 3 jajka Przygotowanie(...)ilość i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie dodajemy twaróg. Blendujemy razem na gładką masę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń oraz jajka i ponownie zmiksujemy na jednolitą masę. Ciasteczka wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24 cm. Masę serową wylewamy na ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C również góra i dół bez termoobiegu i pieczemy
Życie zaczyna się w kuchniDomowe eklerki z bitą śmietaną i truskawkami zamarzyłam sobie ostatnio do kawy. To pyszne, lekkie ciasteczka z ciasta parzonego. Nie wymagają skomplikowanych składników ani przyrządów. Wystarczą dobre chęci i nieco ponad godzinka wolnego czasu. Naprawdę!. Ciasto parzone jest bardzo wdzięczne w obróbce. Moje eklerki przełożyłam bitą śmietaną i dodałam kilka plasterków świeżych truskawek. Wiem, że truskawki nie smakują(...)roku jak ten zebrane latem, ale z okazji wiosny można to zaakceptować. Pamiętajcie, żeby nadziewać je bezpośrednio przed podaniem inaczej eklerki zmiękną i nie będą tak smaczne jak te kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI
Pieguskowa Kuchnia